Nachtrust

Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?


Voldoende slaap is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hersenactiviteit overdag versterkt, waardoor u zich prettiger voelt en beter kunt concentreren.

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. In Nederland heeft zes tot tien procent van de volwassenen last van slapeloosheid. Niet in slaap kunnen komen, 's nachts regelmatig wakker worden en 's ochtends niet uitgerust zijn; het zijn allemaal klachten die horen bij slaapproblemen. Naast dat een deel van de volwassenen last heeft van slaapproblemen, slaapt dertig procent van de volwassenen te weinig.

Een mens slaapt om zijn of haar batterij weer op te laden. Tijdens het slapen ontspannen uw spieren zich en vertragen uw hersengolven, hartslag en ademhaling. Alle indrukken en gedachten van een dag worden gedurende de nachtrust verwerkt. Vreemd genoeg kan slapen ook energie kosten, bijvoorbeeld als u droomt.

De voornaamste gevolgen van slecht slapen zijn als volgt:
  • Slechtere concentratie. Na een verstoorde nachtrust kunt u zich de volgende dag minder goed concentreren. Hierdoor neemt u nieuwe kennis en vaardigheden minder snel op.

  • Verhoogde kans op ongelukken. Doordat u zich minder goed kunt concentreren na een nacht wakker liggen, verslechtert ook uw reactievermogen. Hierdoor maakt u als automobilist meer fouten. Volgens onderzoekers speelt vermoeidheid een rol bij tien tot vijftien procent van de verkeersongelukken.  

  • Verhoogde kans op diabetes type 2. Slaapt u slecht of weinig, dan neemt het stresshormoon cortisol toe. Een teveel aan cortisol kan op lange termijn leiden tot diabetes type 2.

  • Depressie en gevoel van angst. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan slaap kan leiden tot depressie en angstgevoelens. Deze verschijnselen kunnen al optreden als u twee nachten te weinig slaapt.

  • Gewichtstoename. Tijdens het slapen verbrandt u veel calorieën, wat ervoor zorgt dat u gewicht verliest. Slaapt u te weinig, dan verbrandt het lichaam dus minder calorieën. Daarnaast verhoogt uw eetlust als u weinig slaapt. 
De ene persoon is gevoeliger voor slaaptekort dan de andere. De gevoeligheid is grotendeels genetisch vastgelegd. U kunt zelf het best bepalen in hoeverre de bovenstaande klachten effect op u hebben.

Record wakker blijven


Onrustig slapen, vroeg wakker worden en niet in slaap kunnen komen; deze slaapproblemen zijn voor velen een doorn in het oog. Voor de Amerikaanse Randy Gardner waren dergelijke problemen juist een middel om het wereldrecord wakker blijven te behalen. Gardner bleef in 1964 elf dagen en 24 minuten achter elkaar wakker. Hij was toen zestien jaar.

The Guinness World Records, een bekende organisatie die wereldrecords registreert en bijhoudt, is kort na Gardner's record wakker blijven gestopt met het bijhouden van soortgelijke records. De organisatie vindt dat zo lang wakker blijven schadelijk is voor de gezondheid. 
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten