Lopen met krukken


Je hebt (tijdelijk) krukken nodig. Wat ontzettend vervelend! Het afhankelijk zijn van loopkrukken roept direct diverse vragen op: Hoe stel ik de krukken juist af? Hoe loop ik veilig met krukken? En hoe ga ik de trap op én af met krukken? Wij leggen het jou graag uit.

Loopkrukken instellen


Goed gebruik begint bij het juist afstellen van de krukken. Dit doe je als volgt:
 • Ga rechtop staan op jouw goede (sterke) been en houd het zwakke been gestrekt of iets gebogen van de grond.
 • Neem de krukken in je hand, één links en één rechts, en plaats ze iets naar voren.
 • Laat je armen ontspannen langs jouw lichaam hangen.
 • Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van jouw pols zijn.
 • Stel de hoogte van de manchet zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer 5 cm onder jouw elleboog bevindt.
Bekijk de instructievideo, waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de krukken van hoogte verandert.Tips voor veilig gebruik loopkrukken


Het is van belang dat je op de juiste manier met de krukken loopt. Uiteraard voor jouw eigen veiligheid, maar ook om andere lichamelijke klachten te voorkomen. Let daarbij op het volgende:
 • Loop altijd recht met de kruk(ken) vlak langs jouw lichaam.
 • Lopen met één kruk: heb je slechts één kruk nodig, dan moet deze zich altijd aan de gezonde (sterke) kant van het lichaam bevinden. Zet eerst het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren, en daarna het sterke been.
 • Lopen met twee krukken: mag je niet op het zwakke been steunen, dan kun je het beste beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten. Mag je het zwakke been wel gebruiken, dan kun je de krukken het best zien als twee 'extra benen'. Dat wil zeggen dat je gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren, en met het rechterbeen de linkerkruk.

Traplopen met krukken


Je loopt met krukken omdat je extra ondersteuning nodig hebt. Maar hoe loop je met krukken de trap op en af?
 • Als er een leuning is, kun je deze als steun aan de andere kant samen met een kruk gebruiken. Zorg er wel voor - voor zover dat mogelijk is - dat de leuning zich aan de gezonde (sterke) kant van jouw lichaam bevindt.
 • De trap op: ga voor de trap staan, plaats het gezonde (sterke) been op de eerste tree en zet het zwakke been ernaast. Til daarna de kruk op en zet hem naast je neer. Herhaal dit totdat je boven bent.
 • De trap af: steun op de leuning en zet de kruk op de eerste tree. Plaats het zwakke been op de eerste tree en zet het goede (sterke) been ernaast en daarna pas de kruk. Herhaal dit totdat je beneden bent.
 • Is er geen leuning langs de trap; volg dan deze aanwijzingen.

Krukken huren of kopen


De krukken kun je huren of kopen bij Vegro. Wanneer je de krukken huurt betaal je een huurprijs per dag. Dit wordt niet vergoed via de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Bij het inleveren van de krukken dienen de openstaande huurkosten te allen tijde te worden voldaan. Neem bij het retourneren van de hulpmiddelen jouw bsn (burgerservicenummer) mee, anders kunnen wij de krukken helaas niet retour nemen. Bekijk de Algemene voorwaarden (Uitleen- en Verhuurvoorwaarden).

Je kunt de krukken ook overnemen. Let op! Wanneer je in eerste instantie de krukken hebt gehuurd betaal je zowel de reeds gemaakte huurkosten als de overnameprijs. De huur stopt op de dag van de overname. Voor het overnemen van de krukken kun je terecht in de voor jouw dichtstbijzijnde winkel of bel met 0900 - 2 88 77 66.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten