Man geniet zichtbaar van zijn uitje op zijn scootmobiel.

Alles over scootmobielen van Vegro

Afbeelding Centraal Uitgelijnd

Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel dat speciaal is ontworpen voor mensen die minder mobiel zijn. Technisch gezien lijkt een scootmobiel op een scooter, maar dan met drie of vier wielen. In tegenstelling tot benzine-aangedreven scooters rijdt een scootmobiel op een accu, wat het gebruik ervan milieuvriendelijker en stiller maakt.

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is speciaal ontworpen voor ouderen of mensen met een handicap die nog steeds actief willen blijven en eropuit willen trekken. Met een scootmobiel kunnen gebruikers zelfstandig boodschappen doen, vrienden en familie bezoeken of gewoon een rustgevend ritje in de buitenlucht maken. Er bestaan zelfs opvouwbare modellen die gemakkelijk mee op vakantie kunt nemen, zodat je altijd mobiel kunt blijven. 

Wanneer gebruik je een scootmobiel?

Een scootmobiel is vooral handig voor mensen die chronisch minder mobiel zijn en langere afstanden moeten afleggen. Bij tijdelijke mobiliteitsproblemen, zoals na een operatie of ongeval, worden scootmobielen minder vaak aanbevolen. In dat geval kunnen andere medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen of rollators, beter ingezet worden om de mobiliteit te verbeteren.

Wat is de beste scootmobiel?

Alle scootmobielen bij Vegro zijn uitgebreid getest en gekeurd, zodat je zeker weet dat je een betrouwbaar model in huis haalt. Wat de beste scootmobiel is, hangt af van je eigen situatie en je persoonlijke voorkeuren.

Wil je een keer een proefritje maken? Kom dan langs in één van onze thuiszorgwinkels of maak een afspraak met onze adviseur. De woonconsulent komt vrijblijvend bij je langs om je te helpen met het vinden van een scootmobiel die bij je past.

Wat kost een goede scootmobiel?

De aanschaf van een scootmobiel is niet goedkoop. De prijs van een nieuwe scootmobiel is onder meer afhankelijk van:

  • De accu;
  • De motor;
  • De actieradius;
  • Het aantal wielen;
  • De (extra) functionaliteiten;
  • De afwerking (kwaliteit van de gebruikte materialen).
Een vriendinnenuitje dankzij een scootmobiel.

Waar mag je met een scootmobiel rijden?

Met een scootmobiel mag je op alle wegen met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur rijden. Hieronder vallen ook fietspaden, wandelpaden, winkelstraten en promenades. Is de openbare weg verboden voor tractoren en bromfietsen, dan mag je ook met je scootmobiel niet de weg op.

Je mag met een scootmobiel de meeste winkels, supermarkten en andere openbare gelegenheden aan. Ook het openbaar vervoer is toegankelijk met een scootmobiel; je rijdt de trein, tram, veerboot of metro zo in. Dus bus heeft daarentegen geen plek voor scootmobielen.

Hoe hard mag je met een scootmobiel?

De toegestane maximumsnelheid van een scootmobiel verschilt per weg of pad. Op voetpaden mag je met de scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op wegen binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

De meeste scootmobielen halen dit echter niet. De maximaal haalbare snelheid van een scootmobiel ligt tussen de 18 en 20 kilometer per uur. De scootmobielen die je bij Vegro kunt aanschaffen kunnen snelheden bereiken variërend tussen 6 en 20 kilometer per uur.

Maximumsnelheid scootmobiel op de openbare weg

Hoe hard mag je met je scootmobiel rijden?

  • Op de stoep: maximaal 6 kilometer per uur
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 kilometer per uur
  • Buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur
  • Op de rijbaan (autosnelwegen niet toegestaan): maximaal 45 kilometer per uur

Mag ik mijn scootmobiel opvoeren?

Nee, een scootmobiel opvoeren is geen goed idee. Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in je scootmobiel. Maar misschien nog wel het belangrijkste: een scootmobiel opvoeren is verboden.

Sneller rijden met een scootmobiel

Een scootmobiel opvoeren is dus niet mogelijk. Wil je toch de snelheid van een scootmobiel verhogen, dan kun je het beste een model kopen met een krachtigere motor. Wel is het belangrijk om je altijd te houden aan de maximumsnelheid van de weg of het voetpad waarop je rijdt. Bij te hoge snelheden kun je namelijk uit de bocht vliegen en omvallen.

Waar mag ik mijn scootmobiel parkeren?

Je mag een scootmobiel bijna overal parkeren. De scootmobiel is namelijk een gehandicaptenvoertuig, en daarvoor gelden speciale regels. Zo mag je je scootmobiel gewoon op de stoep parkeren. Let er wel op dat je hem zo neerzet dat anderen er geen last van hebben. Blokkeer geen ingangen of geparkeerde fietsen en zorg dat wandelwagens en rolstoelgebruikers er goed langs kunnen.

Een scootmobiel mag je ook op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Het is echter niet toegestaan om je scootmobiel op een normale parkeerplaats te zetten.

Heb je een rijbewijs nodig voor een scootmobiel?

Nee, er bestaat niet zoiets als een scootmobielrijbewijs. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn om scootmobiel te mogen rijden. Ook met het voertuig verzekerd zijn als je erop rijd.

Moet er een kenteken op je scootmobiel?

Net als voor andere gehandicaptenvoertuigen is voor een scootmobiel geen kenteken nodig. Wel ben je verplicht een verzekering af te sluiten voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als verzekeringsbewijs ontvang je een sticker. Plak deze op de achterkant. In plaats van een kenteken zit er dus een verzekeringssticker achterop elke scootmobiel.

"

Wanneer je de scootmobiel nodig hebt om mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen een vergoeding aanvragen via de WMO.

Wordt een scootmobiel vergoed vanuit de zorgverzekering?

De aanschaf van een scootmobiel wordt niet verzekerd door de zorgverzekering. Indien je kunt aantonen dat je een scootmobiel nodig hebt om medische redenen, kun je mogelijk wel in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je kunt hiervoor een aanvraag indien bij het WMO-loket in jouw gemeente.

Wanneer kom je in aanmerking voor een scootmobiel via de gemeente (WMO)?

Wanneer je de scootmobiel nodig hebt om in het dagelijks leven mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen dus een vergoeding krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven en volwaardig mee kunnen blijven doen aan de samenleving.

Als je de aanvraag hebt ingediend gaat de gemeente kijken of je in aanmerking komt voor een voorziening uit de WMO. Binnen de WMO kun je zorg in natura of een PGB aanvragen.

Scootmobiel via PGB of zorg in natura

Zorg in natura houdt in dat de gemeente een scootmobiel voor je verstrekt. Je krijgt deze van de leverancier waar de gemeente afspraken mee heeft gemaakt. Je hebt geen inspraak in het type scootmobiel dat je toegewezen krijgt. De scootmobielverzekering zit hier bij inbegrepen.

Krijg je een PGB toegewezen, dan mag je zelf de leverancier bepalen en ben je vrij in je keuze voor een scootmobiel. Wel moet je de verzekering voor de scootmobiel zelf afsluiten. Het is in Nederland verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je met een scootmobiel rijdt.

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Ja, al onze winkels zijn bereikbaar voor mensen met een beperking.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden