Waar moet je op letten bij krukken?

Heb je een knie- of heupoperatie ondergaan? Of heb je een andere blessure die ervoor zorgt dat je je been niet overmatig mag belasten? Dan kan lopen met krukken helpen. Ontdek welke krukken er zijn en hoe je de juiste kiest.

De juiste hoogte van de loopkrukken

Om comfortabel én veilig met loopkrukken te kunnen lopen, is het belangrijk dat je de krukken op de juiste hoogte afstelt. Stel je de krukken namelijk te hoog af, dan kun je last krijgen van je nek en schouders. Stel ze te laag af en je loopt het risico dat je niet voldoende ondersteund wordt (en omvalt).

De juiste krukhoogte bepaal je door rechtop met je rug tegen een muur aan te gaan staan en je armen ontspannen langs je lichaam te houden. Het handvat van de loopkruk moet zich ongeveer ter hoogte van je pols bevinden. De manchet van de kruk zit ongeveer vijf centimeter onder je elleboog, voor het beste loopcomfort.

Krukken met gesloten manchet of open manchet

Je kunt kiezen voor (elleboog)krukken met een gesloten of open manchet. De krukken met een (half)open manchet zijn voor de helft open en blijven niet aan de arm hangen, zoals dat wel het geval is bij loopkrukken met een gesloten manchet.

Het voordeel van krukken met een open manchet is dat deze veiliger zijn omdat ze niet aan de arm blijven hangen in het geval je komt te vallen. Daarnaast blijf je niet met je mouw aan het manchet hangen, omdat je je arm er niet van bovenaf in hoeft te schuiven.

Het voordeel van krukken met gesloten manchet is dat deze aan de arm blijven hangen wanneer je iets moet (aan)pakken of even ergens op leunt. Bovendien geeft een gesloten manchet je extra steun tijdens het onbelast lopen met krukken.

"

Bij Vegro zijn er drie soorten krukken verkrijgbaar: elleboogkrukken, onderarmschaalkrukken en okselkrukken.

Belast of onbelast lopen met krukken

Wanneer je één been of voet in zijn geheel moet ontzien, heet dat onbelast lopen. Wanneer je onbelast moet lopen met krukken, is het belangrijk dat je goed kunt steunen op de krukken.

Veel mensen kiezen er in dat geval dan ook voor om krukken aan te schaffen met een gesloten manchet.

Mag je je been of voet wel gedeeltelijk belasten (belast lopen), heb je over het algemeen voldoende steun aan loopkrukken met halfopen manchet.

Handvat van de loopkrukken bepalen

Er bestaan verschillende handgrepen voor de loopkruk:

  • De standaard ergonomische handgreep: dit zijn de standaard ovale handgrepen;
  • De brede anatomische handgreep: deze handgreep is als het ware voorzien van een soort 'vleugels' zodat de druk beter over de hand en arm wordt verdeeld;
  • De zachte (anatomische) handgreep: deze handgrepen zijn voorzien van een zacht rubberen laagje welke niet alleen voor een prettigere, maar vooral ook stevigere grip zorgen.

Welke krukken passen bij mij?

Bij Vegro zijn er drie soorten loopkrukken verkrijgbaar: elleboogkrukken, onderarmschaalkrukken en okselkrukken. Welke krukken je nodig hebt, is afhankelijk van de reden dat je met krukken loopt. Volg daarin altijd het advies van je arts op.

  1. Elleboogkrukken: dit is de meest voorkomende loopkruk (wordt vaakst meegeven op de SEH in het ziekenhuis). Deze kruk is voorzien van een onderarmsteun en een handvat.
  2. Onderarmkrukken: een onderarmkruk zorgt ervoor dat het een been (of beide benen) minder belast wordt tijdens het staan en lopen. Met deze kruk belast je je pols minder dan bij een gewone (elleboog)kruk.
  3. Okselkrukken: een okselkruk zorgt ervoor dat het een been (of beide benen) minder belast wordt tijdens het staan en lopen. Met een okselkruk ontlast je je pols en hoef je je bovenarm niet veel te gebruiken.

Loopkrukken kopen of huren bij Vegro

Krukken krijg je meestal op advies van een (huis)arts, bijvoorbeeld als je bent geopereerd of op de spoedeisende hulp bent beland. Bij Vegro kun je terecht voor het zowel kopen als huren van loopkrukken. Het aanvragen van huurkrukken gaat meestal via het ziekenhuis. Krukken zelf aanschaffen is voordeliger als je ze voor een langere periode nodig hebt. 

Onze loopkrukken

€ 36,99
PRODUCTTILE
€ 27,99
PRODUCTTILE
€ 44,99
PRODUCTTILE
€ 26,99
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Als je een hulpmiddel huurt betaal je zelf de kosten. Wanneer je een hulpmiddel leent, betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Niet alle hulpmiddelen vallen binnen je zorgverzekering. Lees hieralles over hulpmiddelen lenen.
Ja. Bestel de hulpmiddelen online of via de klantenservice en deze worden thuisbezorgd. Je kunt er ook voor kiezen om je hulpmiddelen op te halen in één van onze winkels.

Wil je zelf je product ophalen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice.
Bestel je op zondag t/m vrijdag voor 21:00 uur, dan heb je het artikel de volgende dag in huis. Wanneer je een artikel aanvraagt in de winkel of in een uitleenpunt kun je het meestal direct meenemen.
Ja. Maar een account aanmaken is binnen 3 minuten gebeurd. Houd je BSN bij de hand. 
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden