Nachtrust

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?

Voldoende slaap is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hersenactiviteit overdag versterkt, waardoor u zich prettiger voelt en beter kunt concentreren.

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. In Nederland heeft zes tot tien procent van de volwassenen last van slapeloosheid. Niet in slaap kunnen komen, 's nachts regelmatig wakker worden en 's ochtends niet uitgerust zijn; het zijn allemaal klachten die horen bij slaapproblemen. Naast dat een deel van de volwassenen last heeft van slaapproblemen, slaapt dertig procent van de volwassenen te weinig.

Een mens slaapt om zijn of haar batterij weer op te laden. Tijdens het slapen ontspannen uw spieren zich en vertragen uw hersengolven, hartslag en ademhaling. Alle indrukken en gedachten van een dag worden gedurende de nachtrust verwerkt. Vreemd genoeg kan slapen ook energie kosten, bijvoorbeeld als u droomt.

De voornaamste gevolgen van slecht slapen zijn als volgt:
 • Slechtere concentratie. Na een verstoorde nachtrust kunt u zich de volgende dag minder goed concentreren. Hierdoor neemt u nieuwe kennis en vaardigheden minder snel op.

 • Verhoogde kans op ongelukken. Doordat u zich minder goed kunt concentreren na een nacht wakker liggen verslechtert ook uw reactievermogen. Hierdoor maakt u als automobilist meer fouten. Volgens onderzoekers speelt vermoeidheid een rol bij tien tot vijftien procent van de verkeersongelukken.  

 • Verhoogde kans op diabetes type 2. Slaapt u slecht of weinig, dan neemt het stresshormoon cortisol toe. Een teveel aan cortisol kan op lange termijn leiden tot diabetes type 2.

 • Depressie en gevoel van angst. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan slaap kan leiden tot depressie en angstgevoelens. Deze verschijnselen kunnen al optreden als u twee nachten te weinig slaapt.

 • Gewichtstoename. Tijdens het slapen verbrandt u veel calorieën, wat ervoor zorgt dat u gewicht verliest. Slaapt u te weinig, dan verbrandt het lichaam dus minder calorieën. Daarnaast verhoogt uw eetlust als u weinig slaapt. 
De ene persoon is gevoeliger voor slaaptekort dan de andere. De gevoeligheid is grotendeels genetisch vastgelegd. U kunt zelf het best bepalen in hoeverre de bovenstaande klachten effect op u hebben.


Tips voor een goede nachtrust (nachthygiëne)

Wilt u uw nachtrust verbeteren? Wij geven u acht tips die u zelf kunt toepassen om beter te slapen.
 1. Zorg voor een slaapritme. Als u regelmatig op verschillende tijden slaapt en opstaat, raakt uw biologisch (circadiaans) ritme in de war. Ga daarom zoveel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta op vaste tijden op. Regelmaat in uw eetpatroon zorgt ook voor een betere nachtrust.

 2. Vermijd beeldschermen vlak voor het slapengaan. Telefoons, computerschermen en tablets; allemaal stellen ze u bloot aan blauw licht. Blauw licht vermindert tijdelijk de productie van melatonine, een hormoon dat ervoor zorgt dat u slaap krijgt. Door blauw licht 'denkt' uw lichaam dus dat het overdag is, en dat is niet het moment om te slapen!

 3. Zorg ervoor dat uw slaapkamer ingericht is om te slapen. De slaapkamer is bedoeld om in te slapen. Dat klinkt logisch, maar veel mensen werken vanuit bed. Geen goed idee, want dan denkt uw lichaam dat u moet werken als u in bed ligt. Zorg ook voor een goed matras en een goed kussen, voldoende ventilatie en koelte, en beperk licht en geluid van buitenaf.

 4. Minder uw inname van cafeïne voor het slapengaan. Het effect van koffie op slapeloosheid wordt grof onderschat. Koffie vermindert de aanmaak van melatonine, een hormoon dat ervoor zorgt dat u slaap krijgt (lees ook tip 2). De hoeveelheid cafeïne in uw lichaam halveert pas na 5 à 6 uur. Drinkt u dus om 16:00 uur 10 milligram cafeïne, dan zit er tussen 22:00 en 23:00 uur nog 5 milligram cafeïne in uw systeem. Hoe meer koffie u drinkt, hoe langer het duurt voordat de cafeïne uit uw systeem is.

 5. Minder uw inname van alcohol voor het slapengaan. Door alcohol valt u misschien sneller in slaap; de kwaliteit van slaap wordt echter veel slechter.

 6. Slaap genoeg, maar niet te veel. Een tekort aan slaap is niet goed, maar te veel slapen heeft ook negatieve gevolgen. Ga na hoeveel slaap u nodig heeft. Volwassenen hebben gemiddeld aan zeven à acht uur slaap per nacht voldoende. Ouderen hebben meestal genoeg aan zeven uur of minder.

 7. Los een piekerkwartiertje in. Overdag zijn we druk bezig met van alles en nog wat. Veel mensen hebben pas vlak voor het slapengaan tijd om over zichzelf en de dag na te denken en daardoor liggen zij lang wakker. Verwerk uw gedachtes eerder; neem ruim voor het slapengaan een kwartier de tijd om te piekeren over de indrukken van de dag. 

 8. Doe yoga-oefeningen. Yoga helpt u om tot rust te komen. Meer informatie over yoga en ontspanning vindt u op onze adviespagina over yoga.
Bent u overdag moe? Een dutje van vijftien minuten is genoeg om uw hersenen extra energie te geven. Sommige mensen denken dat overdag slapen slecht is omdat het de nachtrust belemmert. Een heel kort dutje is echter geen probleem. 

Record wakker blijven


Onrustig slapen, vroeg wakker worden en niet in slaap kunnen komen; deze slaapproblemen zijn voor velen een doorn in het oog. Voor de Amerikaanse Randy Gardner waren dergelijke problemen juist een middel om het wereldrecord wakker blijven te behalen. Gardner bleef in 1964 elf dagen en 24 minuten achter elkaar wakker. Hij was toen zestien jaar.

The Guinness World Records, een bekende organisatie die wereldrecords registreert en bijhoudt, is kort na Gardner's record wakker blijven gestopt met het bijhouden van soortgelijke records. De organisatie vindt dat zo lang wakker blijven schadelijk is voor de gezondheid. 
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtMet ruim 60 winkels altijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0800 - 2 88 77 66 (gratis)
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten