Filters

Advies over scootmobiel accu's


De accu van je scootmobiel bepaalt hoe ver je ermee kunt rijden. Wie zijn accu op de goede manier gebruikt en onderhoudt, kan langer met de scootmobiel op pad. Lees hier alles wat je moet weten over scootmobiel accu’s.

Welke scootmobiel accu’s zijn er?


Een accu is de batterij waar je scootmobiel op draait. Voor scootmobielen bestaan er twee soorten accu’s: een AGM en een GEL. Een GEL accu gaat langer mee; hij kan vaker leeglopen en weer worden opgeladen (meer laadcycli doorlopen), voordat de accuduur begint af te nemen en kun je dus langer gebruiken. Een dalende accuduur is trouwens een normaal proces; een smartphone, bijvoorbeeld, loopt na een tijdje ook sneller leeg.

Wat is de gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu?


Dat hangt af van de manier waarop je de accu gebruikt en onderhoudt. Bij goed gebruik kunnen AGM accu's ongeveer drie tot vier jaar mee; GEL accu's ongeveer vier tot zes jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om altijd de juiste oplader te gebruiken. Bij voorkeur de acculader die bij de scootmobiel geleverd is.


Hoe lang gaat een scootmobiel accu mee?Het aantal kilometers dat je met je scootmobiel kunt afleggen (ook wel de ‘actieradius’) voordat de accu opnieuw moet worden opgeladen, hangt van veel zaken af. Een goede schatting is het ampère-uur van de accu in je scootmobiel (afgekort met ‘Ah’). Hiervoor geldt: hoe hoger het ampère, hoe langer hij meegaat en hoe verder je ermee op pad kunt.

AccuvermogenActieradius
10 t/m 22 Ah
12 t/m 24 kilometer
23 t/m 40 Ah
24 t/m 35 kilometer
41 t/m 75 Ah
35 t/m 50 kilometer
76 t/m 100 Ah
50 t/m 70 kilometer

Hoe moet ik mijn scootmobiel accu opladen? En hoe lang duurt het voor de accu is opgeladen?


Een scootmobiel accu laad je op met de door de fabrikant meegeleverde oplader. Deze oplader steek je gewoon in het stopcontact, net als de oplader van je andere (draadloze) digitale apparaten. De meeste fabrikanten adviseren een laadcyclus van minimaal twaalf en maximaal 72 uur. Als je de accu vroeg op de avond aan de oplader hangt, kun je de volgende ochtend dus gewoon weer op pad. De kosten van het stroomgebruik van een scootmobiel is gemiddeld ongeveer €100 per jaar.


Hoe komt het dat de accu van mijn scootmobiel zo snel leegloopt? En wat kan ik eraan doen?


Het is normaal dat een accu na een tijdje wat sneller leegloopt (zie ook ‘Welke scootmobiel accu’s zijn er?’). Is de accu binnen een uur al een groot deel van het totale bezit kwijt, of heb je je scootmobiel nog maar net en merk je dat de accuduur nu al terugloopt? Dan moet de accu misschien worden vervangen. Neem contact met ons op, om te bespreken wat wij voor jou kunnen doen.


Met een aantal tips kun je de levensduur van je accu trouwens flink verlengen (zie het artikel ‘Advies over scootmobiel reparatie, garantie en onderhoud’ voor andere handige onderhoudstips):

  • Voorkom diepontlading van de accu (meer dan 80% leegrijden). Rijd de accu dus nooit helemaal leeg. Komt dit toch een keer voor, laad de accu dan gedurende 24 uur op.
  • Laad de accu dagelijks en zolang mogelijk op (bij voorkeur 12 uur of langer), zelfs op dagen met minimaal gebruik.
  • Chronisch kort bijladen is een veel voorkomende oorzaak van vroege uitval van de accu.
  • Als jij jouw scootmobiel langere tijd niet gebruikt, kun je deze het best aan de oplader laten staan. Als dit niet mogelijk is, dan 1x per maand 24 uur opladen.

Kunnen we jou helpen?


Bij Vegro vind je een ruim aanbod aan scootmobielen. Je kunt scootmobielen bij ons kopen, maar het is ook mogelijk om een scootmobiel te huren. We helpen je hier graag bij. Bel hiervoor naar onze Klantenservice (0900 - 2 88 77 66). Je kunt jouw scootmobiel naar wens aanpassen met verschillende scootmobiel accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een achteruitkijkspiegel, boodschappentas en boodschappenmand. Een stokhouder is ideaal als je jouw wandelstok of kruk wil meenemen op pad. Andere handige accessoires voor scootmobielen zijn bijvoorbeeld: zuurstoffleshouders, regencapes, schootskleden en afdekhoezen.

Bekijk ook eens ons aanbod rollators en rolstoelen, of neem een kijkje bij onze loop- en transferhulpmiddelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden