Filters

Saturatie metenWat is saturatie?

In de longen vindt de uitwisseling plaats tussen de zuurstof die wij inademen, en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Na het inademen bindt het zuurstof zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het eiwit in het bloed dat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Via de rode bloedcellen krijgen organen zoals de hersenen, lever, nieren of spieren hun energie.

Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat je de dokter inschakelt. Maar hoe weet je nou of je een normale saturatie hebt? In dit artikel leggen wij uit hoe je zelf snel en gemakkelijk jouw saturatiewaarden kunt meten.

Hoe meet je de saturatie?

Met de betrouwbare saturatiemeters van Vegro kun je snel en gemakkelijk zelf je saturatie en hartslag meten.

Stap 1: reinig je handen

Het is belangrijk om je handen te wassen voordat je de saturatie gaat meten. Vuil of zweet op je handen kan de uitslag namelijk beïnvloeden.

Stap 2: het saturatiegehalte meten

Je meet het saturatiegehalte via de vinger door het ‘knijpermechanisme’ aan je vingertop te bevestigen. In sommige gevallen kan de uitslag niet helemaal zuiver zijn, bijvoorbeeld bij eelt op de vingers, de aanwezigheid van nagellak of nepnagels, of als er sprake is van hele koude vingers. In dit geval, of puur omdat je de uitslag niet vertrouwt, kun je de saturatiemeter ook bevestigen op de oorlel of de teen;

Stap 3: het resultaat aflezen

Stap 3: lees de uitslag af van de display. Een goede saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Houd er in geval van COPD rekening mee dat de saturatie lager kan zijn.

Stap 4: de uitslag bepalen

Is de uitslag afwijkend? Meet dan op een andere vinger, teen of oorlel. Blijft de uitslag afwijkend? Licht dan een dokter in. Let op! Is jouw saturatie lager dan 90% en voel jij je al een tijd kortademig, moe en futloos? Schakel dan direct een dokter in.

De symptomen van een lage saturatie

Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%. Herken jij jezelf in de symptomen van lage saturatie? Dan is het verstandig om jouw saturatie te meten.

Wanneer is de saturatie te laag?

Een gezonde saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Heb je geen COPD en is jouw saturatie lager dan 90%, schakel dan te allen tijde een dokter in. Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% wordt desaturatie genoemd. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een longontsteking of een astma aanval. In sommige gevallen is het extra toedienen van zuurstof dan noodzakelijk. Bij COPD kan extra zuurstof niet zomaar toegediend worden. De longen zullen moeite hebben dat te verwerken, waardoor een opstapeling van zuurstof in het bloed zal plaatsvinden. Voor een te hoge saturatie hoef je niet bang te zijn: deze kan nooit hoger zijn dan 100%.

De oorzaken van desaturatie

Te weinig zuurstof in het bloed kan verschillende oorzaken hebben. We zetten de belangrijkste oorzaken op een rij.

1. Last van een ademhalingsziekte

Bij astma, COPD en andere ademhalingsziekten kun je last krijgen van desaturatie. Er zit te weinig zuurstof in het bloed. Dit geldt ook voor pneumonie, oftewel: longontsteking.

2. Hartdecompensatie

Een andere oorzaak voor desaturatie is hartdecompensatie. Het gaat om een hartverzwakking. Als het gevolg daarvan kan er vocht in de longen komen. Daardoor lukt het niet langer om voldoende zuurstof op te nemen en dit in het bloed te laten komen.

3. Slaapapneu

Slaapapneu leidt ’s nachts tot te weinig zuurstof in het bloed. Er treedt desaturatie in de nacht op. Bij slaapapneu stop je tijdens het slapen tientallen seconden tot enkele minuten met ademen. Dit kan meerdere keren per nacht voorkomen.

De behandeling van desaturatie

Je kunt vaak al veel verbeteren door jouw leefstijl aan te passen. Beweeg regelmatig, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende water. In sommige gevallen is er meer nodig, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van jouw desaturatie. In ieder geval adviseren wij: is jouw saturatie lager dan 90%? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden