Krukken van Vegro zorgen dat je weer op pad kunt.

Alles over krukken van Vegro

Ben je tijdelijk minder goed ter been als gevolg van een operatie, blessure of ongeval? Dan kan het gebruik van loopkrukken je ondersteunen tijdens het revalidatieproces. Door tijdens het lopen stevig op de krukken te steunen, ontlast je het geblesseerde been en stimuleer je het genezingsproces.

Wanneer heb je loopkrukken nodig?

Lopen met krukken is uitsluitend bedoeld voor iemand die gewond is, een tijdelijke blessure heeft of wiens benen weinig tot bijna geen gewicht meer kunnen dragen door bijvoorbeeld een operatie of een fractuur. Krukken zorgen voor meer stabiliteit en het lopen ermee ontlast de druk op de benen. Krukken zijn meestal geen lange-termijn oplossing.

Waarom lopen met krukken?

Na een operatie of behandeling mag of kan je doorgaans niet op het geblesseerde been staan. Door tijdens het lopen goed op de krukken te steunen, wordt het been minder belast en doet het minder pijn.

Wat zijn de beste krukken?

Welke krukken je het beste kunt gebruiken, hangt af van je persoonlijke situatie. Voor verschillende blessures worden namelijk verschillende loopkrukken geadviseerd. De meest geadviseerde loopkruk is echter de elleboogkruk.

Welke loopkrukken zijn er?

Bij Vegro kun je terecht voor drie verschillende soorten loopkrukken:

Elleboogkrukken: de meest gebruikte loopkruk

De verstelbare elleboogkruk is veruit de meest gebruikte kruk die wordt meegegeven in ziekenhuizen of thuiszorgwinkels, gezien deze het gemakkelijkst in gebruik is. Elleboogkrukken zijn bij uitstek geschikt voor kort gebruik of tijdens een revalidatieperiode.

Bij het gebruik van een elleboogkruk leun je met je hand op het ergonomisch ontworpen handvat, terwijl je elleboog wordt ondersteunt door de manchet. Je stelt de elleboogkruk het beste af door het handvat ter hoogte van je pols vast te zetten en de bovenzijde van de manchet ongeveer vijf centimeter onder je elleboog te laten rusten.

Ergonomische elleboogkrukken met anatomische handgrepen

Ergonomische elleboogkrukken kun je herkennen aan de opvallende blauwe kleur. Deze krukken, die je ook vaak in het ziekenhuis ziet, hebben een anatomisch ontworpen handgreep. Deze anatomische handgrepen hebben een zachte vorm en zorgen voor een betere drukverdeling op de hand, ten opzicht van reguliere elleboogkrukken

De elleboogkrukken zijn in hoogte verstelbaar, waardoor je de krukken op maat kunt afstellen. Daarbij kun je zowel de hoogte van de poot als de hoogte van de onderarmsteun (manchet) instellen. De krukken halen daarnaast een gedeelte van de ondersteunende kracht uit de onderarmsteun, waardoor de polsen en gewrichten minder belast worden.

Met krukken van Vegro ben je snel weer op de been.

Hoe moet je lopen met krukken?

Lopen met krukken kan in het begin best lastig zijn. Hoe je het beste kunt lopen met krukken hangt daarnaast ook van de ernst van de situatie af. Bij de klassieke elleboogkruk met onderarmsteun worden de krukken eerst tegelijkertijd naar voor geplaatst, waarna je beide benen naar voor beweegt (terwijl je op de krukken steunt). Op deze manier ontlast je het gewonde lichaamsdeel in zijn geheel, omdat al het gewicht op de gezonde voet wordt geplaatst.

Wanneer je al iets verder in het revalidatieproces bent en de gewonde voet of been weer enigszins belast mag worden, beweeg je dit been samen met de kruk(ken) naar voor. Je verlegt je gewicht op krukken en stapt dan je gezonde been bij. In het laatste stadium heb je zelfs genoeg aan één kruk.

Lopen met één of twee krukken?

Afhankelijk van de pijn en de zwaarte van de blessure, loop je met één of twee krukken. Je loopt met twee krukken indien je nog moeilijk loopt, of veel pijn ervaart. Ervaar je minder pijn, maar ben je nog steeds slecht ter been? Ook dan kun je het beste met twee krukken blijven lopen. Zodra de pijn is verminderd en je meer mobiel bent, kun je overgaan op het lopen met één kruk.

Onbelast lopen met krukken

Wanneer je het advies hebt gekregen om onbelast met krukken te lopen, mag je het geblesseerde been in zijn geheel niet belasten. In dat geval heb je twee loopkrukken nodig. Tijdens het lopen houd je je voet altijd lichtjes van de grond getild.

Zo loop je onbelast met twee krukken:

 1. Zet beide krukken tegelijkertijd ongeveer een staplengte voor je uit op de grond.
 2. Steunend op beide krukken spring je net voorbij de krukken voor je uit, waarbij je landt op je gezonde been.
 3. Herhaal deze beweging.

Belast lopen met krukken

Heb je bevestigd gekregen dat je weer (gedeeltelijk) op het geblesseerde been mag steunen, dan kun je gebruik maken van één of twee krukken.

Zo loop je belast met twee krukken:

 1. Til het geblesseerde been én de tegengestelde kruk op zet deze gelijktijdig weer neer.
 2. Vervolgens zet je het goede ben en de andere kruk naar je toe en zet je ook deze gelijktijdig weer neer.
 3. Herhaal deze beweging (de linker kruk gaat dus gelijktijdig met het rechterbeen, de rechter kruk gaat gelijktijdig met het linkerbeen).

Zo loop je belast met één kruk:

 1. Gebruik de kruk aan je goede zijde. Heb je last van linkerbeen, dan pak je de rechterkruk om mee te lopen (en vice versa).
 2. Plaats het geblesseerde been, tegelijktijdig met de kruk, ongeveer een staplengte vooruit.
 3. Zet vervolgens het goede been er weer een staplengte voorbij. Herhaal deze beweging. 

Loopkrukken kopen of huren bij Vegro

Bij Vegro kun je loopkrukken kopen of huren. Er zijn soorten krukken die per twee geleverd worden en er zijn krukken die je per stuk kunt kopen of huren.

Krukken verkrijg je meestal op advies van een arts, bijvoorbeeld als je bent geopereerd of op de spoedeisende hulp bent beland. De verstelbare krukken van Vegro worden vanuit verschillende ziekenhuizen in Nederland verstrekt. Denk je dat je krukken nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met lopen? Neem dan ook contact op met je (huis)arts.

Wat kost het huren van loopkrukken?

Bij Vegro huur je al krukken voor €0,60 per dag. De prijs is onder meer afhankelijk van:

 • Hoe lang je de krukken huurt;
 • Het type loopkruk dat je huurt (elleboog-, onderarm- of okselkruk);
 • De belastbaarheid van de loopkruk die je huurt (lichaamsgewicht).

Als je een hulpmiddel huurt betaal je zelf de kosten. Wanneer je een hulpmiddel leent, betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Niet alle hulpmiddelen vallen binnen je zorgverzekering. Lees hieralles over hulpmiddelen lenen.
Ja. Bestel de hulpmiddelen online of via de klantenservice en deze worden thuisbezorgd. Je kunt er ook voor kiezen om je hulpmiddelen op te halen in één van onze winkels.

Wil je zelf je product ophalen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice.
Bestel je op zondag t/m vrijdag voor 21:00 uur, dan heb je het artikel de volgende dag in huis. Wanneer je een artikel aanvraagt in de winkel of in een uitleenpunt kun je het meestal direct meenemen.
Ja. Maar een account aanmaken is binnen 3 minuten gebeurd. Houd je BSN bij de hand. 
De termijn voor hulpmiddelen huren is onbeperkt. Als je een hulpmiddel lang huurt kan het soms goedkoper zijn om het te kopen.

De termijn voor hulpmiddelen lenen is maximaal 26 weken. Na deze periode is het mogelijk dat je huur moet betalen. Neem contact op met onze klantenservice wanneer je het leenartikel langer dan 26 weken wilt lenen. Zij controleren of je in aanmerking komt voor een langere leenperiode.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden