Leef gezond en voel je goed!

Mijn gezondheid: wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is een combinatie van verschillende factoren, waaronder voldoende lichaamsbeweging, goede nachtrust en een uitgebalanceerd dieet. Het klinkt misschien simpel, maar voor veel mensen is het toch een grote uitdaging. Hoe houd je je gezondheid in balans?

Hoe begin je aan een gezonde levensstijl?

Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen vormen de basis voor een goede gezondheid. Begin met kleine stapjes. Gezonde voeding, in combinatie met voldoende beweging, zijn de twee belangrijkste pijlers voor een gezonde levensstijl - waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.

Naarmate je ouder wordt, is het belang van voldoende beweging en een gevarieerd dieet aanhouden nog groter. Begin de dag daarom met een stuk fruit en een groot glas water. Probeer waar je kunt om groenten toe te voegen aan je maaltijden. Vermijd suikerhoudende sappen, frisdranken en drink je koffie of thee zónder suiker.

Vind je het moeilijk om voldoende te sporten? Bewegingstrainers, zoals een fietstrainer voor onder je bureau, zijn een gemakkelijke manier om (zittend) in beweging te blijven.

Hoe meet je je gezondheid?

Het gebruik van meetapparatuur om je gezondheid in kaart te brengen kan je helpen én stimuleren om een je gezondheid op peil te houden. Denk daarbij aan bloeddrukmeters of saturatiemeters.

Vegro heeft een groot aanbod aan meetapparatuur waarmee je meer inzicht krijgt in je gezondheid. Zo heb je zelf grip op je gezondheid en kun je ingrijpen of bijsturen wanneer dat nodig blijkt. Daarnaast kun je bij Vegro terecht voor verschillende teststrips, bijvoorbeeld om meer inzicht te krijgen in je cholesterol- en glucosewaarden.

Een gezond gewicht: bereken je eigen BMI

Ben je benieuwd of je op een gezond gewicht bent? Ook dit kun je meten, aan de hand van de Body Mass Index (BMI). De BMI is een internationaal gebruikte maat die berekent of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is, maar is geen bindend advies.

Bloeddruk meten. Hierbij houd je je gezondheid in de gaten.

Welke invloed heeft slecht slapen op je gezondheid?

Een ongezonde levensstijl leidt tot slechtere nachtrust, en vice versa. Voldoende slaap, voldoende beweging en gezonde voeding vormen de basis voor een goede gezondheid. Deze holy trinity is altijd met elkaar verbonden. Wie bijvoorbeeld onvoldoende slaapt, ontbreekt het overdag aan de energie om voldoende te bewegen, of een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wie niet voldoende beweegt, heeft ‘s nachts meer moeite om in slaap te komen.

Heb je ‘s ochtends moeite met wakker worden? Dan is dat misschien een teken dat er iets niet in orde is met je voeding of de mate waarin je beweegt.

Slaapproblemen: moe wakker worden

Moe wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. De twee meest voorkomende redenen voor vermoeidheid bij het opstaan zijn een ongezonde levensstijl en slechte slaapgewoonten. Wat kun je zelf doen om fit wakker te worden?

Tips voor een betere nachtrust

Geen zorgen, het is lang niet altijd nodig om je volledige levensstijl om te gooien. Kleine veranderingen kunnen al helpen bij een betere nachtrust.

  • Gezonde voeding begint met voldoende water drinken (minstens 2,5 liter) en drie gezonde, vaste maaltijden op een dag.
  • Heb je ‘s avonds trek? Houd het dan bij een lichte snack. Eet je een zware maaltijd kort voor het slapengaan, dan moet je lichaam harder werken om deze te verteren en is het moeilijker om in slaap te vallen.
  • Ook alcohol en cafeïne hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Probeer het gebruik ervan te beperken en drink ‘s avonds geen koffie: de afbraak van cafeïne duurt langer dan je denkt.
  • Om aan voldoende beweging te komen, hoef je echt niet elke dag naar de sportschool. Bewegingstrainers, zoals een fietstrainer voor onder je bureau, zijn een makkelijke manier om in beweging te blijven terwijl je aan het werk bent.
  • Wandelen, wandelen, wandelen. Elke dag wandelen werkt kalmerend tegen gevoelens van stress en angst, die je 's nachts wakker kunnen houden. Wandelen is daarnaast goed voor je biologische klok, waardoor je beter in- en doorslaapt.

Wat is een positieve gezondheid?

Onder een goede gezondheid wordt niet alleen een lichamelijke gezondheid verstaan. Voor een goede gezondheid, ook wel een positieve gezondheid, zijn ook andere interne en externe factoren van invloed.

Om je gezond te voelen, dien je je ook gelukkig te voelen. Stress en spanning kunnen je gezondheid negatief beïnvloeden. Haal je genoeg voldoening uit je leven? Ervaar je voldoende connectie met je naasten? Kun je je goed zelfstandig redden? Bij een positieve gezondheid gaat het erom dat jij je gezond en in balans voelt, op een manier die het beste bij jou past.

De zes pijlers van positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een benadering die niet vanuit fysieke gezondheid uitgaat, maar een betekenisvol leven centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, zingeving, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens.

Bij een positieve gezondheid onderscheidt men zes verschillende gezondheidsdimensies om het ‘gezondheidswelzijn’ te meten:

  1. Lichaamsfuncties – fysiek functioneren, geen klachten en pijn, voldoende energie.
  2. Mentaal welbevinden – emotionele gezondheid, genoeg eigenwaarde/zelfrespect, gevoel controle te hebben, eigen regie, veerkracht.
  3. Zingeving – doelen/idealen nastreven, toekomstperspectief, acceptatie, betekenisvol werk.
  4. Kwaliteit van leven – geluk beleven, genieten, ervaren gezondheid, lekker in je vel zitten, levenslust, balans.
  5. Sociaal maatschappelijke participatie – betekenisvolle relaties, sociale contacten, geaccepteerd worden, maatschappelijke betrokkenheid.
  6. Dagelijks leven – zelfstandigheid, Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).

Pas wanneer alle zes pijlers in balans zijn, spreken we van een positieve gezondheid.

Een gezonde levensstijl omvat regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende rust. Kleine aanpassingen, zoals meer groenten eten en wandelen, kunnen al een groot verschil maken. Het monitoren van je gezondheid kan daarom heel nuttig zijn. Onder andere het meten van bloeddruk, hartslag en saturatie en het bereken van BMI geeft inzicht in hoe het met je gezondheid is gesteld. 
Om gezonder ouder te worden, is het belangrijk om actief te blijven en goed voor jezelf te zorgen. Begin met kleine aanpassingen in je levensstijl, zoals dagelijks een korte wandeling maken of deelnemen aan activiteiten die je leuk vindt. Let ook op je voeding door te kiezen voor verse en voedzame maaltijden, rijk aan groenten en fruit. Het onderhouden van sociale contacten en het behouden van een positieve mindset zijn ook essentieel voor een gezond ouder worden. Vergeet niet om regelmatig te ontspannen en voldoende rust te nemen, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen.
Om je geestelijke gezondheid te ondersteunen, kan lichttherapie met een daglichtlamp helpen bij het verminderen van depressieve klachten en somberheid, vooral in donkere periodes. Een daglichtlamp biedt flexibiliteit en gemak voor thuisgebruik. Houd er wel rekening mee dat een daglichtlamp geen vervanging is voor vitamine D uit zonlicht, dus probeer dagelijks naar buiten te gaan. Voeg indien nodig voedingsmiddelen met vitamine D toe aan je dieet, zoals vette vis, eieren en bepaalde oliën.
Het behouden van een gezond dag- en nachtritme omvat voldoende slaap van 7 tot 8 uur, met aandacht voor zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de slaap. Het handhaven van een vast slaapritme, het creëren van een comfortabele slaapomgeving en het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol zijn essentieel voor een goede nachtrust. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag gunstig voor het behoud van een gezond dag- en nachtritme.
Een gezond dieet voor ouderen draait om een gevarieerde voeding volgens de principes van de schijf van vijf, met de nadruk op voldoende eiwitten en het beperken van calorieën en zout. Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van spierkracht en -massa, vooral omdat ouderen daarvan meer nodig hebben. Vette vis, zoals zalm en makreel, is bijzonder gunstig vanwege de omega-3 vetzuren die de gezondheid van de hersenen en het hart bevorderen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden