De voordelen van bewegen

Samen bewegen is gezond en gezellig!

Bewegen is gezond, dat weten we inmiddels. Maar wat is gezond bewegen precies? En hoeveel beweging is genoeg?

Waarom is bewegen belangrijk?

Voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan een goede fysieke én mentale gezondheid, op alle leeftijden. Je voelt je energieker, uitgeruster, opgewekter en minder gestrest. Welke andere voordelen brengt meer bewegen met zich mee?

Langer zelfstandig blijven

Met het ouder worden neemt ook je spierkracht af. Verminderde spierkracht kan gevolgen hebben op je zelfstandigheid. Door in beweging te blijven en je gewrichten en spieren te trainen, ben je langer in staat om de algemene dagelijkse verrichtingen (ADL) te blijven doen. Lichamelijk fit zijn en blijven is dus een belangrijk onderdeel van je zelfstandigheid zo lang mogelijk behouden.

Meer bewegen heeft een positief effect op het geheugen

Naast lichamelijke fitheid, heeft je mentale gezondheid natuurlijk ook een grote invloed op je zelfstandigheid. De afname van cognitieve functies en geheugenverlies horen helaas ook bij het ouder worden. Door regelmatig te bewegen, kun je dit proces echter wel tegengaan of vertragen. Regelmatig bewegen heeft niet alleen een positief effect op je geheugen, maar verbetert ook je concentratievermogen en de opname van informatie.

Meer bewegen zorgt voor minder stress

Als je een stressvolle tijd hebt, helpt het om dagelijks te bewegen. Bewegen is niet alleen een fijne manier om je hoofd 'leeg’ te maken, maar er komen ook stofjes dopamine en endorfine vrij. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je opgewekter voelt en verminderen stressgevoelens. Regelmatig bewegen zorgt er bovendien voor dat je lekkerder in je vel zit.

Bewegen is goed voor je hart

Een gezonde leefstijl vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Dat betekent: gezond en gevarieerd eten, niet roken én voldoende bewegen. Voldoende bewegen heeft namelijk een positief effect op de veelvoorkomende oorzaken van hartaandoeningen, namelijk een hoge bloeddruk en aderverkalking. Daarnaast verlaag je door te bewegen je cholesterolgehalte, de kans op diabetes en overgewicht. Ook je bloedsomloop en je weerstand hebben baat bij regelmatige lichaamsbeweging.

"

Door regelmatig te bewegen kun je de afname van geheugenverlies tegengaan of vertragen

Sporten en bewegen is goed voor je nachtrust.

Beter slapen door regelmatig te bewegen

Regelmatig bewegen helpt je ook om beter te slapen. Je slaapt niet alleen beter doordat bewegen het stressniveau verlaagt, maar ook doordat het ervoor zorgt dat je sneller en dieper slaapt. Door overdag te bewegen, komt het lichaam ’s nachts beter tot rust. Let er wel op dat je in de middag of vroeg op de avond gaat sporten, maar niet vlak voor het slapengaan. Bij het sporten komt er namelijk adrenaline vrij, die je te laat op de avond juist weer wakker houdt.

Meer energie door meer te bewegen

Heb je vaak last van (te) weinig energie? Ben je na kleine inspanningen al moe? Weinig beweging zorgt vaak voor een vicieuze cirkel, waarbij weinig beweging zorgt voor nog minder energie. Door meer te gaan bewegen, zul je vanzelf merken dat je ook meer energie begint te krijgen – ook al kost het je in het begin meer moeite.

Hoeveel beweging heb je nodig?

De gezondheidsraad voor volwassenen en ouderen boven de 65 heeft de volgende beweegrichtlijnen voor gezond bewegen vastgesteld:

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matige tot intensieve beweging, verspreid over verschillende dagen.
  • Doe minstens twee keer per week oefeningen om jouw spieren en botten te versterken. Combineer dit met balansoefeningen.

Verder geldt: een half uur per dag bewegen is al voldoende, maar doe dit vooral op een manier waar jij je prettig bij voelt. Ga dus niet naar de sportschool als jij dat niet fijn vindt. Jij bepaalt wat voor jou de beste manier is om te bewegen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar je werk, loop een rondje tijdens de lunchpauze, of ga - samen met een vriend(in) of familielid - af en toe baantjes trekken in het zwembad.

Onze meest verkochte hometrainers

€ 199,00
PRODUCTTILE
€ 569,00
PRODUCTTILE
€ 429,00
PRODUCTTILE
€ 245,00
PRODUCTTILE

Veelgestelde vragen

Vegro BV
Adres: Vennestraat 13
Postcode: 2161 LE Lisse
KVK: 27365306
Telefoonnummer: 0900-2887766
BTW-nummer: NL821741020B01
 Je kunt ons het makkelijkst bereiken via Whatsapp. Je kunt onze klantenserviceook mailen en bellen. Meer informatie vind je op de contactpagina.
Vegro heeft winkels en uitleenpunten verspreid over Nederland. Kijk hier voor het volledige overzicht.
Selecteer de gewenste winkel in het winkeloverzicht. Daar vind je de specifieke openingstijden van die winkel.
Alle vragen

Veelgestelde vragen

Laden
Laden