Filters

Spreker op de publieksacademie: Marcel Plomp

Innoveer uzelf om toekomstbestendig oud te worden 


De wereld lijkt steeds sneller te veranderen. De ene technologische innovatie volgt de andere op. Wat zal de toekomst ons brengen? Een zelfrijdende auto die ons voor de deur afzet, zichzelf door de wasstraat rijdt en daarna in het buitengebied parkeert? Of kijk naar ons zorgsysteem. Het moet op de schop en we worden steeds meer zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid. Hoe worden we een beetje knap oud?
 

Samenwerking met het onderwijs


Als innovatie-adviseur bij Vegro zoekt Marcel Plomp de samenwerking op met het onderwijs. “Op scholen en universiteiten zijn ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen,” vertelt hij, “Dat is erg waardevol. We werken graag met studenten om aansluiting te houden bij de laatste kennis en innovaties.”
Zo heeft hij een mooi project gedaan met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) over de inclusieve samenleving. Wat dat inhoudt? Dat je in je rolstoel ook naar een festival moet kunnen gaan zonder je druk te maken over obstakels. HKU-studenten bedachten een concept en werkten vier producten uit. Een daarvan werd gekozen voor een nader onderzoek, dat werd uitgevoerd op het Forever Young Festival voor 65-plussers. Inmiddels hebben de studenten een bedrijf opgericht om het product verder te ontwikkelen. Vegro ondersteunt, begeleidt en zet zijn netwerk in.
 

De technologie komt onze huiskamers binnen


E-health, 3D-printen en robots in de ouderenzorg gaan impact hebben op ons leven. In de gezondheidszorg verschuift de aandacht naar preventie. Hoe blijven we zo lang mogelijk zelfstandig en welke technologische hulpmiddelen kunnen we daarbij gebruiken?
“Informatievoorziening is een grote uitdaging,” aldus Plomp. “Mensen hebben informatie en hulpmiddelen nodig om zelfredzaam te kunnen blijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat het personeel in onze winkels nieuwe vaardigheden moet ontwikkelen en dat er slimme informatiezuilen in de winkels komen. Bovendien moeten leveranciers hierin meedenken en een goed servicemodel bieden.”
 

Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet?


Marcel Plomp is een van de sprekers tijdens de Vegro Publieksacademie over zelfredzaamheid. Zijn presentatie gaat over innovatie en hoe die ons leven beïnvloedt. Die razendsnelle ontwikkelingen leveren ook angst en weerstand op. Vooral de onbekendheid met kunstmatige intelligentie en big data leidt tot onzekerheid. Wat is de invloed van al die slimme apparaten op onze privacy?
Ook als het om zorgrobots gaat, hebben veel mensen vragen. Robots worden nog steeds vanuit een technische visie ontworpen, terwijl psychologische, sociologische en emotionele aspecten minstens zo belangrijk zijn. Marcel Plomp: “Welk effect heeft een robot op iemand op de lange termijn? Dat is op dit moment de grote vraag. Waarom en wanneer zouden wij een robot in ons huishouden accepteren? We moeten ermee gaan experimenteren en leren. Alleen dan kunnen we onze individuele behoefte leren kennen en technologie in ons leven accepteren. Eigenlijk moeten we onszelf allemaal voortdurend innoveren om zelfredzaam te blijven.”
Man kijkt in koelkast en wordt ondersteunt door Lea

Vegro Publieksacademie: ‘Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet?’


Vegro organiseert regelmatig informatiesessies over onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben. Deze Publieksacademies zijn gratis. Op 21 november 2018 was er de Publieksacademie in het Natlab in Eindhoven over samen zelfredzaam: Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet?Marcel Plomp was daar één van de sprekers. Hij vertelde onder andere over innovatie en robotica, en hoe ze ons leven kunnen ondersteunen.

Andere sprekers waren Leon van der Zanden, Machteld Huber , Monique Kalkman-van den Bosch en Lianne de Groot. Sabine Uitslag was dagvoorzitter tijdens dit evenement.

Wat kunt u zelf doen om Positief Gezond te worden en te blijven?
Nieuwsgierig? In navolging van de publieksacademie organiseert Vegro op 28 november een webinar over zelfredzaamheid.

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden