Scootmobiel aanvragen bij de gemeente

Scootmobiel aanvragen bij gemeente.

Wanneer je een scootmobiel nodig hebt om in het dagelijks leven mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen een vergoeding krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO is ingericht met als hoofddoel dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven en volwaardig mee kunnen blijven doen aan de samenleving.

Scootmobiel via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning aanvragen

Een scootmobiel bij de gemeente aanvragen doe je via de WMO. WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit is een wet die hulp en ondersteuning biedt aan mensen die ervoor in aanmerking komen. De wet is bedoeld voor mensen die thuishulp nodig hebben, of hulp om in de samenleving mee te blijven doen. Daarom heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding als je een scootmobiel aanvraagt.

Als je hulp bij de gemeente aanvraagt, krijg je meestal de keuze tussen zorg in natura of het persoonsgebonden budget (PGB). Met het persoonsgebonden budget krijg je een bepaald budget om aan je scootmobiel te kunnen besteden. Je mag hiermee zelf een leverancier en scootmobiel uitkiezen.

Vergoeding scootmobiel aanvragen

Wil je een scootmobiel aanvragen, dan vraag je niet letterlijk een scootmobiel aan. Het gaat om het aanvragen van een vergoeding. Je kunt twee soorten vergoedingen krijgen:

  • Een vergoeding in natura
  • Een persoonsgebonden budget

Krijg je een vergoeding in natura, dan verstrekt de gemeente je een scootmobiel. Met het persoonsgebonden budget kun je zelf een scootmobiel kopen.

Als je van je gemeente een scootmobiel krijgt, dan heb je geen invloed op het model dat wordt verstrekt. Soms gaat het om een tweedehands scootmobiel. Een 4-wiel scootmobiel of opvouwbaar model  krijg je bijna nooit. Het voordeel van de vergoeding in natura is dat de gemeente alles voor je regelt.

Met het persoonsgebonden budget heb je alles zelf in de hand. Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.

"

Wanneer je een scootmobiel nodig hebt om in het dagelijks leven mobiel te blijven, kun je hiervoor in sommige gevallen een vergoeding krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wanneer kom je in aanmerking voor een scootmobiel via de gemeente?

Wanneer je kunt aantonen dat je een scootmobiel nodig hebt om medische redenen – en je anders niet langer mobiel bent – kun je een aanvraag indienen voor een vergoeding. Dit doe je bij het WMO-loket in je eigen gemeente.

Let op: je kunt alleen een vergoeding voor een medisch hulpmiddel via de WMO aanvragen wanneer je een chronische aandoening of handicap hebt die je immobiel maakt. De WMO is niet van toepassing als je je enkel hebt gebroken of tijdelijk minder mobiel bent als gevolg van bijvoorbeeld een operatie.

Eigen bijdrage scootmobiel via de gemeente

Wanneer je een vergoeding via de WMO krijgt (zowel bij de vergoeding in natura als bij het persoonsgebonden budget) moet je verplicht een eigen bijdrage betalen. Dat gebeurt 13 keer per jaar, om de vier weken. Vaak is dit voor een periode van 5 tot 7 jaar. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, hangt af van je inkomen en persoonlijke situatie.

Groeit je inkomen of pensioen met de tijd? Dan kan je eigen bijdrage hoog oplopen. Soms betaal je aan het einde van de rit je scootmobiel zelfs dubbel. Denk er dus goed over na voordat je een aanvraag doet, want in sommige gevallen is het niet voordeliger.

Familie-uitje dankzij een scootmobiel via de gemeente.

Een afgewezen WMO-aanvraag opnieuw indienen

Als de gemeente je aanvraag voor een vergoeding afwijst, ontvang je een officieel bericht met uitleg over de reden van afwijzing. Raak niet meteen in paniek, dit betekent niet altijd dat het einde verhaal is. Je kunt op basis van deze uitleg een soms nieuwe aanvraag indienen. Misschien heb je simpelweg niet genoeg bewijs aangeleverd om aan te tonen dat je echt een scootmobiel nodig hebt.

Kom je volgens de regels echt niet in aanmerking? Elke gemeente hanteert verschillende regels, die van tijd tot tijd kunnen veranderen. Blijf daarom op de hoogte van de huidige stand van zaken door hier regelmatig naar te informeren. Zelfs als je eerder bent afgewezen, kan het zijn dat je later toch nog in aanmerking komt door versoepeling van de regels.

Onze scootmobielen

€ 2.475,00
PRODUCTTILE
€ 1.469,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Vegro Verpleegartikelen B.V.
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01

E-mailadres: Contactformulier
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenservice ook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden