Saturatie meten


In onze longen vindt de uitwisseling plaats tussen de zuurstof die wij inademen, en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Na het inademen bindt het zuurstof zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het eiwit in het bloed dat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Via de rode bloedcellen krijgen organen zoals de hersenen, lever, nieren of spieren hun energie.

Wat is saturatie?


Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel percentage van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatie tussen de 95% en 100% gehanteerd. In sommige gevallen kan de saturatie echter lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat u de dokter inschakelt. Maar hoe weet u nou of u een gezonde saturatie heeft, of dat een dokter inschakelen noodzakelijk is? In dit artikel leggen wij u uit hoe u zelf snel en gemakkelijk uw saturatiegehalte kunt meten.

Lage saturatie


Er kan sprake zijn van een lage saturatie, als u regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als u bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is uw saturatie gemiddeld lager. Maar als u geen COPD hebt en uw saturatie ligt lager dan 90%, schakel dan ten allen tijden een dokter in. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een longontsteking of een astma aanval. In sommige gevallen is het extra toedienen van zuurstof dan noodzakelijk. Bij COPD kan extra zuurstof echter niet zomaar toegediend worden. De longen zullen moeite hebben dat te verwerken, waardoor een opstapeling van zuurstof in het bloed zal plaatsvinden. Ook kan de saturatie nooit hoger zijn dan 100%.

Saturatie meten


Met de betrouwbare saturatiemeter(s) van Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen kunt u snel en gemakkelijk zelf het zuurstofgehalte in uw bloed meten. U meet het saturatiegehalte via de vinger door het ‘knijpermechanisme’ aan uw vingertop te bevestigen. Let er wel op dat u van tevoren uw handen heeft gereinigd. Echter kan in sommige gevallen de uitslag niet zuiver zijn, bijvoorbeeld bij eelt op de vingers, de aanwezigheid van nagellak of nepnagels, of als er sprake is van hele koude vingers. In dit geval, of puur omdat u de uitslag niet vertrouwt, kunt u de saturatiemeter ook bevestigen op de oorlel of de teen.

Let op! Is Uw saturatie lager dan 90% en voelt u zich al een tijd kortademig, moe en futloos? Schakel dan direct een dokter in.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten