Hartslag meten

Onder de hartslag wordt het rondpompen van bloed door het lichaam verstaan. De druk die hierbij ontstaat, wordt de bloeddruk genoemd. Bij een hartslag trekt het hart zich samen en wordt bloed naar je spieren en organen gepompt. Ook wordt het aantal slagen per minuut omschreven als hartslag.

Wat is een gezonde hartslag?

Normaalgesproken slaat je hart regelmatig, in een bepaald ritme. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Voor volwassenen ligt een gezonde hartslag tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut, voor kinderen is dit hoger. Toch is een hoge of lage hartslag niet altijd slecht. Als we ons inspannen, gaat onze hartslag omhoog en tijdens rustmomenten komt het hart weer tot rust.

Wat is een hoge hartslag?

Een hoge hartslag is een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut (in ruststand). Het kan voorkomen dat je in rust een hartslag boven de 100 slagen per minuut hebt door ziekte (koorts), stress, frustratie, boosheid of nervositeit. In dit geval zal je hoge hartslag uiteindelijk weer afnemen naar een normale hartslag.

Andere oorzaken voor een hoge hartslag kunnen zijn een overmatig gebruik van alcohol of drugs, roken of bepaalde medicijnen. Ook deze hoge hartslag zal vanzelf overgaan wanneer je de omstandigheden aanpast.

Wat is een onregelmatige hartslag?

Wanneer je last hebt van een onregelmatige hartslag, dan lijkt het alsof je hart geen ritme weet aan te houden. Soms klopt je hart ineens sneller, dan weer langzamer, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is.

Het kan ook zijn dat je hart een slag over lijkt te slaan, waarna er vaak een extra harde hartslag komt. Vaak komt deze slag als een harde bons of dreun en kan onprettig aanvoelen. Het hart kan echter ook heel snel of onregelmatig kloppen zonder dat je daar iets van merkt.

Atriumfibrillatie

Een onregelmatige hartslag kan onschuldig zijn, of worden veroorzaakt door stress. Soms is de oorzaak minder onschuldig, dan kan er sprake zijn van atriumfibrillatie. Atriumfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt dan normaal.

Factoren zoals ouderdom, (langdurige) stress of roken kunnen hierbij van invloed zijn. Atriumfibrillatie kan constant aanwezig zijn, maar kan ook in episodes komen. In het laatste geval spreken we van proximale atriumfibrilleren.

Wanneer naar de huisarts met een onregelmatige hartslag?

Een hoge hartslag in rust, zonder duidelijke oorzaak, kan een teken van een hartritmestoornis zijn. Dit kan soms voorkomen zonder dat je het merkt of klachten ervaart. Het is daarom goed om van tijd tot tijd je eigen hartslag te meten, want een langdurig hoge hartslag kan gevaarlijk zijn. Neem contact op met de huisarts wanneer:

  • Je een hoge hartslag hebt in rust zonder duidelijke oorzaak.
  • Je regelmatig merkt dat je hartslag hoog is en dit past niet bij de situatie.
  • Je hartslag bij lichte inspanning al heel snel toeneemt.

"

Een zorgvrager kan bijvoorbeeld een langdurige of een tijdelijke lichamelijke beperking hebben, maar ook geheugenproblemen, dementie of psychische aandoeningen.


Je eigen hartslag meten

Voor het meten van je hartslag is het noodzakelijk om te beschikken over betrouwbare meetapparatuur. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om te weten wat hun hartslag is, zodat ze daarop hun training kunnen aanpassen. Mensen die veel sporten, hebben namelijk een lagere regelmatige hartslag. Dat wordt een ‘sporthart’ genoemd.

Daarnaast zijn er ook mensen die uit nieuwsgierigheid hun hartslag willen meten. Met de speciale hartslagmeters van Vegro kun je op elk gewenst moment jouw hartslag meten. Met deze apparatuur kun je ook je bloeddruk meten.

Hoe kun je je hartslag meten?

Je hartslag kun je meten met een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Door thuis regelmatig je eigen hartslag te meten, krijg je een beter inzicht in je hartritme. Je kunt deze resultaten ook gemakkelijk delen met de huisarts, mocht dit nodig zijn.

Meten doe je zo:

Stap 1Blijf rustig voordat je begint

Ga 10 minuten rustig zitten alvorens je begint met meten.

Stap 2Meten onder normale omstandigheden

Meet je hartslag altijd onder normale omstandigheden, dus niet wanneer je net gesport hebt of meteen als je wakker wordt.

Stap 3Meten op verschillende tijdstippen

Meet je hartslag op verschillende tijdstippen, gedurende meerdere dagen. Zo krijg je een goed beeld van je situatie.

Stap 4Meten met apparatuur

Meet je met een bloeddrukmeter? Bevestig dan de manchet om je arm. Trek daarvoor trek je jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog. Meet je met een saturatiemeter? Bevestig dan het ‘knijpermechanisme’ aan de vingertop.

Hartslag meten zonder meetapparatuur

Wil je je hartslag zelf meten, maar heb je geen meetapparatuur bij de hand? Je kunt je hartslag ook aan je pols meten. Je hartslag is hier namelijk duidelijk te voelen.

Meten doe je zo:

Stap 1Blijf rustig voordat je begint

Ga 10 minuten rustig zitten alvorens je begint met meten.

Stap 2Gebruik 2 vingers

Leg 2 vingers (niet je duim) op de binnenkant van je pols.

Stap 3Begin met tellen

Tel gedurende 60 seconden je hartslag.

Stap 4Let op snelheid en regelmaat

Let bij het meten van de polsslag op de snelheid en de regelmatigheid van jouw hartslag.

Is het aantal slagen tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut? Dan zit je goed. Is het getal afwijkend? Meet je hartslag dan nog een aantal keer, het liefst op verschillende momenten over meerdere dagen. Blijft je hartslag afwijkend? Neem dan contact op met je huisarts.

Ons assortiment bloeddruk-/hartslagmeters

€ 69,99
PRODUCTTILE
€ 119,00
PRODUCTTILE
€ 79,99
PRODUCTTILE
€ 129,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Op onze contactpagina staat precies aangegeven waar en wanneer we te bereiken zijn.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten over het hele land. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Wanneer u een vraag en/of opmerking heeft over onze producten of dienstverlening, dan horen wij het graag! Stel ons in beide gevallen gerust op de hoogte door contact met ons op te nemen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden