Advies voor zwangere vrouwen.

Zwanger & kind: ik ben zwanger

Tijdens de zwangerschap komt er veel op je af. Er moet er van alles geregeld worden en dat kan best spannend zijn. Het is dan prettig om alle informatie op één plek te kunnen vinden. Bij Vegro kun je staan we je graag bij met advies over het huren, kopen en lenen van kraamartikelen en kraamhulpmiddelen.

Ik ben zwanger, wat nu?

Het nieuws dat je zwanger bent kan overweldigend zijn. Wat komt er allemaal bij een zwangerschap kijken? Wie moet je informeren, hoe vaak moet je op controles, welke dingen moet je nu extra eten en welke dingen moet je juist laten staan? Welke kraamhulpmiddelen hebben jij en de baby straks allemaal nodig?

Meestal helpt een verloskundige je in je zwangerschap en bij je bevalling. Maak meteen een afspraak als je weet dat je zwanger bent, het liefst nog voordat je negen weken zwanger bent. Ook is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken.

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes?

Hoe mooi en bijzonder een zwangerschap ook is, zwangerschapskwaaltjes komen vrijwel bij alle zwangerschappen voor. Al vanaf het begin van je zwangerschap kun je hiermee te maken krijgen.

De meest bekende zwangerschapskwaaltjes zijn onder meer ochtendmisselijkheid, pijnlijke borsten, rugpijn en hoofdpijn. En laten we ook de gekke zwangerschaps-cravings niet vergeten: wie ooit zwanger is geweest, wéét dat je midden in de nacht een niet te stillen zin kunt hebben in augurken met mosterd of banaan met haring.

Wanneer beginnen de zwangerschapskwaaltjes?

Wanneer de zwangerschapskwaaltjes beginnen verschilt per persoon. Daarnaast krijgt ook niet iedereen te maken met dezelfde kwaaltjes. Wat voor de één echt een heel vervelende kwaal is, hoeft voor de ander helemaal niet aan de hand te zijn.

Zo hangt de één de hele ochtend boven de wc, waar de ander slechts af en toe een oprisping heeft. Ochtendmisselijkheid kan bovendien de hele dag duren: eigenlijk meer zwangerschapsmisselijkheid. De zwangerschapshoofdpijn is voor veel mensen ook geen onbekende kwaal, met name in het eerste en derde trimester.

De vijf meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Met welke zwangerschapskwaaltjes je te maken krijgt, verschilt per persoon. Ook de intensiteit van de kwaaltjes verschilt: wat voor de één een heel vervelende kwaal is, hoeft voor de ander totaal geen probleem te zijn. Dit zijn de meest voorkomende kwaaltjes: 

1. Vermoeidheid

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is één van de vaakst voorkomende klachten. Maar waarom ben je eigenlijk zo moe? Hier zijn verschillende redenen voor.

  • Slecht slapen: slecht slapen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. In het eerste trimester van je zwangerschap slaap je misschien slecht omdat nog veel nieuw en spannend is. Zodra je verder in je zwangerschap bent en je buik steeds groter wordt, zul je waarschijnlijk ook meer moeite hebben met het vinden van een comfortabele slaaphouding.

Tip: Gebruik een voedingskussen om je slaaphouding te verbeteren. Klem het kussen tussen je benen, draai op je linkerzij, leg je buik op het middelste gedeelte en je hoofd op het einde van het zwangerschapskussen. Lekker slapen gegarandeerd!

  • Hormoonschommelingen: tijdens de zwangerschap verandert er veel in je hormoonhuishouding. Je lichaam maakt onder andere een grote hoeveelheid progesteron (een geslachtshormoon) aan. Dit is nodig om je gedurende de zwangerschap te beschermen, maar kost wel erg veel energie.

  • Mentale vermoeidheid: er verandert veel. Niet alleen in je lichaam, maar ook in je leven. Dit kan soms overweldigend aanvoelen. Luister vooral goed naar je lichaam en neem rust als dat nodig is. Erover praten met naasten helpt ook.

2. Bekkenbodempijn of bekkenbodeminstabiliteit

Terwijl jij nog zwanger bent, is je lichaam zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Gewrichtsbanden worden losser, spieren en bindweefsel verslappen: allemaal zodat het geboortekanaal tijdens de bevalling kan worden uitgerekt en de baby er doorheen past.

Al deze veranderingen kunnen bekkenklachten veroorzaken, of zelfs bekkeninstabiliteit: de bekken verschuiven de botten ten opzichte van elkaar en belanden in een andere, onprettige positie. En dat geeft bekkenpijn. Met een bekkenband - een soort brace die de billen en het bekken omsluit – kun je deze pijn verlichten.

3. Pijnlijke en gevoelige borsten

Pijnlijke en gevoelige borsten tijdens de zwangerschap komen heel veel voor. De borsten maken zich vast klaar voor het geven van borstvoeding, waardoor ze groter en gevoeliger worden. Een zwangerschapsbeha kan helpen tegen pijnlijke en gevoelige borsten tijdens de zwangerschap. Naast het geven van de nodige ondersteuning, zit een voedingsbeha gewoon lekkerder.

4. Misselijkheid en maagzuur

Veel vrouwen ervaren misselijkheid tijdens de zwangerschap. Dit is een vrij normaal symptoom, vooral in het eerste trimester (tot 14 weken van de zwangerschap). Blijft de misselijkheid, wordt deze steeds erger en houd je eigenlijk niets binnen? Dan heb je misschien Hyperemesis Gravidarum, en is het verstandig om de dokter of verloskundige te raadplegen.

Brandend maagzuur komt helaas ook heel vaak voor. Doordat je baarmoeder groeit, heeft de maag minder ruimte. De zure inhoud uit de maag wordt dan richting je slokdarm geduwd, waarmee brandend maagzuur ontstaat.

Het gebruiken van een rugsteun tijdens het slapen kan dan helpen. Zo heeft het maagzuur minder kans om omhoog te stromen.

5. Rugpijn tijdens je zwangerschap

Het extra gewicht dat je met je meedraagt kan goed voelbaar zijn in de rug. Je buik wordt groter en je lichaam past hier zich op aan. Een verstelbare buikband kan soms helpen bij deze zeurende rugpijn. De buikband ondersteunt je buik en zorgt er ook voor dat je goed rechtop blijft staan.

Acute (lage) rugpijn kan echter ook de oorzaak zijn van een blaasontsteking. Sluit dit dus eerst uit. Daarbij is vaak moeten plassen sowieso één van die symptomen waar je al vanaf het begin van je zwangerschap mee te maken kunt krijgen. Dit neemt ook alleen maar toe gedurende de zwangerschap, omdat de baby steeds meer op de blaas drukt.


Hulpmiddelen voor tijdens je zwangerschap.


Het verschil zwangerschapsymptomen en zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten komen bij bijna alle zwangerschappen voor. Veel klachten zijn relatief onschuldig en makkelijk te behandelen, andere klachten moet je daarentegen goed in te gaten houden. Zwangerschapskwaaltjes zijn in de meeste gevallen alleen vervelend, niet gevaarlijk.

De vijf meest voorkomende zwangerschapsklachten

Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapsklachten:

1. Een lage bloeddruk of hoge bloeddruk (hypotensie of hypertensie)

Houd tijdens je zwangerschap je bloeddruk goed in de gaten met een bloeddrukmeter. Een iets lagere bloeddruk is in het begin van je zwangerschap vrij normaal. Maar een te lage bloeddruk tijdens de zwangerschap, ook wel hypotensie genoemd, kan vervelende klachten als duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Een (te) lage bloeddruk is gelukkig niet gevaarlijk voor de baby.

Een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap (hypertensie) is echter wel gevaarlijk. Indien je hier niet tijdig bij bent, kan een te hoge bloeddruk voor vervelende gevolgen of zelfs zwangerschapsvergiftiging zorgen.

2. Incontinentie of urineverlies tijdens je zwangerschap

Incontinentie of urineverlies; voor de meeste vrouwen een gênant onderwerp, maar het is niets om je voor te schamen! Incontinentie komt bij de meeste zwangere mensen voor. Bovendien kun je je er goed tegen beschermen met speciaal ontwikkeld incontinentiemateriaal.

3. Diastase tijdens de zwangerschap

De buikwand wordt tijdens de zwangerschap flink uitgerekt, zodat de baby alle ruimte heeft om te groeien. Soms groeit de buik echter zo hard dat ook de spieren moeten wijken om meer ruimte te creëren. Dit wordt diastase genoemd. Meestal herstelt dit zich vanzelf weer na de geboorte, maar een buikband of bekkenband kan helpen om de buikspieren terug te brengen in de oude staat.

4. Zwangerschapsdepressie

Vijf tot tien procent van de vrouwen ervaart depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap:

  • Je bent vermoeid en slaapt niet goed;
  • Niet kunnen genieten van de zwangerschap;
  • Vaak neerslachtig, verdrietig of somber voelen;
  • Je maakt je zorgen of voelt je schuldig, bijvoorbeeld over of je wel een goede moeder zal zijn.

Ervaar je (een aantal van) deze klachten? Bespreek het dan eens met je naasten, je verloskundige of je huisarts. Door er over te praten voelen de gevoelens vaak al lichter aan.

"

Zwangerschapsklachten komen bij bijna alle zwangerschappen voor. Veel klachten zijn relatief onschuldig en makkelijk te behandelen.


5. Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging kan het gevolg zijn van een te hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie), maar kan ook andere oorzaken kennen:

Pre-eclampsie: bij pre-eclampsie heb je een te hoge bloeddruk, maar ook een te grote afvoer van eiwitten. De placenta kan hierdoor beschadigd worden, waardoor je kindje niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet goed groeit.

HELLP-syndroom: Het HELLP-syndroom is vaak een vervelende complicatie van pre-eclampsie. Ook hier heb je een hoge bloeddruk, vochtophopingen en te grote afvoer van eiwit, wat gevolgen heeft op de groei van jouw kindje. HELLP betekent:

  • Hemolysis (bloedafbraak);
  • Elevated Liver enzymes (leverfunctiestoornissen);
  • Low Platelets (verminderd aantal bloedplaatjes).

In het kort: bij het HELLP-syndroom is er een te grote afbraak van rode bloedcellen, leverfunctiestoornissen en te weinig bloedplaatjes.

Eclampsie is de meest gevaarlijke vorm van zwangerschapsvergiftiging. Bij deze vorm van zwangerschapsvergiftiging komen stuiptrekkingen voor, met levensbedreigende situaties als gevolg.

Vermoed je dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt? Handel dan meteen en bel gelijk je huisarts!

Thuisecho maken

De meeste echo’s worden rond de tien weken gemaakt, daaropvolgend komt meestal de twintigweken-echo. Maar wist je dat je ook thuis op de bank een echo kunt maken, wanneer je dat zelf wil? Dit kan met een pretecho van Babywatcher! Hierdoor kun je zelf tussendoor op elk gewenst moment naar je baby luisteren en en dit bijzondere moment delen met familie en vrienden.

Thuisecho apparaat huren

De thuisecho wordt ook vaak ingezet als cadeautje tijdens een genderrevealparty of babyshower. Je huurt het echo apparaat voor thuis al vanaf 3 dagen en kunt kiezen voor een huurperiode van 3, 7 of 10 dagen.

Vegro heeft een samenwerking met Babywatcher, waardoor je gemakkelijk een echoapparaat kunt huren om thuis je baby te kunnen aanschouwen. 

Als je een hulpmiddel huurt betaal je zelf de kosten. Wanneer je een hulpmiddel leent, betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Niet alle hulpmiddelen vallen binnen je zorgverzekering. Lees hieralles over hulpmiddelen lenen.
Ja. Bestel de hulpmiddelen online of via de klantenservice en deze worden thuisbezorgd. Je kunt er ook voor kiezen om je hulpmiddelen op te halen in één van onze winkels.

Wil je zelf je product ophalen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice.
Bestel je op zondag t/m vrijdag voor 21:00 uur, dan heb je het artikel de volgende dag in huis. Wanneer je een artikel aanvraagt in de winkel of in een uitleenpunt kun je het meestal direct meenemen.
Ja. Maar een account aanmaken is binnen 3 minuten gebeurd. Houd je BSN bij de hand. 
De termijn voor hulpmiddelen huren is onbeperkt. Als je een hulpmiddel lang huurt kan het soms goedkoper zijn om het te kopen.

De termijn voor hulpmiddelen lenen is maximaal 26 weken. Na deze periode is het mogelijk dat je huur moet betalen. Neem contact op met onze klantenservice wanneer je het leenartikel langer dan 26 weken wilt lenen. Zij controleren of je in aanmerking komt voor een langere leenperiode.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden