Valpreventiehulpmiddelen voor ouderen

Valpreventie hulpmiddelen voorkomen dat je valt.

De meeste valongelukken vinden plaats in een vertrouwde omgeving, zoals in je eigen huis. Met het plaatsen van valpreventiehulpmiddelen of speciale aanpassingen in huis kan een valongeluk voorkomen worden. Bovendien geeft de aanwezigheid van deze hulpmiddelen een stukje zekerheid en veiligheid mee aan valangstige ouderen.

Valpreventie in de badkamer en op het toilet

De meeste valongelukken in huis gebeuren in de badkamer of op het toilet. Dat is ook niet zo gek, want door het water, de gladde tegels en zeepresten glijd je gemakkelijk uit. Gelukkig kun je redelijk makkelijk een aantal maatregelen treffen om deze ruimtes veiliger te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een wandbeugel voor in de douche en aan beide zijden van het toilet. Deze beugels bieden ondersteuning bij het opstaan en verkleinen het gevaar op vallen. 

Grijp je nooit vast aan de handdoekhouder als je steun zoekt - deze zijn niet gemaakt voor het gewicht van een mens en kunnen daardoor afbreken als je er op steunt!

Valpreventiehulpmiddelen voor in de douche en toilet

Ook het gebruik van anti-sliphulpmiddelen, zoals een anti-slipmat of anti-slipspray dragen bij aan een veilige badkamer. Het is verstandig om de anti-slipmatten ook voor het toilet en de wastafel te plaatsen. Kies wel voor anti-slipmatten die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Indien de matten los door de badkamer slingeren, kan dat juist voor extra gevaarlijke situaties zorgen.

Heb je moeite met het opstaan en gaan zitten op het toilet? Ook hier zijn verschillende maatregelen voor te treffen. Denk bijvoorbeeld aan  toilethulpmiddelen  als een overzettoilet , een toiletverhoger  of een toiletbeugel .

Wanneer je niet heel lang meer kunt staan of je soms wat instabiel voelt, is het goed om over een douchestoel na te denken. Met het gebruik van een douchestoel of douchekruk kun je, al zittend, toch een veilige en comfortabele douche nemen.

"

De meeste valongelukken vinden in huis plaats. Met het plaatsen van valpreventiehulpmiddelen in huis kan een valongeluk voorkomen worden.

Valpreventie in de woonkamer en slaapkamer

De woon- en slaapkamer zijn ook plekken waar vaak valongelukken plaatsvinden. Dingen die ons eerder nauwelijks opvielen, kunnen ineens voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan rondslingerende snoeren en losse tapijten, of obstakels in de looproute die ervoor kunnen zorgen dat je struikelt en valt.

Een simpele, maar doeltreffende aanpassing is het plaatsen van speciale routeverlichting in de slaapkamer. Deze verlichting, die je plaatst op de vloer naast je bed en de gang, zorgt er voor dat je 's nachts goed kunt zien waar je loopt. 

Een andere optie is het plaatsen van automatische verlichting, die aangaat als er beweging is in de slaapkamer en weer uitgaat als er geen activiteit is.

Valpreventiehulpmiddelen in de slaapkamer

Naast goede verlichting, is het ook belangrijk om het bed op een hoogte af te stellen waarbij je gemakkelijk in- en uitstapt. Hier zijn hulpmiddelen voor bedacht voor die makkelijk verkrijgbaar zijn:

 • Met een bedverhoger of bedklossen verhoog je je huidige bed naar een prettige instaphoogte;
 • Je kunt ook kiezen voor een hoog-laag bed of een seniorenbed, deze zijn te verstellen in hoogte;

De slaapkamer is ook de plek waar je je 's ochtends aankleedt en 's avonds weer uitkleedt. Wist je dat hier ook verschillende hulpmiddelen voor op de markt zijn gebracht?

 • Met een aantrekhulp wordt het aantrekken van kousen, sokken en panty’s zonder bukken mogelijk gemaakt;
 • Verlengde schoenlepels met een extra lange steel helpen je om in een zittende positie je schoenen aan te trekken;
 • Het gebruik van elastische schoenveters maken van je veterschoen een makkelijke instapper.
Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

Valpreventie in de keuken

Ook in de keuken kunnen simpele aanpassingen worden gedaan om het risico op vallen te verkleinen. De eerste stap is het herinrichten van de opbergruimte in de keuken. Door de keukenkastjes opnieuw in te delen, zet je dat wat je het meest gebruikt op de best bereikbare plekken. 

De minder vaak gebruikte dingen plaats je vervolgens hoger in de keukenkastjes. Zo voorkom je dat je vaak te hoog moet reiken voor iets en daarbij uit balans raakt en valt.

Valpreventiehulpmiddelen voor in de keuken

Voor extra veiligheid in de keuken zijn daarnaast verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar:

 • Plaats anti-slipmatten onder het fornuis, de gootsteen en vaatwasser;
 • Verwijder losliggende vloerkleden uit de keuken (risico op struikelen);
 • Draag anti-slipschoenen in de keuken;
 • Gebruik een serveerwagentje in plaats van een dienblad;
 • Koop een keukentrap met een anti-slipprofiel op de treden;
 • Maak gebruik van uitschuifbare ramenlappers, stofzuigers en stoffer en blik, zodat je niet hoeft te bukken.

Interessant voor jou?

€ 299,00
PRODUCTTILE
€ 149,00
PRODUCTTILE
€ 89,99
PRODUCTTILE
€ 74,99
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Je kunt een artikel opzoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert simpelweg de naam van het artikel in en klikt daarna op het vergrootglas.

Je kunt ook een product opzoeken door gebruik te maken van de tabbladen in het menu bovenaan homepage. 
 Je kunt een artikel zoeken door gebruik te maken van de zoekbalk bovenaan de pagina. Je voert in waar je naar op zoek bent en klikt daarna op enter. Het hele assortiment van Vegro vind je hier. Je kunt daar filteren op leenproducten, koopproducten en huurproducten.
Online kun je betalen met Ideal, Riverty (Afterpay) en met een creditcard. Voor leenproducten hoef je niet te betalen. De betaling wordt gedaan door je zorgverzekering.

In de Vegrowinkels kun je ook betalen met bankpas en met contant geld. 
Je kunt je bestelling alleen telefonisch annuleren. Je kunt deze bestelling niet meer annuleren als deze al verzonden is.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden