Filters
Spreker op de publieksacademie: Machteld Huber

Positieve Gezondheid gaat niet alleen over zieke mensen 


Wat is gezondheid eigenlijk? Betekent het dat je niet ziek bent? Of is het meer? In de zorg gaat 96% van het budget naar het behandelen van mensen die al ziek zijn. Dat moet anders, vond voormalig huisarts Machteld Huber.
Toen zij ernstig ziek werd, zag ze de medische wereld ineens van de andere kant – als patiënt. Terwijl artsen uitsluitend gericht waren op het genezen van het lichaam, merkte Machteld Huber dat veerkracht een belangrijk aspect van gezondheid is. Eenmaal hersteld wilde ze een verandering teweeg brengen in de zorg. Ze zette een wetenschappelijk onderzoek op om te bestuderen hoe die menselijke veerkracht kon worden gestimuleerd. Hoe kunnen wij zelf bijdragen aan onze gezondheid?

Gezondheid gaat over het hele leven


“Voor mij is gezondheid het menselijk vermogen om je aan te passen en eigen regie te voeren,” aldus Huber. In vervolgonderzoek bleken honderden patiënten dezelfde ervaring te hebben. Ook zij vonden dat gezondheid over het hele leven gaat. Machteld Huber kwam uit bij een nieuwe omschrijving van gezondheid die zes dimensies besloeg: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Zo werd zij de grondlegster van het concept ‘Positieve Gezondheid’.

Zinvol leven is ook belangrijk


“We moeten weer terug naar de mens. De patiënt moet weer mens worden. Positieve Gezondheid gaat niet alleen over zieke mensen, maar ook over gezonde. Hoe kun je zo leven dat je zo weinig mogelijk ziek wordt? En als je ziek bent, hoe kun je dan zo leven dat je er zo weinig mogelijk last van hebt?” legt Huber uit. “Veel mensen denken bij het bevorderen van gezondheid aan voeding en bewegen. Die zijn allebei belangrijk, maar een zinvol leven hebben en niet eenzaam zijn horen er ook bij.”
Huber promoveerde op dit onderwerp. Inmiddels is haar concept breed geaccepteerd, ook in het sociale domein. In 50% van alle Nederlandse gemeenten maakt Positieve Gezondheid deel uit van het beleidsplan.

Vegro Publieksacademie over zelfredzaamheid 


Tijdens de Vegro Publieksacademie over zelfredzaamheid op 21 november 2018 in Eindhoven verzorgt Machteld Huber een interactieve presentatie over Positieve Gezondheid. Ze gaat onder andere een eenvoudige oefening doen met het publiek om duidelijk te maken hoe iedereen aan de slag kan met Positieve Gezondheid. Want we kunnen zelf op allerlei manieren bijdragen aan onze gezondheid. 

Vegro Publieksacademie: ‘Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet?’


Vegro organiseert regelmatig informatiesessies over onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben. Deze Publieksacademies zijn gratis. Op 21 november 2018 was er de Publieksacademie in het Natlab in Eindhoven over zelfredzaamheid: Zo lang mogelijk zelfstandig – wie wil dat nou niet? Machteld Huber was één van de sprekers. Zij deelde informatie over Positieve Gezondheid.  Ook cabaretier en stand-up comedian Leon van der Zanden trad op met één van zijn laatste optreden!

Bekijk hier een korte terugblik van de avond.

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden