Bloeddruk meten


Je hart pompt bloed met kracht door je slagaders, dit zorgt voor druk op je bloedvaten: de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Maar wanneer is je bloeddruk te hoog? Wat is een normale bloeddruk? En hoe kun je je bloeddruk het beste meten?

Wat is bloeddruk?

Doordat je hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er druk op de bloedvaten. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge (hypertensie) en een lage bloeddruk (hypotensie). Een (te)hoge bloeddruk is slecht voor je gezondheid. De kans is dan aanwezig dat je bloedvaten beschadigd raken en de wanden van je slagaders langzaam nauwer worden. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.


Wat is een normale of gezonde bloeddruk?

De ideale bloeddruk of tensie is voor elke leeftijdsgroep gelijk. In de tabel hieronder vind je de bloeddrukwaarden waar de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) van uit gaat. Dit zijn gemiddelde waarden, die gelden voor alle leeftijden.


Niveau bloeddruk
Systolisch (bovendruk)
Diastolisch (onderdruk)
Normaal
120 - 129 mmHg
80 - 84 mmHg
Hoognormaal
130 - 139 mmHg
85 - 89 mmHg
Licht verhoogd (hypertensie niveau 1)
140 - 159 mmHg
90 - 99 mmHg
Matig verhoogd (hypertensie niveau 2)
160 - 179 mmHg
100 - 109 mmHg
Ernstig verhoogd (hypertensie niveau 3)
> 180 mmHg
> 110 mmHg


Wat is het verschil tussen bovendruk en onderdruk?

Tensie bestaat altijd uit twee getallen. Het eerste getal staat voor de bovendruk (systolische druk). Het tweede getal staat voor de onderdruk (diastolische druk). De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt. De druk is dan het hoogst. De onderdruk wordt gemeten als het hart weer ontspant. De bloeddruk is dan het laagst. Een te hoge onderdruk is minder belangrijk dan een te hoge bovendruk bij het bepalen van de diagnose hoge bloeddruk.

Bij een hoge onderdruk blijft de druk in je aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer je hart geen bloed rondpompt en ontspant. We spreken van hypertensie als één van de waarden (bovendruk of onderdruk) boven de norm ligt en dus te hoog is. Ook wanneer de andere waarde normaal is, is er sprake van hypertensie.


Normale bloeddruk per leeftijd

Welke bloeddruk hoort bij welke leeftijd? Hier wordt geen onderscheidt per leeftijdscategorie in gemaakt. Een normale bloeddruk voor ouderen is dus dezelfde als die voor jongeren. Wel is de kans op een hoge bloeddruk bij ouderen groter dan bij jongere mensen.

Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81."

Welke bloeddruk hoort bij welke leeftijd? Hier wordt geen onderscheidt per leeftijdscategorie in gemaakt. Een normale bloeddruk voor ouderen is dus dezelfde als die voor jongeren.


Wat is een (te) hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk komt veel voor, maar is geen ziekte. Gemiddeld één op de vier Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk, bij senioren is dit percentage zelfs één op de twee. Het gevaarlijke aan een hoge bloeddruk hebben is dat dit (in het begin) weinig tot geen klachten veroorzaakt. Toch is het hebben van een hoge bloeddruk wel gevaarlijk, want het verhoogt de kans op de kans op hart- een vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte.


Symptomen van een (te) hoge bloeddruk

Heb je één of meerdere van de volgende symptomen? Neem dan contact op met je huisarts.

 • Hoofdpijn;
 • Vermoeidheid;
 • Misselijkheid en braken;
 • Kortademigheid;
 • Rusteloosheid;
 • Wazig zien.

Wat is een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. De bloeddruk is laag wanneer het onder de normale waarden ligt. Normaalgesproken levert een lage bloeddruk (ook wel hypotensie) geen problemen op.

Wel kun je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kun je zelfs flauwvallen. Dit kan ook voorkomen als je te snel opstaat.


Symptomen van een lage bloeddruk

Er ontstaan meestal pas klachten bij een lage bloeddruk wanneer deze zo laag is dat een deel van je lichaam te weinig bloed en zuurstof krijgt. De klachten treden als eerste op in je hersenen.

 • Duizeligheid of draaierigheid;
 • Zwarte vlekken zien;
 • Wazig zien;
 • Vermoeidheid;
 • Oorsuizen;
 • Flauwvallen;
 • Licht of juist een zwaar gevoel in het hoofd.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 mensen is de oorzaak niet bekend. De volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hypertensie:

 • Inactiviteit (weinig bewegen);
 • Ongezond eten (veel zout of verzadigd vet);
 • Overgewicht;
 • Roken en/of veel alcohol drinken;
 • Stress;
 • Genetische invloeden.

Hoge bloeddruk behandelen

Een hoge bloeddruk (hypertensie) ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een te hoge inname van zout en verzadigd vet of een te hoog lichaamsgewicht. In het geval van hypertensie worden producten als drop en zoethout(thee) daarom afgeraden. Ook hebben roken, alcoholgebruik, stress en weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed op jouw bloeddruk. Houd je daarom aan een gezonde levensstijl als je je bloeddruk wil verlagen.

Heb je een hoge bloeddruk? Volg dan onderstaande tips. Deze adviezen krijg je ook van je arts. Soms kiest je arts ervoor om bloeddrukverlagende medicijnen voor te schrijven.

 • Stop met roken.
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Beperk je zoutinname.
 • Probeer af te vallen als je te zwaar bent.
 • Verminder spanning en stress.

Let op! Een gezonde levensstijl heeft niet altijd (genoeg) positief effect. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook hoge waarden tot gevolg hebben. Met name op latere leeftijd komt hypertensie regelmatig voor. Geven je metingen te hoge waarden, of vermoed je dat dit zo is? Raadpleeg dan een arts.


Waarom moet je regelmatig je bloeddruk meten?

Veel mensen meten regelmatig hun bloeddruk, gewoon omdat ze het fijn vinden om gerustgesteld te worden. Maar er zijn ook veel medische gevallen waarbij het verstandig is om je bloeddruk in de gaten te houden:

 • Wanneer je al een tijdje last hebt van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, of slecht zicht;
 • Wanneer bij jou in de familie hart- en vaataandoeningen voorkomen;
 • Wanneer je zwanger bent;
 • Wanneer je gebruikmaakt van medicijnen;
 • Wanneer je eerder een hartinfarct, TIA of beroerte hebt gehad;
 • Wanner je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt.

Twijfel je of één van de bovenstaande situaties voor jou geldt? Vraag dan je huisarts om advies.

Hoe meet je je bloeddruk?

Je kunt gemakkelijk zelf je bloeddruk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet bij de pols, of met een manchet om je bovenarm. Bij Vegro kun je terecht voor een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Deze zijn betrouwbaarder dan de polsbloeddrukmeters.

Het is normaal dat je bloeddruk schommelt. Je bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals het tijdstip van de meting, je voeding en je lichaamsbeweging. Meestal is je bloeddrukwaarde ‘s middags hoger dan ‘s avonds of ‘s ochtends. Daarom is het belangrijk om meerdere keren te meten, over verschillende dagen. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de waarden.

Houd bij het meten van de bloeddruk met bovenarmbloeddrukmeter de volgende stappen aan:


Stap 1Verricht geen inspanningen voor het meten

Dertig minuten voor de meting mag je niet baden, roken, eten, nicotine-, cafeïne- of alcoholhoudende producten gebruiken. Verricht ook geen lichamelijke inspanningen.


Stap 2Maak je arm vrij

Trek je jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog.


Stap 3Meet je bloeddruk zittend in een stoel

Ontspan en neem vijf minuten rust.


Stap 4Leg je arm rustig neer en leun ergens op

Bijvoorbeeld op een stoel of tafel.


Stap 5Blijf rustig tijdens het meten

Probeer niet te bewegen en praten tijdens het meten.


Stap 6Voer de meting uit

De bloeddrukmeter voelt tijdens de meting een beetje strak om je arm.


Stap 7Noteer de uitslag

Meet bij een afwijkende waarde ook de andere arm.


Stap 8Raadpleeg eventueel de huisarts

Is je bloeddruk bij meerdere thuismetingen hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.


Thuis je bloeddruk meten

Wil je thuis je bloeddruk meten? Bijvoorbeeld omdat je een hoge bloeddruk hebt? Zorg dan voor een goede, betrouwbare bloeddrukmeter. Uit het onderzoek van de Consumentenbond komen deze Omron bloeddrukmeters als beste uit de test:


Wat is de beste bloeddrukmeter (volgens de Consumentenbond)?

De Omron bovenarmbloeddrukmeter is volgens onderzoek van de Consumentenbond het beste. In augustus 2015 testte de Consumentenbond twaalf verschillende bloeddrukmeters. Uit deze test komt de populaire Omron M6 Comfort als winnaar uit de bus met een 8.0. De Omron M3 is volgens deze test de beste koop met een 7.5. Na deze bloeddrukmeters volgden nog twee andere bloeddrukmeters van Omron.

Het onderzoek van de Consumentenbond werd door professionals en testpersonen uitgevoerd. Wat opvalt is dat de Omron bloeddrukmeters over het algemeen duurder zijn dan andere merken, maar in dit geval is duurder ook beter. Dankzij de test is het duidelijk dat je waar voor je geld krijgt. Volgens deze test zijn de bloeddrukmeters van Omron een uitstekende keuze als je zelf je bloeddruk wil meten.


Waarom is de Omron M6 Comfort de beste bloeddrukmeter?

De Consumentenbond oordeelde dat de Omron bovenarmbloeddrukmeter klinisch gevalideerd is. Dat betekent dat het apparaat volgens strenge, medische regels beoordeeld is. Ook oordeelde de Consumentenbond dat de bloeddrukmeter:

 • De gemiddelde bloeddruk berekent;
 • Een breed geheugen heeft;
 • Nauwkeurig en snel meet.

Verder is de bloeddrukmeter van Omron erg gebruiksvriendelijk. Dat is te danken aan het grote scherm en de flexibele manchet. De Omron M6 Comfort heeft een geheugen voor twee personen. Alle goed gemeten resultaten worden automatisch opgeslagen. Handig voor het overzicht, maar ook als je arts een behandeling uitvoert. De Omron M6 Comfort voldoet aan alle eisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


Wat test de Consumentenbond?

De bloeddrukmeters uit het onderzoek van de Consumentenbond zijn op verschillende punten beoordeeld. De consumentenbond let onder andere op:

 • De prijs;
 • Het gebruiksgemak;
 • De mogelijkheid om data op de pc of telefoon op te slaan;
 • Het detecteren van een onregelmatige hartslag;
 • Comfort.

Zelf is het lastig om te weten waar je bij de keuze voor een bloeddrukmeter rekening mee moet houden. Daarom bieden de testresultaten van de Consumentenbond een handige uitkomst. Zo weet je gemakkelijk en snel welke bloeddrukmeters het beste zijn.

Ons assortiment bloeddrukmeters

€ 46,99
PRODUCTTILE
€ 69,99
PRODUCTTILE
€ 49,99
PRODUCTTILE
€ 12,99
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Op onze contactpagina staat precies aangegeven waar en wanneer we te bereiken zijn.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten over het hele land. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Wanneer u een vraag en/of opmerking heeft over onze producten of dienstverlening, dan horen wij het graag! Stel ons in beide gevallen gerust op de hoogte door contact met ons op te nemen.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden