Filters

Lopen met krukken


Lopen met krukken is niet moeilijk, maar als je ze verkeerd gebruikt kun de gevolgen groot zijn. In dit artikel vind je alle tips en technieken om na een knie- of heupoperatie veilig op krukken te lopen – zelfs op de trap. Ook lees je hoe je ze op de juiste manier afstelt.

Loopkrukken afstellen


Om je krukken veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je ze goed afstelt. Vraag of iemand je helpt: zo voorkom je dat je bij het afstellen onderuit gaat.

 • Ga rechtop staan op jouw goede (sterke) been en houd het zwakke been gestrekt of iets gebogen van de grond.
 • Neem de krukken in je hand, één links en één rechts, en plaats ze iets naar voren.
 • Laat je armen ontspannen langs jouw lichaam hangen.
 • Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van jouw pols zijn.
 • Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer 5 cm onder jouw elleboog bevindt.
In de instructievideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw krukken op de juiste manier afstelt.Met krukken lopen: Tips en techniek


Met onderstaande tips weet je zeker dat je veilig op je krukken loopt. Dat is niet alleen belangrijk om te verhinderen dat je onderuit gaat, maar je kunt er ook allerlei lichamelijke klachten mee voorkomen.

 • Loop altijd rechtop, met de kruk(ken) vlak langs je lichaam. Vooral met okselkrukken is het belangrijk om zoveel mogelijk rechtop te lopen.
 • Heeft de arts je geadviseerd om slechts één kruk te gebruiken? Zorg er dan voor dat de kruk zich dan altijd aan de gezonde (sterke) kant van het lichaam bevindt. Zet eerst het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren, en daarna pas het sterke been.
 • Loop je met twee krukken en mag je niet op je zwakke been steunen? Dan kun je het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten. Mag je het zwakke been wel gebruiken, dan kun je de krukken het best zien als twee 'extra benen'. Dat wil zeggen dat je gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren, en met het rechterbeen de linkerkruk.
 • Draag schoenen die makkelijk aan te trekken zijn en goed om de voeten zitten. Draag geen slippers!

Traplopen met krukken


Over het algemeen geldt: gebruik zoveel mogelijk de lift. Traplopen met krukken doe je alleen als het echt niet anders kan Let dan in ieder geval op de volgende zaken:

 • Als er een leuning is, kun je deze als steun aan de andere kant samen met een kruk gebruiken. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat de leuning zich aan de gezonde (sterke) kant van je lichaam bevindt.
 • Ga je omhoog? Ga dan voor de trap staan, plaats het gezonde (sterke) been op de eerste tred en zet het zwakke been ernaast. Til daarna de kruk op en zet hem naast je neer. Herhaal dit totdat je boven bent.
 • Ga je naar beneden? Steun dan op de leuning en zet de kruk op de eerste tred. Plaats het zwakke been op de eerste tree en zet het goede (sterke) been ernaast en daarna pas de kruk. Herhaal dit totdat je beneden bent.
 • Is er geen leuning langs de trap? Neem dan de lift. Is er echt geen andere mogelijkheid, volg dan de aanwijzingen uit de vorige alinea (‘Met krukken lopen: Tips en techniek’).

Lopen met krukken na een knie- of heupoperatie


Ben je geopereerd aan je knie of heup? Dan zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Let, als je met de auto reist, extra goed op het in- en uitstappen. Zorg voor een hoge instap, plaats een plastic zak op de zitting om makkelijker te kunnen draaien en doe de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren, zodat je voldoende beenruimte hebt. Wil je zelf autorijden? Overleg dit altijd met je arts, maar ook met je verzekeraar: soms zijn er regels voor autorijden met krukken.
 • Ga niet fietsen, sporten of zwemmen als je nog met krukken loopt.
 • Mag je douchen? Zorg dan voor een douchekruk of douchestoel en zorg dat er iemand is die je kan helpen. Hou er rekening mee dat een douchevloer heel glad is en een kruk hier heel gemakkelijk wegglijdt.

Kunnen we jou helpen?


Bij Vegro hebben we een ruim assortiment krukken. Deze hulpmiddelen kun je bij ons huren of kopen. Wanneer je de krukken huurt betaal je een huurprijs per dag. Dit wordt niet vergoed via de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Bij het inleveren van de krukken dienen de openstaande huurkosten te allen tijde te worden voldaan. Neem bij het retourneren van de hulpmiddelen jouw bsn (burgerservicenummer) mee, anders kunnen wij de krukken helaas niet retour nemen. Bekijk voor meer informatie de Algemene voorwaarden (Uitleen- en Verhuurvoorwaarden).

Je kunt de krukken ook overnemen. Let op! Wanneer je in eerste instantie de krukken hebt gehuurd betaal je zowel de reeds gemaakte huurkosten als de overnameprijs. De huur stopt op de dag van de overname. Voor het overnemen van de krukken kun je terecht in de voor jouw dichtstbijzijnde winkel of bel met 0900 - 2 88 77 66.

Meer hulp of advies nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice via 0900 288 77 66. We helpen je graag. Kijk ook eens bij onze andere artikelen over krukken. Bijvoorbeeld over welke krukken je moet kiezen, en hoe en wanneer je ze moet kopen of huren.

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden