Saturatie meten

Saturatie meten. Hiermee meet je de hoeveelheid zuurstof in je bloed.

In de longen vindt er een uitwisseling plaats tussen de ingeademde zuurstof en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Het eiwit in het bloed, hemoglobine genaamd, speelt hierbij een belangrijke rol door zuurstof te binden aan rode bloedcellen. Deze cellen vervoeren vervolgens de zuurstof naar organen zoals de hersenen, lever, nieren en de spieren. Dit proces staat bekend als saturatie.

Wat is saturatie?

Saturatie, ook wel bekend als zuurstofverzadiging, is een meting van het zuurstofgehalte in het bloed. Het saturatiepercentage geeft aan in welke mate het bloed verzadigd is met zuurstof. Je kunt het zuurstofgehalte in je bloed eenvoudig meten met een saturatiemeter.

De saturatiewaarde wordt uitgedrukt in een percentage en meet hoeveel procent van het hemoglobine zich heeft gebonden aan de rode bloedcellen. In een gezonde toestand wordt over het algemeen een saturatiewaarde tussen 95% en 100% aangehouden, een percentage dat ook geldt voor ouderen.

In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen. Maar hoe weet je nou of je een normale saturatie hebt? 

Wat zijn gezonde saturatiewaardes?

Een gezonde saturatiewaarde is een saturatie van 95% of hoger. Een saturatie van 94% tot 91%  is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken.

Pas als de zuurstofwaarde 90% of lager is, spreken we van een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Ervaar je deze klachten? Dan kan het verstandig zijn om je saturatiewaarde eens op te meten met een saturatiemeter

"

Het zuurstofgehalte in je bloed geeft aan in welke mate je bloed is verzadigd met zuurstof.

Saturatie meten doe je makkelijk thuis met een saturatiemeter.

Hoe meet je je saturatie?

Met de saturatiemeters van Vegro kun je snel en gemakkelijk zelf je eigen saturatiewaarde en hartslag meten. 

Houd bij het meten van je eigen saturatiewaarde de volgende stappen aan:

Stap 1Handen reinigen

Het is belangrijk om je handen te wassen voordat je de saturatie gaat meten. Vuil of zweet op je handen kan de uitslag namelijk beïnvloeden.

Stap 2Saturatiegehalte meten

Je meet het saturatiegehalte via de vinger door het ‘knijpermechanisme’ aan je vingertop te bevestigen. In sommige gevallen kan de uitslag niet helemaal zuiver zijn, bijvoorbeeld door eelt op je vingers, het dragen van nagellak of nepnagels of als je hele koude vingers hebt. In dit geval, of puur omdat je de uitslag niet vertrouwt, kun je de saturatiemeter ook bevestigen op de oorlel of de teen.

Stap 3Resultaat aflezen

Lees de uitslag af van de display. Een goede saturatiewaarde ligt tussen de 95% en 100%. Houd er in het geval van COPD rekening mee dat de saturatie lager kan zijn.

Stap 4Uitslag bepalen

Is de uitslag afwijkend van je normale waarden? Meet dan op een andere vinger, teen of oorlel. Blijft de uitslag afwijkend? Licht dan een dokter in. Raadpleeg dan een dokter over je saturatiegehalte.

Is je saturatiegehalte lager dan 90% en voel je je ook al een tijd kortademig, moe en futloos? Schakel dan direct een dokter in.

Ons assortiment saturatiemeters

€ 43,99
PRODUCTTILE
€ 76,99
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden