Lichttherapie bij depressie

Depressie kun je te lijf gaan met lichttherapie.

Voel je je regelmatig vermoeit, somber en slaap je slecht? Een gebrek aan daglicht kan voor depressieve klachten zorgen. Lichttherapie door middel van een daglichtlamp kan dan uitkomst bieden, met name in de donkere wintermaanden.

Wat is lichttherapie?

Bij lichttherapie (soms ook wel ‘lichtlamp therapie’ genoemd) word je door middel van een daglichtlamp aan intensief licht blootgesteld. Hiermee wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit zorgt ervoor dat je ‘s avonds makkelijker in slaap komt en ‘s ochtends makkelijker wakker wordt.

Ideaal, voor wie veel nachtdiensten draait of last heeft van een jetlag. Behalve voor jouw bioritme, zijn er ook positieve gevolgen voor jouw gemoedstoestand door lichttherapie: depressie, depressieve klachten en somberheid - bijvoorbeeld in de winter - kunnen verminderen.

Hoe gebruik ik een daglichtlamp thuis?

Voor lichttherapie hoef je niet direct naar een specialist. Een daglichtlamp gebruik je gewoon thuis, waar en wanneer jou uitkomt. Bijvoorbeeld aan de ontbijttafel, als hulp bij het opstaan, of tijdens het werken aan je bureau.

Hoe lang mag je een daglichtlamp gebruiken?

Hoelang je de lamp gebruikt is afhankelijk van je afstand tot de lamp: bij 20 centimeter is een half uur voldoende, bij een afstand van 70 centimeter houd je de lamp twee uur aan. Gebruik de lamp bij voorkeur in de ochtend, voor het beste resultaat.

"

Een daglichtlamp gebruik je gewoon thuis, waar en wanneer jou uitkomt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een lichtlamp?

Zorg voor een daglichtlamp met voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp het beste effect heeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt. Het gebruik van deze lampen kan helpen bij andere aandoeningen, bijvoorbeeld huidklachten, maar zijn erg schadelijk voor de ogen.

Daglichtlamp is geen vervanging voor vitamine D

Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat een lichttherapielamp - in tegenstelling tot zonlicht - niet voor de aanmaak van vitamine D zorgt. Een vitamine-D-tekort kan ook somberheid en depressieve gevoelens tot gevolg hebben: probeer dus elke dag even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen.

Vitamine D tanken doe je in de buitenlucht.

Hoe kom ik aan vitamine D in de winter?

De meeste vitamine D haalt je lichaam uit zonlicht. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en je minder lang wordt blootgesteld aan zonlicht, kan je lichaam wel een beetje hulp gebruiken.

Je huid maakt vitamine D aan als je buiten loopt en er UV-straling op je huid kunnen doordringen- ook als het overdag bewolkt is. Tussen 11 en 15 uur zijn de UV-stralen het sterkst, probeer dan een middagwandeling in te plannen.

Extra vitamine D uit je voeding halen

Een klein deel vitamine D komt uit je voeding. Een gezond dieet helpt hierbij. Je kunt je dieet in de winter het beste aanpassen op de inname van extra vitamine D in.

Vitamine D zit voornamelijk in:

  • Vette vis (zoals zalm of makreel);
  • Levertraan (visolie);
  • Rundvlees;
  • Kaas;
  • Eieren;

Vitamine D wordt in Nederland aan sommige voedingsmiddelen toegevoegd, zoals:

  • Margarine en halvarine;
  • Sommige oliën of vetten voor bakken en braden.

Vind hier jouw daglichtlamp

Veelgestelde vragen

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden