Kraamhulpmiddelen tijdens en na de zwangerschap

Kraamhulpmiddelen veraangenamen de zwangerschap.

Halverwege de zwangerschap is het verstandig om een inventarisatie te gaan maken van alle kraamhulpmiddelen die je tijdens en na je zwangerschap nodig hebt. Voor je gemoedstoestand is het fijn om goed voorbereid de kraamtijd in te gaan. Kraamhulpmiddelen zorgen voor de juiste ondersteuning tijdens je zwangerschap en een ontspannen kraamtijd.

Hulpmiddelen regelen tijdens en na je zwangerschap

Tijdens je bevalling en gedurende de kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk aan bedverhogers, een ondersteek (po) en eventueel een douchekruk. We raden aan om deze hulpmiddelen uiterlijk week 37 in huis te hebben.

Welke kraamhulpmiddelen zijn er? Waarom heb je ze nodig? Wanneer gebruik je ze? En hoe bestel je ze? Je kunt bij Vegro terecht voor advies, maar ook voor (kraam)hulpmiddelen zelf. Deze kun je vaak gratis lenen.

Welke hulpmiddelen heb je nodig?

Voor de bevalling en de kraamweek zijn in ieder geval de volgende hulpmiddelen nodig:

  • Bedverhogers (of klossen) om je bed op de juiste hoogte te brengen
  • Een ondersteek (of po) om onder andere de placenta op te vangen.

Vaak worden ook de volgende hulpmiddelen besteld:

Wanneer moet je beginnen met kraamhulpmiddelen inventariseren?

Hoewel je de zwangerschap natuurlijk het liefst tot week 40 uitdraagt, komt de bevalling soms toch eerder dan gepland. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap. Aangeraden wordt om uiterlijk in week 37 van de zwangerschap alle hulpmiddelen in huis te hebben.

De nesteldrang en koopdrang komt meestal vanaf de tweede helft van de zwangerschap op gang. Bijna alle zwangere vrouwen beginnen dus ruim op tijd met het verzamelen en inrichten van de babykamer. Begin in ieder geval het liefst vanaf week 22 met het verzamelen van de benodigde hulpmiddelen.

"

Aangeraden wordt om uiterlijk in week 37 van de zwangerschap alle hulpmiddelen in huis te hebben.

Zelf je kraampakket regelen

Naast kraamhulpmiddelen heb je ook een kraampakket nodig. Een kraampakket bevat producten als kraamverband, een matrasbeschermer, navelklemmen, steriele gaasjes, verband en watten. Een kraampakket wordt niet gedekt door de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars sturen je een kraampakket toe als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Je moet je zorgverzekeraar dan wel inlichten over je zwangerschap en het kraampakket aanvragen.

Kant-en-klare kraampakketten zijn ook te koop bij drogist, apotheek of online te bestellen. Het kraampakket haal je het best uiterlijk week 37 in huis. 

Hulpmiddelen voor na je zwangerschap.

Medische kraamhulpmiddelen voor tijdens de zwangerschap  

De meeste kraamartikelen worden volledig vergoed via je zorgverzekering. Denk aan een set bedverhogers voor onder uw bed, rugsteun, ondersteek, bedheffer een douchekrukaar nu begint het regelen.

Bedverhogers – of bedklossen – verhogen je bed, waardoor je er gemakkelijker in en uit kunt stappen. Dat is ook fijn voor de kraamhulp, die jou straks vanuit bed moet verzorgen.  

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van brandend maagzuur. Wanneer je hier regelmatig last van hebt, kan het helpen om een rugsteun in bed te gebruiken. Doordat je rechterop in bed ligt, blijf het maagzuur vaak rustiger. 

Ook bekkenpijn komt helaas vaak voor tijdens de zwangerschap. Bekkenpijn voel je meestal in de onderrug, het stuitje of de buik, maar kan ook uitstralen naar de lies, billen of achterkant van de benen. Een bekkenband - een soort brace die de billen en het bekken omsluit - kan deze pijn verlichten. Het verbetert de stabiliteit, waardoor (pijn)klachten afnemen.   

Ook aan rugpijn kun je iets doen! Gebruik daarvoor een verstelbare buikband. Deze geeft ondersteuning aan de buik, waardoor je automatisch rechterop gaat staan.  

Hoe verder in de zwangerschap, hoe zwaarder het wordt om het extra gewicht van de baby te dragen. Even onder de douche staan kan fysiek al een uitdaging zijn. Daarnaast kun je ook last hebt van zwangerschapsduizeligheid. Door gebruik te maken van een douchekruk kun je veilig en comfortabel blijven douchen, tijdens en na de zwangerschap.   

Een ondersteek is een verplicht onderdeel bij een thuisbevalling. Hiermee kan de verloskundige namelijk de placenta opvangen. Daarnaast is het ook een handig hulpmiddel als je aan het bed bent gebonden en naar het toilet moet. 

De meeste vrouwen bevallen liggend, vanuit bed. De baarkruk neemt echter toe aan populariteit. Veel vrouwen ervaren dit als prettig, omdat rechtop persen natuurlijker en soms ook makkelijker aanvoelt dan liggend op de rug.   

Medische kraamhulpmiddelen voor na de zwangerschap   

Nadat je bent bevallen begint officieel de kraamtijd. Ook in deze periode kan je bij Vegro terecht. Deze hulpmiddelen helpen je bij een comfortabele kraamtijd: 

Het op gang brengen van de melkproductie is soms even een uitdaging. Vooral als je voor het eerst borstvoeding geeft. Maar de borstkolfapparaten van Medela maken het verschil. Het borstkolfapparaat erg zacht voor het gevoelige borstweefsel, verlicht het symptomen van stuwing en helpt mastitis te genezen.   

De Medela borstvoedingsbeha is perfect voor zowel de zwangerschap als de borstvoedingsperiode. De voedingsbeha is beugel- en labelvrij, ultrastretch en heeft een fijne pasvorm.  

Het geven van borstvoeding of de fles wordt een stuk comfortabeler met een voedingskussen. Terwijl newborn in je armen ligt te drinken, geniet je met behulp van dit kussen van de nodige extra ondersteuning. Veel zwangere vrouwen gebruiken het voedingskussen ook tijdens de zwangerschap, tijdens het slapen. Het kussen geeft steun aan je bekken en buik. 

Gedurende de zwangerschap is de buikwand flink uitgerekt. Een buikband helpt je om de buikspieren langzaam weer terug te brengen in de oude vorm. Ook helpt het bij het verminderen van striae en ondersteunt het bij borstvoeding geven.   


Ons assortiment

€ 2.299,00
PRODUCTTILE
€ 149,00
PRODUCTTILE
€ 49,99
PRODUCTTILE
Douchekruk Swift
Nr. A02940
€ 145,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
Zodra u een artikel op de website hebt gekozen klikt u op 'kopen'. Wilt u een artikel huren of lenen, dan kunt u dit vinden onder de knoppen huren en lenen in de webwinkel. Volg verder de aanwijzingen in het scherm. De prijzen die u ziet zijn inclusief BTW.
Op de pagina die verschijnt na aanmaken van een account kunt je je gegevens bekijken en eventueel wijzigen. Ook je orderhistorie is daar zichtbaar. Dit is ook de plek om je aan of af te melden voor de nieuwsbrief.
Dat kan zeker en is kosteloos. Alle informatie vindt u op onze adviespagina over lenen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden