Valpreventie en valangst bij ouderen
Valongevallen vormen één van de grootste oorzaak van lichamelijk letsel bij ouderen. Iedere vijf minuten belandt er een 65-plusser op de EHBO als gevolg van een lelijke val. Een val kan veel schade aanrichten, zowel fysiek als mentaal. Door te leren over valpreventie en preventiehulpmiddelen, neemt je zekerheid tijdens het lopen weer toe.
Wat is valangst?
Onder ‘vallen’ verstaan we ‘plotseling en onvrijwillig op de grond terechtkomen’. Bijvoorbeeld wanneer je misstapt, struikelt of uitglijdt. Hier kun je lichamelijke schade aan overhouden, zoals een blauwe plek of een verstuikte enkel. De mentale schade, waaronder angst, is minder goed zichtbaar - maar daarom niet minder vervelend. Wanneer je voortdurend bang bent om opnieuw onderuit te gaan, spreken we van valangst.
Hoe ontstaat valangst?
Ruim de helft van alle zelfstandig wonende 70-plussers ervaart valangst. Bij de helft van de ouderen met een valhistorie ontstaat valangst, maar ook ouderen die nooit eerder zijn gevallen kunnen valangst ontwikkelen.
Onzekerheid bij het lopen is de belangrijkste reden voor valangst. Valangst vergroot niet alleen het risico op het daadwerkelijk vallen, maar ouderen met valangst kunnen ook in een negatieve spiraal terechtkomen waarin ze angstig zijn om te vallen en daardoor minder gaan ondernemen. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen, de balans en de spierkracht nog verder af.
Wat zijn de symptomen van valangst?
Iemand met valangst vertoont vaak vermijdend gedrag. Hij of zij durft bijvoorbeeld niet meer naar buiten om boodschappen te doen. Andere symptomen zijn moeite hebben met opstaan en het vastklampen aan nabije objecten of aan de arm van een naaste.
Door de angst om te vallen kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je gaat minder bewegen, waardoor je spierkracht en evenwicht afnemen. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Omdat valangst veel stress met zich meebrengt, komen ook paniekaanvallen ook regelmatig voor.
"
Valangst vergroot het risico op daadwerkelijk vallen. Ouderen raken hierdoor sneller in een sociaal isolement, doordat ze uit angst om te vallen minder activiteiten ondernemen.
Gevolgen van een valongeval bij ouderen
Valangst vergroot het risico om daadwerkelijk te vallen. Tegelijkertijd vergroot valangst het risico dat de oudere steeds minder activiteiten onderneemt en daardoor uiteindelijk in een sociaal isolement raakt.
Ouderen die al eens zijn gevallen, zijn vaak bang om opnieuw onderuit te gaan. Een valpartij bij ouderen kan meerdere nare gevolgen hebben: fysiek, sociaal, mentaal en soms zelfs financieel.
- Fysiek: een ongelukkige val kan leiden tot lichamelijk letsel, waarbij de meest voorkomende fracturen aan de heup of aan het hoofd en hersenen zijn.
- Sociaal: een val zorgt vaak voor valangst bij ouderen, waardoor ze geneigd zijn om minder vaak naar buiten te gaan en daardoor in een sociaal isolement terecht kunnen komen.
- Mentaal: na een val voelen ouderen zich vaak onzeker en kwetsbaar over zijn of haar kunnen, waarbij bepaalde activiteiten uit deze angst vermeden worden.
- Financieel: een val waar mentaal of fysiek letsel uit voortkomt kan tot hoge ziekenhuis-, revalidatie- of psychologische kosten leiden.
Wat is valpreventie bij ouderen?
Onder een val wordt verstaan: het onverwachts en onvrijwillig op de grond terechtkomen. Struikelen, bijvoorbeeld. Of uitglijden onder de douche. Valpreventie is alles wat je kunt doen om te voorkomen dat dit gebeurt. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen en oefeningen die je helpen om de kans op een valpartij te verkleinen.
Kortom, valpreventie is het verkleinen of voorkomen van valongelukken bij ouderen door aanwezige risicofactoren aan te pakken, vaak met behulp van een cursus of training.
Wat kun je zelf doen aan valpreventie?
Onder de term ‘valpreventie’ vallen tal van maatregelen die kunnen voorkomen dat mensen vallen of valangst ontwikkelen. Denk aan aanpassingen in huis, goed schoeisel, een aangemeten bril, een werkend gehoorapparaat en regelmatige evaluatie van de algehele gezondheid en eventuele medicatie.
- Controleer je lichamelijke gezondheid regelmatig
Laat regelmatig je bloeddruk en je ogen opmeten, ook als je geen klachten hebt. Sommige medicijnen kunnen voor concentratie- en evenwichtsproblemen zorgen. Veel ouderen vallen bijvoorbeeld omdat ze zich duizelig voelen. Heb je hier last van? Bespreek dit dan met je huisarts. - Zorg voor voldoende beweging
Om valpartijen te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Door bijvoorbeeld elke dag een stukje te wandelen, blijven je spieren en gewrichten sterk. Loop je niet meer zo gemakkelijk? Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen, zoals een wandelstok, looprek of rollator. Je kunt ook verschillende oefeningen doen om je lichaam sterk te houden. Met of zonder hulp van een fysiotherapeut. - Eet gezond en gevarieerd
Gezonde voeding zorgt voor sterke spieren en botten. Zo verklein je de kans op een valpartij. En mocht je toch onderuitgaan, dan zorgt een gezond en gevarieerd dieet er voor dat je veel sneller geneest. Vitamine D zorgt voor het behoud stevige botten. Vitamine D zit onder meer in vlees, eieren en vette vis. Vitamine D-supplementen koop je bij bijna iedere drogist of apotheek. - Draag stevige schoenen
Stevig schoeisel zorgt er voor dat je minder snel valt. Gebruik een schoenlepel om ervoor te zorgen dat ze goed aan je voeten zitten, draag geen hoge hakken en kies voor een rubberen zool. Rubber zorgt voor goede grip, ook op gladde oppervlakken. - Controleer je huis op valgevaar
De meeste valpartijen vinden in en rondom het huis plaats. Maak je woning veiliger door losse snoeren en vloerkleedjes te verwijderen, de looppaden vrij te houden van obstakels en verschillende valpreventiehulpmiddelen in gevaarlijkere ruimtes te installeren.
Valpreventiehulpmiddelen bij Vegro
Bij Vegro kun je terecht voor verschillende (valpreventie)hulpmiddelen om je huis veiliger in te richten. Een sta-opstoel helpt bijvoorbeeld met gemakkelijk opstaan. Onze anti-sliphulpmiddelen, zoals een douchestang en douchematten voorkomen dat je uitglijdt.
Met onze Valpreventie Afvinklijst controleer je jouw woonomgeving op mogelijke gevaren. Maak ook eens een (gratis) afspraak met onze onze woonconsulent. Zij kijken en denken graag met je mee.
Cursus valpreventie voor ouderen
Bijna de helft van het aantal valongelukken gaat met lichamelijk letsel gepaard. Ouderen kunnen hierdoor hun zelfredzaamheid tijdelijk of voor langere tijd verliezen. Nu ouderen langer thuis (moeten) blijven wonen, is het geven van goede voorlichting over valpreventie in de thuissituatie steeds belangrijker. Een cursus valtraining en valpreventie kan uitkomst bieden.
Lees meer
Medische hulpmiddelen
Bij Vegro kun je terecht voor medische hulpmiddelen voor in huis. Deze kun je kopen, huren en lenen.
Woon veilig
Wat kun je doen tegen valangst?
Valangst vergroot het risico om daadwerkelijk te vallen. Lees onze tips bij valangst en valpreventie.
Lees de tips
Valpreventiehulpmiddelen voor ouderen
De meeste valongelukken vinden in huis plaats. Met het plaatsen van valpreventiehulpmiddelen kan een valongeluk voorkomen worden.
Bekijk assortiment
Wat zijn de contactgegevens en bedrijfsgegevens van Vegro?
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01
E-mailadres: Contactformulier