Filters

Hartslag meten

Onder hartslag wordt het rondpompen van bloed door het lichaam verstaan. De druk die hierbij ontstaat, wordt bloeddruk genoemd. Bij een hartslag trekt het hart zich samen en wordt bloed naar je spieren en organen gepompt. Ook wordt het aantal slagen per minuut omschreven als hartslag. Het is belangrijk dat een hartslag regelmatig is. Voor volwassenen ligt een gezonde hartslag tussen de zestig en tachtig hartslagen per minuut, voor kinderen is dit hoger. Toch is een hoge of lage hartslag niet altijd slecht. Juist niet: als we ons inspannen, gaat onze hartslag omhoog, en tijdens rustmomenten komt het hart tot rust.

Een onregelmatige hartslag


Een onregelmatige hartslag kan onschuldig zijn, of komen door stress. Maar soms is de oorzaak minder onschuldig, en kan er sprake zijn van atriumfibrillatie. Dit is een hartritmestoornis, waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt dan normaal. Factoren zoals ouderdom, (langdurige) stress, of roken kunnen hierbij van invloed zijn. Atriumfibrillatie kan constant aanwezig zijn, maar kan ook in aanvallen komen. In het laatste geval spreken we van proximale atriumfibrilleren.

Klopt jouw hart snel in rustmomenten, of lijkt het alsof je hart slagen overslaat? Dan kan dat wijzen op een hartritmestoornis. Raadpleeg in dit geval dan altijd een arts.

Hartslag meetapparatuur


Voor het meten van de hartslag is het noodzakelijk om te beschikken over betrouwbare meetapparatuur. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om te weten wat hun hartslag is, zodat ze daarop hun training kunnen aanpassen. Mensen die veel sporten, hebben namelijk een lagere regelmatige hartslag. Dat wordt een ‘sporthart’ genoemd. Daarnaast zijn er ook mensen die uit nieuwsgierigheid hun hartslag willen meten. Met de speciale hartslagmeters van Vegro kun je op elk gewenst moment jouw hartslag meten. Met deze apparatuur kun je ook jouw bloeddruk meten.

Hoe kun je de hartslag meten?


Je kunt de hartslag meten met een bloeddrukmeter of een saturatiemeter. Door thuis regelmatig jouw hartslag te meten met een betrouwbare meter, kunnen jij en je huisarts een beter inzicht krijgen in jouw situatie.

Wil je jouw hartslag zelf meten, maar heb je geen apparatuur bij de hand? Je kunt ook je hartslag ook meten via de binnenkant van je pols. Doe dit niet met je duim, omdat je dan je eigen hartslag in je duim kunt voelen.
  • Stap 1: meet jouw hartslag op verschillende dagen, gedurende een langere periode. Zo krijg je een goed beeld van de situatie.
  • Stap 2: meet onder normale omstandigheden, dus niet wanneer je net gesport hebt of direct als je wakker wordt.
  • Stap 3: ga rustig zitten voor ongeveer 10 minuten.
  • Stap 4: meet je met een bloeddrukmeter? Bevestig dan het manchet om je arm. Trek daarvoor trek je jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog. Meet je met een saturatiemeter? Bevestig dan het ‘knijpermechanisme’ aan de vingertop.

    Meet je zonder apparaat? Leg dan twee vingers op de binnenkant van je pols. Dit noem je ook wel polsslag meten. Let bij het meten van de polsslag op de snelheid en de regelmatigheid van jouw hartslag. Je kunt dit meten door het aantal hartslagen gedurende vijftien seconden te tellen, en dit te vermenigvuldigen met vier. Gebruik hiervoor een horloge of secondewijzer. Merk je onregelmatigheid? Meet dan de hartslag gedurende een minuut.

  • Stap 5: raadpleeg je huisarts als je een te hoge of onregelmatige hartslag hebt, of als je vragen hebt over hoe vaak je de hartslag moet meten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden