Waarom is wandelen gezond?

Wandelen is een gezonde activiteit voor jong en oud!

Ten tijde van lockdown(s) zijn we met zijn allen massaal aan het wandelen geslagen. Kilometerchallenges, ommetjes of lange wandelingen in de natuur: wandelen kan overal. Maar ook zonder lockdowns is regelmatig een wandeling maken een goed idee. Iedere dag in ieder geval 30 minuten wandelen levert namelijk een hoop gezondheidsvoordelen op. Regelmatig wandelen is goed voor je hart, longen, hersenen én spijsvertering.

Wat is (gezond) wandelen?

Wandelen is je te voet voortbewegen in een gematigd tempo. Mensen wandelen voor sport of plezier, of om hun gezondheid te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om te wandelen, van een ommetje in de buurt tot meerdaagse wandeltochten of Nordic Walking tours (wandelen met stokken).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen?

Gezond wandelen is iedere dag minimaal een halfuurtje gaan lopen. Dagelijks wandelen brengt een hele hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Je hart en je longen worden er sterker van, je conditie neemt toe, je lichaam wordt soepeler en je geheugen verbetert. Wandelen heeft daarnaast een positief effect op je humeur én op je nachtrust.

Voordeel 1Wandelen is goed voor hart en bloedvaten

Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Regelmatig wandelen verkleint bovendien de kans op overgewicht, waardoor de kans op hart- en vaatziekten ook flink kleiner wordt. Met één uur per week wandelen verbeter je de conditie van je hart en bloedvaten, wordt je bloedcirculatie gestimuleerd en verminder je de kans op hartproblemen met 50%.

Voordeel 2Wandelen is goed voor je longen

Wandelen heeft een positief effect op je longen: hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van je longen om meer zuurstof op te nemen. Hoe meer zuurstof je opneemt, hoe beter je lichaam functioneert.

Voordeel 3Wandelen is goed voor je spijsvertering

Dagelijks wandelen stimuleert je stofwisseling en voorkomt obstipatie. Zeker na een zwaardere maaltijd is het goed om een wandeling te maken om je spijsvertering sneller op gang te helpen. Bovendien heeft wandelen een positieve invloed op het voorkomen of verkleinen van de kans op darmkanker.

Voordeel 4Wandelen verbetert de gezondheid van je hersenen

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op dementie met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al aan het dementeren is, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

Voordeel 5Wandelen werkt rustgevend

Wandelen werkt kalmerend tegen stress en depressieve gevoelens. Wandelen is namelijk een goede manier om je hoofd even leeg te maken en je gedachten op een rijtje te zetten. Ook angstklachten nemen vaak met de helft af door regelmatig te wandelen.

Voordeel 6Wandelen draagt bij aan een goede nachtrust

Wandelen is goed voor de biologische klok, waardoor je beter in- en doorslaapt. Ook slaap je dieper, waardoor de kwaliteit van de slaap verbetert.

Samen wandelen is gezond en gezellig!

Wandelen en vet verbranden

Wandelen is een goede manier van training om calorieën én vet te verbranden. Door iedere dag een half uur te wandelen, raakt je lichaam gewend aan de lichaamsbeweging en zal sneller beginnen met het verbranden van vetreserves.

Helpt wandelen bij het afvallen?

Kun je afvallen door alleen te wandelen? Regelmatig wandelen kan zeker bijdragen aan het afvallen, mits je verder een normaal dieet aanhoudt. Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee  één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.

Hoe lang moet je wandelen om vet te verbranden?

Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 65 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.

Is wandelen gezonder dan hardlopen?

Volgens sommige onderzoeken kun je, als je vet wil verbranden, beter een rondje wandelen dan een rondje hardlopen. Dat heeft te maken met de manier waarop ons lichaam energie opslaat. Wie regelmatig (snel)wandelt, verbrandt meer vetcellen dan bij een rondje hardlopen.

Buikvet verbranden met wandelen

Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding. Bij veel mensen is het buikvet één van de eerste plekken die in de omvang slinkt, dus hoe dan ook is regelmatig wandelen goed voor het verbranden van (buik)vet en afvallen in het algemeen.

Wandelen en afvallen: vier tips

Afvallen door regelmatig te gaan wandelen werkt het best door onze onderstaande tips in te zetten:

Tip 1Probeer 10.000 stappen per dag te zetten

Elke dag 10.000 stappen (ongeveer zeven kilometer) betekent natuurlijk niet dat je altijd maar urenlange wandelingen moet maken. Je kunt bijvoorbeeld ook eens lopend boodschappen doen, of tijdens de lunch een rondje lopen. Gebruik een stappenteller om dagelijks bij te houden hoe het gaat.

Tip 2Gebruik al je spieren tijdens het lopen

Je gebruikt meer spieren en dus ook meer energie door een actieve loophouding aan te nemen. Zorg dat je rechtop loopt, je armen laat meebewegen en je je buikspieren aanspant. Ben je echt fanatiek, dan kun je ook gewichten meenemen tijdens het wandelen.

Denk bijvoorbeeld aan een zware rugzak, aan pols- of enkelgewichten, of zelfs aan een gewichtsvest. (Gevulde) waterflesjes in je zakken zijn ook een goede manier om wat extra calorieën te verbranden (en voldoende te drinken!).

Tip 3Maak een wandelschema

Wil je met een wandelschema afvallen? Zoek dan eens een online wandelschema op en vul je voorkeuren voor het wandelen in. Met een wandelschema plan je vooraf het tijdstip en de lengte van jouw wandelmomenten in, zodat je er al helemaal op voorbereid bent.

Zo heb je een stok achter de deur op de momenten dat je niet zoveel zin hebt. Heb je moeite om je aan je wandelschema te houden? Dan is het misschien leuk om het schema te delen met een vriend of vriendin. Pret voor twee!

Tip 4Eet gezond (en niet te veel)

Als je graag wat gewicht wil verliezen, dan is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Gezond eten is daarbij minstens zo belangrijk als de hoeveelheden die je eet. Door grote hoeveelheden van iets gezonds te eten, krijg je nog steeds teveel calorieën binnen. 

Probeer om vlak voor het wandelen geen grote maaltijden te eten. Daar kun je onderweg namelijk last van krijgen (bijvoorbeeld de bekende steek in je zij). Twee tot drie uur voor het sporten een maaltijd eten is wel aan te raden, zodat je een goede basis hebt om vet te gaan verbranden.

Hierom kiezen mensen voor Vegro:

 

Jouw zorg is onze zorg

Onze bezorgers gaan pas weg als jij weet hoe het artikel werkt.

 

#1 bij zelfstandigheid

Met onze zorghulpmiddelen neem jij de regie weer in eigen handen.

 

Persoonlijk advies

Bespreek jouw wensen en behoeftes met één van onze adviseurs. Aan huis, telefonisch én in de winkel.

Laden
Laden