Hartslag meten


Onder hartslag wordt het rondpompen van bloed door het lichaam verstaan. De druk die hierbij ontstaat, wordt bloeddruk genoemd. Bij een hartslag trekt het hart zich samen en wordt bloed naar je spieren en organen gepompt. Ook wordt het aantal slagen per minuut gedefinieerd als hartslag. Het is van belang dat een hartslag regelmatig is. Dit ligt tussen de zestig en tachtig slagen per minuut voor volwassenen. Voor kinderen ligt dit hoger. Toch is een hoge of lage hartslag niet altijd slecht. Integendeel juist, als we ons inspannen, gaat onze hartslag omhoog, en tijdens rustmomenten komt het hart tot rust.

Een onregelmatige hartslag


Een onregelmatige hartslag kan onschuldig zijn, of komen door stress. Soms is de oorzaak echter minder onschuldig, en kan er sprake zijn van atriumfibrillatie. Dit is een hartritmestoornis, waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt dan normaal. Factoren zoals ouderdom, (langdurige) stress, of roken kunnen hierbij van invloed zijn. Atriumfibrillatie kan constant aanwezig zijn, maar kan ook in aanvallen komen. In het laatste geval spreken we van proximale atriumfibrilleren.  

Klopt uw hart snel in rustmomenten, of lijkt het alsof uw hart slagen overslaat? Dan kan dat duiden op een hartritmestoornis. Raadpleeg in dit geval dan altijd uw arts.

Hartslag meetapparatuur


Voor het meten van de hartslag is het noodzakelijk om te beschikken over betrouwbare meetapparatuur. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om te weten wat hun hartslag is, zodat ze op basis daarvan hun training kunnen aanpassen. Mensen die veel sporten, hebben namelijk een lagere regelmatige hartslag. Dat wordt een ‘sporthart’ genoemd. Daarnaast zijn er ook mensen die uit nieuwsgierigheid hun hartslag willen meten. Bij het Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen zijn wij er voor iedereen, en met onze speciale hartslagmeters kunt u op elk gewenst moment uw hartslag meten. Met deze apparatuur kunt u eveneens uw bloeddruk meten.

Door thuis regelmatig uw hartslag te meten met een betrouwbare meter, kunnen u en uw een huisarts een beter inzicht krijgen in uw situatie. Meet uw hartslag op verschillende dagen, gedurende een lange periode. Daarnaast is het van belang om onder normale omstandigheden te meten. Op die manier krijgt u een zo goed mogelijk beeld van de situatie.

Leer meer over zelfmeten


Op 11 juni organiseert Vegro een gratis Publieksacademie over zelfmeten. Er zijn diverse sprekers waaronder een Bio-hacker en topsporter Gregory Sedoc. Zij vertellen over de voor en nadelen van zelfmeten en welke toegevoegde waarde het zelfmeten van uw lichaamswaarden heeft. Mis geen kans om uzelf te verbeteren en schrijf u in voor dit evenement.


Meten zonder apparatuur

Wilt u ongepland uw hartslag meten, maar heeft u geen apparatuur bij de hand? Dan kunt u dit ook doen door de binnenkant van uw pols te voelen. Doe dit echter niet met uw duim, omdat u dan uw eigen hartslag in uw duim kunt voelen. Let bij het polsslagmeten op de snelheid en de regelmatigheid van uw hartslag. U kunt dit meten door het aantal hartslagen gedurende vijftien seconden te tellen, en dit te vermenigvuldigen met vier. Als u hierbij onregelmatigheid merkt, kunt u het ook gedurende een minuut meten.

U kunt bij uw huisarts adviseren als u vragen heeft over de frequentie van het meten, of wat u moet doen als uw hartslag te hoog is.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten