Hartslag meten
Een hartslag is het proces van de bloedcirculatie door het lichaam, waarbij het hart zich samentrekt en bloed naar de spieren en organen pompt. Hierbij ontstaat druk die bekend staat als de bloeddruk. Het aantal slagen per minuut wordt ook wel de hartslag genoemd.
Wat is een gezonde hartslag?
Normaalgesproken slaat je hart regelmatig, in een bepaald ritme. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Voor volwassenen ligt een gezonde hartslag tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut. Toch is een hoge of lage hartslag niet altijd slecht. Als we ons inspannen, gaat onze hartslag omhoog en tijdens rustmomenten komt het hart weer tot rust.
Gezonde hartslag bij kinderen
De gemiddelde hartslag voor een kind varieert afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen geldt dat baby's een hogere hartslag hebben dan oudere kinderen. Bij pasgeborenen ligt de hartslag tussen de 100 en 160 slagen per minuut, terwijl dit bij kinderen tussen de 1 en 10 jaar tussen de 70 en 120 slagen per minuut is.
Hartslag per leeftijd
De gemiddelde hartslag kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en de algemene gezondheid van een persoon. Hieronder vind je de gemiddelde hartslag per leeftijdscategorie:
- Pasgeboren baby's: 100-160 slagen per minuut
- Zuigelingen (1 maand - 1 jaar): 90-150 slagen per minuut
- Peuters (1-3 jaar): 80-130 slagen per minuut
- Kleuters (4-6 jaar): 75-120 slagen per minuut
- Kinderen (7-12 jaar): 70-120 slagen per minuut
- Tieners (13-19 jaar): 60-100 slagen per minuut
- Volwassenen (20 jaar en ouder): 60-100 slagen per minuut
Let op dat dit slechts een algemeen overzicht is en dat individuele hartslagwaarden kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals lichaamsbeweging, stressniveaus en andere gezondheidsproblemen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Wanneer is je hartslag te hoog?
Een hoge hartslag is een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut (in ruststand). Een hartslag boven de 100 slagen per minuut in rust kan voorkomen als gevolg van ziekte (koorts), stress, frustratie, boosheid of nervositeit. In dat geval zal je hartslag na verloop van tijd weer terugkeren naar een normaal niveau.
Een hoge hartslag kan ook worden veroorzaakt door overmatig alcohol- of drugsgebruik, roken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Gelukkig zal deze verhoogde hartslag vanzelf verdwijnen wanneer je de omstandigheden aanpast.
Wat is een onregelmatige hartslag?
Wanneer je last hebt van een onregelmatige hartslag, dan lijkt het alsof je hart geen ritme weet aan te houden. Soms klopt je hart ineens sneller, dan weer langzamer, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.
Het kan ook zijn dat je hart een slag over lijkt te slaan, waarna er vaak een extra harde hartslag komt. Vaak komt deze slag als een harde bons of dreun en kan onprettig aanvoelen. Het hart kan echter ook heel snel of onregelmatig kloppen zonder dat je daar iets van merkt.
Wat is atriumfibrillatie?
Een onregelmatige hartslag kan onschuldig zijn of worden veroorzaakt door stress. Soms is de oorzaak helaas minder onschuldig, dan kan er sprake zijn van atriumfibrillatie. Atriumfibrillatie is een hartritmestoornis, waarbij het hart sneller en onregelmatiger klopt dan normaal.
Ouderdom, (langdurige) stress of roken zijn factoren die van invloed kunnen zijn op atriumfibrillatie. Deze aandoening kan voortdurend aanwezig zijn, maar kan ook in episodes optreden. In het laatste geval wordt gesproken van proximale atriumfibrillatie.
Wat te doen bij een onregelmatige hartslag?
Een onverklaarbaar hoge hartslag in ruststand kan wijzen op een hartritmestoornis, zelfs als je geen merkbare symptomen hebt. Het is daarom verstandig om regelmatig je eigen hartslag te meten. Een langdurige verhoogde hartslag kan namelijk gevaarlijk zijn.
Neem contact op met de huisarts wanneer:
- Je een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak;
- Je hartslag bij lichte inspanning al heel snel toeneemt;
- Je regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie.
"
Voor volwassenen ligt een gezonde hartslag tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut.
Je eigen hartslag meten
Om je hartslag goed te kunnen meten heb betrouwbare meetapparatuur nodig. Voor sporters kan het bijvoorbeeld handig zijn om hun hartslag te kennen, zodat ze hun training daarop kunnen aanpassen. Mensen die regelmatig sporten hebben vaak een lagere hartslag in rust, wat ook wel bekend staat als een 'sporthart'.
Sommige mensen meten hun hartslag puur uit nieuwsgierigheid. Met de speciale hartslagmeters van Vegro kun je op elk moment je eigen hartslag meten. Met deze meetapparatuur kun je daarnaast ook je bloeddruk meten.
Hoe meet je je eigen hartslag?
Je kunt je eigen hartslag meten met een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Door regelmatig thuis je eigen hartslag te meten, krijg je een beter inzicht in je hartritme. Als het nodig is, kun je deze resultaten ook eenvoudig delen met je huisarts.
Je eigen hartslag meten doe je zo:
Stap 1Blijf rustig voordat je begint
Ga 10 minuten rustig zitten alvorens je begint met meten.
Stap 2Meten onder normale omstandigheden
Het is belangrijk om je hartslag te meten onder normale omstandigheden, dus niet direct na het sporten of meteen na het wakker worden.
Stap 3Meten op verschillende tijdstippen
Meet je hartslag op verschillende tijdstippen, over meerdere dagen. Zo krijg je een goed beeld van je situatie.
Stap 4Meten met apparatuur
Meet je met een bloeddrukmeter? Bevestig dan de manchet om je arm, direct op de huid. Trek hiervoor je dikke trui of shirt uit of stroop je mouw op.
Meet je met een saturatiemeter? Bevestig dan het ‘knijpermechanisme’ aan de vingertop.
Hartslag meten zonder meetapparatuur
Wil je je hartslag zelf meten, maar heb je geen meetapparatuur bij de hand? Je kunt je hartslag ook aan je pols meten. Je hartslag is hier namelijk duidelijk te voelen.
Meten doe je zo:
Stap 1Blijf rustig voordat je begint
Ga 10 minuten rustig zitten alvorens je begint met meten.
Stap 2Gebruik 2 vingers
Leg 2 vingers (niet je duim) op de binnenkant van je pols.
Stap 3Begin met tellen
Tel gedurende 60 seconden je hartslag.
Stap 4Let op snelheid en regelmaat
Let bij het meten van de polsslag op de snelheid en de regelmatigheid van je hartslag.
Is het aantal slagen tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut? Dan zit je goed. Is het getal afwijkend? Meet je hartslag dan nog een aantal keer, het liefst op verschillende momenten over meerdere dagen. Blijft je hartslag afwijkend? Neem dan contact op met je huisarts.
Lees meer
Bloeddruk meten
Ben je benieuwd of jij een gezonde bloeddruk hebt? En wil je weten hoe je dit kunt meten? Lees hier alles over bloeddruk meten.
Meet je bloeddruk
Saturatie meten
Je kunt het zuurstofgehalte in je bloed, oftewel saturatie, eenvoudig meten met een saturatiemeter. Maar wat zijn gezonde waardes?
Meet je saturatie
BMI berekenen
Ben je benieuwd of je op een gezond gewicht bent? Dit kun je meten, aan de hand van de Body Mass Index (BMI).
Bereken je BMI
Ons assortiment bloeddruk-/hartslagmeters
Veelgestelde vragen
Wat zijn de contactgegevens en bedrijfsgegevens van Vegro?
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01
E-mailadres: Contactformulier