Lopen met krukken: hoe doe je dat?
Ben je geopereerd of geblesseerd aan je been en heb je krukken nodig? Lopen met krukken is niet heel moeilijk, maar wanneer je de krukken verkeerd gebruikt kunnen de gevolgen groot zijn. We leggen je graag uit hoe je je loopkrukken op de juiste manier afstelt. Ook geven we je tips en technieken om na een knie- of heupoperatie veilig met krukken te lopen – zelfs op de trap.
Loopkrukken goed afstellen
Om je loopkrukken veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je deze eerst goed afstelt. Schroom daarom niet om iemand te vragen om je hierbij te helpen: zo voorkom je dat je bij het afstellen van de krukken onderuitgaat en je bezeert.
Zo stel je je (elleboog)loopkruk goed af:
- Ga rechtop staan, steun op je goede been en houd het geblesseerde been iets gebogen van de grond.
- Neem beide krukken in je handen - in iedere hand één - en zet de krukken iets voor je neer.
- Houd de krukken tegen je zij en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen.
- Stel de krukken vervolgens zo in dat de handsteunen zich ter hoogte van je polsen bevinden.
- Stel de hoogte van de armsteun (manchet) zo af dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer vijf centimeter onder je elleboog bevindt.
- Je kunt kiezen voor krukken met een open manchet of gesloten manchetten.
In de bovenstaande instructievideo wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de krukken op de juiste manier afstelt.
Hoe loop je op krukken: tips en techniek
Naast het goed instellen van je loopkrukken, is het ook van belang dat je weet hoe je het beste op krukken kunt lopen. Niet alleen om te voorkomen dat je onderuitgaat, maar ook om vervelende lichamelijke klachten te voorkomen.
- Loop altijd rechtop, met de krukken vlak langs je lichaam. Met name met het gebruik van okselkrukken is het belangrijk om zoveel mogelijk rechtop te blijven lopen.
- Heeft de arts je geadviseerd om slechts één kruk te gebruiken? Zorg er dan voor dat de kruk zich dan altijd aan de gezonde (sterke) kant van het lichaam bevindt. Zet eerst het geblesseerde been - tegelijk met de kruk - naar voren, en daarna pas het goede been.
- Loop je met twee krukken en mag je niet op je zwakke been steunen? Dan kun je het best eerst beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde (sterke) been aansluiten. Het aangedane been houd je lichtjes gebogen in de lucht tijdens het 'hupsen'.
- Mag je het geblesseerde been wél gebruiken, dan kun je de krukken het best zien als twee extra ‘benen'. Dat wil zeggen dat je gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren, en met het rechterbeen de linkerkruk.
- Draag schoenen die makkelijk aan te trekken zijn en goed om de voeten zitten, zodat je ze niet verliest of erover struikelt. Draag dus geen slippers!
Traplopen met krukken: liever niet
Misschien geen verrassing, maar probeer indien aanwezig zoveel mogelijk de lift te gebruiken. Is er geen lift en ben je genoodzaakt om de trap te gebruiken? Doe dat dan aan de hand van de volgende tips:
- Is er een trapleuning waar je gebruik van kunt maken? Ga zo dicht mogelijk bij de trapleuning staan en gebruik deze als steun. Aan de andere kant gebruik je de kruk om jezelf omhoog of omlaag te helpen.
- Is er een trapleuning aan beide kanten van de trap? Zorg er dan voor dat de leuning zich aan de gezonde/sterke kant van je lichaam bevindt, terwijl je met het geblesseerde been op de kruk leunt.
- Ga je omhoog? Ga dan voor de trap staan, plaats je hand op de trapleuning en zet je gezonde (sterke) been op de volgende traptrede. Zet het zwakke been, tegelijk met de kruk ernaast. Haal jezelf vervolgens, leunend op de kruk, omhoog. Herhaal deze beweging tot je boven bent.
- Ga je naar beneden? Ga dan bovenaan de trap staan en pak met één hand de trapleuning vast. Zet daarna het zwakke been op de eerste traptrede en zet het goede been ernaast. Laat jezelf daarna, leunend op de trapleuning en de kruk, langzaam naar beneden zakken. Herhaal dit totdat je beneden bent.
Lopen met krukken na een knie- of heupoperatie
Ben je geopereerd aan je knie of heup? Dan zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden:
- Reis je met de auto? Let dan extra goed op bij het in- en uitstappen. Zorg voor een hoge instap, plaats een plastic zak op de zitting om makkelijker te kunnen draaien en doe de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren, zodat je voldoende beenruimte hebt om te gaan zitten.
- Wil of moet je zelf autorijden? Overleg dit altijd eerst met je arts, maar ook met je verzekeraar: soms zijn er regels verbonden aan het autorijden met krukken.
- Ga niet fietsen, sporten of zwemmen als je nog met krukken loopt.
- Mag je douchen? Zorg dan voor een douchekruk of douchestoel en zorg er altijd voor dat er iemand is die je kan helpen. Hou er rekening mee dat een douchevloer heel glad is en een kruk hier heel gemakkelijk wegglijdt.
"
Lopen met krukken is niet heel moeilijk, maar wanneer je de krukken verkeerd gebruikt kunnen de gevolgen groot zijn.
Zitten en opstaan met krukken
Gaan zitten en weer opstaan terwijl je gebruik maakt van loopkrukken kan soms best een uitdaging zijn. Hoe kun je het beste gaan zitten, zonder je evenwicht te verliezen of per ongeluk je geblesseerde been stoten?
Gaan zitten:
- Zorg voor een stevige stoel met armleuningen aan beide zijden. Ga zo dicht mogelijk bij de stoel staan, met de knieholte van je gezonde been tegen de zitting van de stoel. Het andere been strek je lichtjes vooruit.
- Laat de krukken met de manchetten aan je armen hangen, of leg ze naast je op de grond neer.
- Pak met beide handen de armleuningen van de stoel vast.
- Laat je rustig in de stoel zakken, waarbij je geblesseerde been voor je uit gestrekt houdt.
Opstaan:
- Bij het opstaan met krukken kun je het beste voorop de rand van de stoel gaan zitten.
- Zet het geblesseerde been iets naar voren. Het andere been staat gebogen op de grond.
- Zet de krukken iets naar voren terwijl je met beide handen de stoelleuningen vastpakt.
- Druk jezelf omhoog door te steunen op de armleuningen, terwijl de krukken om je armen hangen.
- Zodra je stevig staat pak je de krukken weer goed vast en kun je weglopen.
Lopen met krukken afbouwen na een operatie
Het lichaamsdeel waar je aan geopereerd bent, moet weer genezen en aansterken. Blijf daarom de eerste twee weken na de operatie met krukken lopen. In principe is het verstandig om te beginnen met twee krukken. Wanneer het niet te veel pijn doet je niet mank gaat lopen, kun je daarna proberen om met één kruk te gaan lopen. Je gebruikt deze kruk dan aan de niet geopereerde zijde van je lichaam.
Bouw de loopafstand met krukken geleidelijk op. Als je heup of knie pijn gaat doen, houd dan direct weer rust. Omdat je in het begin niet goed kunt inschatten wanneer je over je pijngrens gaat, is het verstandig om het afbouwen van het gebruik van krukken eerst in huis te oefenen en daarna pas buiten.
Hoe lang moet je met krukken blijven lopen?
Iedere blessure en operatie is anders, zodoende is er ook geen standaard periode te noemen voor het lopen met krukken. De periode waarin gebruik van krukken gemaakt moet worden, is voor iedereen verschillend. Volg hierin altijd de adviezen van je behandelend (huis)arts op.
Het beste is om geleidelijk aan meer gewicht te zetten op je geblesseerde been. Wanneer je het been weer volledig mag belasten, heb je eigenlijk geen krukken meer nodig. Toch kan het fijn zijn om nog een poosje met één of twee krukken te blijven lopen, bijvoorbeeld om zekerder op pad te gaan of omdat het afleggen van langere afstanden nog moeilijk of pijnlijk is.
Lees meer
Krukken kopen of huren?
Bij Vegro kun je terecht voor zowel het kopen als huren van loopkrukken. Beide opties kennen verschillende voordelen.
Lees de voordelen
Waar moet je op letten bij het kopen van krukken?
Krukken zorgen voor meer stabiliteit en ontlasten de druk op de benen. Loopkrukken zijn meestal geen lange-termijn oplossing.
Lees de tips
Alles over loopkrukken
Ben je tijdelijk minder goed ter been? Loopkrukken kunnen je ondersteunen tijdens het revalidatieproces.
Bekijk onze krukken
Onze loopkrukken
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen hulpmiddelen huren en lenen?
Kan ik hulpmiddelen die ik wil lenen of huren laten bezorgen of zelf afhalen?
Wil je zelf je product ophalen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice.