Meer bewegen op kantoor

Op kantoor bewegen? Hoe doe je dat?

Veel mensen met een kantoorbaan brengen de werkdagen grotendeels zittend door. Veel zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid, zelfs niet als je buiten kantooruren om regelmatig sport. Aangeraden wordt om ook tijdens kantooruren meer van je bureaustoel te komen. Maar hoe doe je dat?

De voordelen van meer bewegen op werk

Meer bewegen op de werkvloer is niet alleen beter voor je gezondheid, maar je krijgt er ook meer energie van, een hoger concentratieniveau, je wordt productiever en je verlaagt je stressniveau.

Het is het beste om ieder half uur een korte pauze te nemen om in beweging te komen. Dit hoeft geen complete work-out te zijn, het gaat erom dat je van je bureaustoel afkomt.

Meer bewegen achter je bureau

Zittend werken is niet goed voor je gezondheid. ‘Zittend’ is daarnaast gelukkig niet meer de enige manier om computerwerk uit te voeren: in steeds meer kantoren zie je sta-bureaus, loopband-bureaus en zelfs fiets-bureau’s toegevoegd worden aan het meubilair.

Probeer daarnaast de volgende tips eens uit om extra lichaamsbeweging aan je werkdag toe te voegen.

Tip 1Staand of bewegend werken

De meeste kantoortuinen zijn tegenwoordig voorzien van zit/sta-bureaus. Werk je (ook) veel thuis? Overweeg dan om te investeren in een in hoogte verstelbaar bureau. Staand werken kost namelijk meer energie dan zittend werken.

Toch is de afwisseling tussen staand en zittend werken het beste: door langdurig staand te werken ga je op een gegeven moment te veel leunen op het bureau, waardoor je een verkeerde werkhouding aanneemt.

Hybride bureaus

Naast de zit/sta-bureaus bestaan er ook bureaus waarachter je kunt werken en bewegen tegelijk, zoals bureaus met een geïntegreerde fiets of loopband. Voor op kantoor bestaan er speciale bureauloopbanden, die een stukje kleiner zijn dan de bekende loopbanden uit de sportschool. Niet geschikt voor een sprinttraining, maar wel handig om aan je dagelijkse stappen te komen. Door gebruik te maken van deze hybride bureaus verminder je bovendien fysieke klachten en verhoog je je productiviteit!

Tip 2Gebruik een zitbal of een balansstoel

Wissel het werken op een bureaustoel eens af met een zitbal of een balansstoel. Door te werken op een zitbal of balansstoel neem je automatisch een goede zithouding aan. Dit zorgt voor minder rugklachten en een verbeterde bloedsomloop tijdens het werken. Ook hierbij geldt: zorg voor voldoende afwisseling.

Tip 3Krachtoefeningen achter je bureau

Er bestaan verschillende fitnessoefeningen die je gewoon zittend achter je bureau kunt doen. Probeer bijvoorbeeld je bilspieren eens aan te spannen. Knijp je billen samen, houd dat vijf tot tien seconden vast en ontspan dan weer. Je kunt de oefening zo vaak doen als je wil.

Tip 4Rekken en strekken achter je bureau

Een ander relatief makkelijke manier om in beweging te blijven achter je bureau is door rek- en strekoefeningen toe te voegen aan je werkroutine. Deze zijn belangrijk om je spieren en gewrichten in een goede conditie te houden en te voorkomen dat je lichaam in de 'slaapstand’ schiet. Hoe meer afwisseling hoe beter. Bijvoorbeeld:

  • Achterover leunen, zodat je de onderrug strekt;
  • Uitrekken met armen boven het hoofd;
  • Schouders naar achteren bewegen en rondjes maken.

Staand werken is goed voor de afwisseling.

Bewegen tijdens werk: alle kleine beetjes helpen

Meer beweging op kantoor: de volgende activiteiten zijn gemakkelijk tijdens je werktijd uit te voeren en dragen toch bij aan de betere gezondheid.

Tip 5Meer persoonlijk contact, minder e-mailen

In plaats van het over en weer e-mailen of chatten met collega's, loop af en toe ook eens naar iemand toe om een vraag te stellen. Dit gaat vaak sneller en zorgt ook nog eens voor beter contact met je collega's.

Bel je veel voor je werk? Maak er dan een gewoonte van om van je bureau weg te lopen wanneer je de telefoon opneemt. Zo kom je meer in beweging en is het ook minder storend voor collega’s in dezelfde ruimte.

Tip 6Regelmatig drinken halen

Door regelmatig drinken te halen, kom je ongemerkt toch vaker van je stoel af. Gebruik een kleine mok of glas, zodat je vaker moet lopen om deze te vullen. Drink daarnaast voldoende water. Dit is niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat je vaker naar het toilet moet (extra lichaamsbeweging!).

Kantoor in beweging: bewegen in de pauze

Voldoende bewegen gaat makkelijker als je voor jezelf duidelijke, haalbare doelen stelt. Er zijn verschillende apps voor je smartphone die je daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller die je eraan herinnert hoeveel je nog moet wandelen op een dag.

Tip 7Wandelen

Wandelen is een simpele en goede manier om aan je dagelijkse beweging te komen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een wandeling tijdens de lunch te maken. Is het slecht weer, probeer dan in ieder geval niet aan je bureau te lunchen, maar rond te lopen terwijl je je lunch opeet.

Tip 8Neem wat vaker de trap

Door te traplopen gaat je hartslag omhoog en komt je lichaam uit de slaapstand. Probeer daarom zo vaak mogelijk de trap te nemen. Werk je op een (te) hoge verdieping? Stap dan eens een aantal verdiepingen eerder uit de lift. Zo pak je toch nog wat extra lichaamsbeweging.

Tip 9Fiets of loop naar je werk

Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Fiets of loop dan naar het station. Stap daarnaast een bus- of tramhalte eerder uit en wandel het laatste stukje.

Tip 10Walk & Talk vergaderen

Een andere vorm van vergaderen die een opmars maakt is de walk & talk. Koppel een korte vergadering of bespreking eens aan het maken van een wandelingetje. De extra lichaamsbeweging is goed voor je gezondheid en je wordt er ook nog eens creatiever van. Voor grotere vergaderingen is staand vergaderen een meer praktische optie.

Hierom kiezen mensen voor Vegro:

 

Jouw zorg is onze zorg

Onze bezorgers gaan pas weg als jij weet hoe het artikel werkt.

 

#1 bij zelfstandigheid

Met onze zorghulpmiddelen neem jij de regie weer in eigen handen.

 

Persoonlijk advies

Bespreek jouw wensen en behoeftes met één van onze adviseurs. Aan huis, telefonisch én in de winkel.

Laden
Laden