Scootmobiel: onderhoud en reparatie

Scootmobiel service aan huis.

Net als een auto, heeft een scootmobiel periodiek onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Het onderhoud van een scootmobiel doe je meestal preventief. Door een scootmobiel goed te onderhouden voorkom je dat deze mankementen gaat vertonen of er plotseling mee ophoudt.  

Zelf je scootmobiel goed onderhouden

Naast periodiek onderhoud laten uitvoeren, zijn er ook een aantal dingen je zelf kunt doen om je scootmobiel in goede staat te houden. Loop bijvoorbeeld zelf een aantal dingen van tijd tot tijd na, zorg een droge stalplek en laad de accu altijd op de juiste manier op. Daarmee zorg je dat veilig en comfortabel op pad gaat.

Lees hier de zaken die je zelf in de gaten kunt houden om de levensduur van je scootmobiel te verlengen.

Controleer de bandenspanning van je scootmobiel

Controleer met enige regelmaat de banenspanning. De juiste bandenspanning voor een scootmobiel ligt tussen de 2 en 3.5 bar. Zorg ervoor dat de banden niet zacht worden tijdens het rijden.

Banden die te zacht zijn slijten sneller en gaan dus minder lang mee. Het rijden met zachte banden kost bovendien meer energie, met als gevolg dat er meer van de accu wordt gevraagd. Wanneer er meer van accu wordt gevraagd gaat deze sneller leeg, maar ook minder lang mee. Als de accu achteruitgaat, kun je er steeds minder lang rijden nadat de accu volledig opgeladen is. Het loont dus om de bandenspanning te checken en tijdig je banden op te pompen.

Controleer de verlichting van je scootmobiel

Goedwerkende verlichting is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Verlichting is daarnaast 's nachts verplicht voor scootmobielgebruikers, evenals bij slecht zicht door mist of regen.

Controleer daarbij de verlichting aan de voor- en achterkant. Heeft een scootmobiel twee voor- en/of achterwielen, dan moeten er twee voor- en/of achterlichten aanwezig zijn. Het voorlicht moet geel of wit zijn en het achterlicht rood.

Controleer je scootmobiel op losse draden of kabels

Naast het controleren van de verlichting is het ook verstandig om de stekkers en kabels regelmatig na te lopen. Hangt er ergens een draadje los? Of zie je beschadigingen aan de kabels of stekkers? Is dit wel geval, dan kun je het best contact opnemen met de Vegro klantenservice. Zij kunnen je helpen om het probleem op te lossen.

"

Net als een auto heeft een scootmobiel periodiek onderhoud nodig. Dit onderhoud gebeurt meestal preventief, maar af en toe komt het voor dat je scootmobiel gerepareerd moet worden.

Houd (de banden van) je scootmobiel goed schoon

Wanneer je de scootmobiel ook veel buiten gebruikt, dan wordt deze vanzelf vies. Voor optimaal rijcomfort is het aan te raden om de banden en de scootmobiel zelf regelmatig te reinigen.

Het verwijderen van vuil gaat het makkelijkst als het opgedroogd is. Gebruik voor het reinigen van je scootmobiel alleen een zachte borstel en een vochtige doek. Maak je scootmobiel nooit schoon met een hogedrukreiniger, daar is de scootmobiel niet tegen bestand. Gebruik daarnaast ook nooit schuur- of chemische reinigingsmiddelen: hiermee kun je de laklaag van de scootmobiel beschadigen.

Bescherm je scootmobiel tegen het weer

Bescherm je scootmobiel tegen weersinvloeden deze droog en warm te stallen: bijvoorbeeld in een schuur, een portiek, de hal of in de bijkeuken. Door je scootmobiel in een droge ruimte te stallen, verleng je de levensduur en behoud je de kwaliteit van het hulpmiddel.

Laad de accu van je scootmobiel altijd volgens de voorschriften op

Een scootmobielaccu laad je op met de door de fabrikant meegeleverde oplader. Deze oplader steek je gewoon in het stopcontact, net als de oplader van je andere (draadloze) digitale apparaten. De meeste fabrikanten adviseren een laadcyclus van minimaal twaalf en maximaal 72 uur. Te lang aan de lader laten liggen of steeds kort opladen heeft een negatief effect op de levensduur van de batterij.

Als je de accu vroeg op de avond aan de oplader hangt, kun je de volgende ochtend dus gewoon weer op pad.

Welke scootmobiel accu’s zijn er?

Een accu is de batterij waar je scootmobiel op draait. Voor scootmobielen bestaan er twee soorten accu’s: een AGM accu en een GEL accu. Een GEL accu gaat langer mee; deze kan vaker leeglopen en weer worden opgeladen (meer laadcycli doorlopen), voordat de accuduur begint af te nemen en kun je dus langer gebruiken.

Een afnemende accuduur is trouwens een normaal proces; een smartphone bijvoorbeeld, loopt na een tijdje ook sneller leeg.

Gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu

De gemiddelde levensduur van een nieuwe accu hangt af van de manier waarop je deze gebruikt en onderhoudt. Bij goed gebruik kunnen AGM accu's ongeveer drie tot vier jaar mee; GEL accu's gaan ongeveer vier tot zes jaar mee. Het is in ieder geval heel belangrijk om altijd de juiste oplader te gebruiken, bij voorkeur de acculader die bij de scootmobiel geleverd is.

Gemiddelde actieradius van een scootmobiel

Het aantal kilometers dat je met je scootmobiel kunt afleggen (ook wel de ‘actieradius’) voordat de accu opnieuw moet worden opgeladen, hangt van veel zaken af. Een goede schatting is het ampère-uur van de accu in je scootmobiel (afgekort met ‘Ah’). Hiervoor geldt: hoe hoger de ampère, hoe langer de accu meegaat en hoe verder je ermee op pad kunt gaan.

Accuvermogen (ah)Actieradius (km)
10 t/m 22 Ah
12 t/m 24 kilometer
23 t/m 40 Ah
24 t/m 35 kilometer
41 t/m 75 Ah
35 t/m 50 kilometer
76 t/m 100 Ah
50 t/m 70 kilometer


Scootmobiel is gerepareerd en rijdt weer als een zonnetje.

Een scootmobiel laten repareren

Vertoont je scootmobiel mankementen, laat deze dan tijdig repareren. Dit laat je het beste doen bij de leverancier van je scootmobiel, waar ze professionele kennis en specialistisch materiaal tot beschikking hebben. Zo zorg je ervoor dat je scootmobiel snel weer in topconditie is.

Doet de scootmobiel niet wat hij zou moeten doen? Een scootmobiel moet goed werken; je moet deze normaal kunnen gebruiken zonder dat er problemen ontstaan die niet bij de verwachte levensduur horen. Gaat je scootmobiel buiten jouw schuld om veel te vroeg kapot, dan kun je deze bij Vegro gratis laten repareren.

Mocht de scootmobiel buiten de garantieperiode kapot gaan - of als gevolg van duidelijk aantoonbare nalatigheid in het onderhoud ervan, dan moet je de kosten zelf dekken. Hiervoor kun je contact opnemen met de leverancier van je scootmobiel.

Onderhoudsbeurt scootmobiel bij Vegro

Door regelmatig en preventief onderhoud aan jouw scootmobiel uit te voeren gaat een scootmobiel langer mee. Plan regelmatig een onderhoudsbeurt in bij de leverancier van je scootmobiel.

Bij Vegro adviseren we om periodiek een kleine onderhoudsbeurt te laten doen bij regelmatig onderhoud aan scootmobiel. Doe je dit niet, dan is het advies altijd om een grote beurt te laten uitvoeren.

Sluit een pechhulpverzekering voor je scootmobiel af

Door regelmatig en preventief onderhoud aan je scootmobiel uit te laten voeren, kan pech onderweg vaak voorkomen worden. Toch blijft een scootmobiel een elektrisch apparaat en kan het gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan.

Sluit daarom voor de zekerheid een pechhulpverzekering af.

Onze scootmobielen

€ 9.995,00 € 7.996,00
20% korting
PRODUCTTILE
€ 2.475,00
PRODUCTTILE
€ 5.179,00
PRODUCTTILE
€ 4.969,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden