Filters

Saturatie meten

In onze longen vindt de uitwisseling plaats tussen de zuurstof die wij inademen, en de zuurstof die wordt opgenomen in het bloed. Na het inademen bindt het zuurstof zich aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Dit is het eiwit in het bloed dat zorgt voor het vervoer van zuurstof. Via de rode bloedcellen krijgen organen zoals de hersenen, lever, nieren of spieren hun energie.

Wat is saturatie?


Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat je de dokter inschakelt. Maar hoe weet je nou of je een normale saturatie hebt, of dat een dokter inschakelen noodzakelijk is? In dit artikel leggen wij uit hoe je zelf snel en gemakkelijk jouw saturatiewaarden kunt meten.

Symptomen lage saturatie


Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%. Maar als je geen COPD hebt en jouw saturatie ligt lager dan 90%, schakel dan te allen tijde een dokter in. Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% wordt desaturatie genoemd. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een longontsteking of een astma aanval. In sommige gevallen is het extra toedienen van zuurstof dan noodzakelijk. Bij COPD kan extra zuurstof niet zomaar toegediend worden. De longen zullen moeite hebben dat te verwerken, waardoor een opstapeling van zuurstof in het bloed zal plaatsvinden. Voor een te hoge saturatie hoef je niet bang te zijn: deze kan nooit hoger zijn dan 100%.

Hoe kun je de saturatie meten?


Met de betrouwbare saturatiemeter(s) van Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen kun je snel en gemakkelijk zelf je saturatie en hartslag meten.

Saturatiemeter Pulse/Oxy LED display

Saturatiemeter CMS50D2

Saturatiemeter Pulse/Oxy C22

  • Stap 1: reinig van tevoren je handen; 
  • Stap 2: je meet het saturatiegehalte via de vinger door het ‘knijpermechanisme’ aan je vingertop te bevestigen. In sommige gevallen kan de uitslag niet helemaal zuiver zijn, bijvoorbeeld bij eelt op de vingers, de aanwezigheid van nagellak of nepnagels, of als er sprake is van hele koude vingers. In dit geval, of puur omdat je de uitslag niet vertrouwt, kun je de saturatiemeter ook bevestigen op de oorlel of de teen;
  • Stap 3: lees de uitslag af van de display. Een goede saturatie ligt dus tussen de 95% en 100%. Houd er in geval van COPD rekening mee dat de saturatie lager kan zijn;
  • Stap 4: is de uitslag afwijkend? Meet dan op een andere vinger, teen of oorlel. Blijft de uitslag afwijkend? Licht dan een dokter in.
Let op! Is jouw saturatie lager dan 90% en voel jij je al een tijd kortademig, moe en futloos? Schakel dan direct een dokter in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden