Filters

Bloeddruk meten


Je hebt vast regelmatig al eens gehoord over het belang van een gezonde of "normale" bloeddruk, of misschien ken je iemand met bloeddrukproblemen. Maar wat houdt de bloeddruk nou precies in? En hoe weet je of je zelf een gezonde bloeddruk hebt? In dit artikel leggen wij je graag uit hoe de bloeddruk gemeten kan worden, en welke factoren invloed hebben op de hoogte van je bloeddruk.  

Wat is bloeddruk?


Doordat je hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er een druk op de bloedvaten. Dit wordt de bloeddruk genoemd. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk is slecht voor je gezondheid. De kans is dan aanwezig dat je bloedvaten beschadigd raken en de wanden van je slagaders langzaam nauwer worden. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.

Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kun je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kun je zelfs flauwvallen. Dit kan ook voorkomen als je te snel opstaat. Je kunt dan het beste van een ligpositie naar een zitpositie gaan, en een moment wachten voor je weer opstaat. Ook kun je drop, of andere producten met zout gebruiken. Een lage bloeddruk is dus niet schadelijk, maar soms wel lastig.

Wanneer meet je de bloeddruk?


Veel mensen meten regelmatig hun bloeddruk, gewoon omdat ze het fijn vinden om gerustgesteld te worden. Maar er zijn ook veel medische gevallen waarbij het handig is om de bloeddruk in te gaten houden:
 • Als je al een tijdje last hebt van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, of slecht zicht;
 • Als bij jou in de familie hart- en vaataandoeningen voorkomen;
 • Als je zwanger bent;
 • Als je gebruikmaakt van medicijnen;
 • Als je eerder een hartinfarct, Tia of beroerte hebt gehad;
 • Als je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt.
Twijfel je erover of jij je bloeddruk moet bijhouden? Vraag dan je huisarts om advies.

Hoe meet je bloeddruk?


Je kunt gemakkelijk zelf je bloeddruk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet jouw bloeddruk via de pols, of met een manchet om je bovenarm. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen hebben we een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Deze zijn betrouwbaarder dan de polsbloeddrukmeters. Ook organiseren wij elke eerste woensdag van de maand een landelijke bloeddruk meetdag. Hierbij kun je gratis jouw bloeddruk laten meten bij een van onze locaties.

Wil jij zelf jouw bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk meten? Doe dan meerdere metingen, verdeeld over verschillende dagen. Neem bij de meting de volgende stappen:
 • Stap 1: dertig minuten voor de meting mag je niet baden, roken, eten, lichamelijke inspanning verrichten, en geen cafeïne of alcohol gebruiken;
 • Stap 2: trek de jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog;
 • Stap 3: meet de bloeddruk zittend in een stoel. Ontspan en neem vijf minuten rust;
 • Stap 4: leg je arm rustig neer en leun ergens op, bijvoorbeeld een stoel of tafel;
 • Stap 5: probeer niet te bewegen en praten tijdens het bloeddruk meten;
 • Stap 6: meet de bloeddruk. De bloeddrukmeter kan hierbij een strak gevoel om de arm geven;
 • Stap 7: noteer de uitslag. Meet bij een afwijkende waarde ook de andere arm;
 • Stap 8: is jouw bloeddruk na meerdere metingen thuis hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.
Of bekijk deze video, waarin Vegro winkelleider Erwin uitlegt hoe je gemakkelijk zelf jouw bloeddruk meet met onze bloeddrukmeters!Bloeddrukwaarden


BloeddrukniveauSystolisch (bovendruk)Diastolisch (onderdruk)
Normaal120 - 129 mmHg80 - 84 mmHg
Hoognormaal130 - 139 mmHg85 - 89 mmHg
Hypertensie niveau 1140 - 159 mmHg90 - 99 mmHg
Hypertensie niveau 2160 - 179 mmHg100 - 109 mmHg
Hypertensie niveau 3> 180 mmHg> 110 mmHg

Wil jij weten wat een goede bloeddruk is? Lees dan: wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

Wat te doen bij hoge bloeddruk?


Een hoge bloeddruk ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een te hoge consumptie van zout en verzadigd vet, en een te hoog gewicht. Bij een hoge bloeddruk worden producten als drop en zoethout(thee) daarom juist afgeraden. Ook hebben roken, alcoholgebruik, stress en weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed op jouw bloeddruk. Houd je daarom aan een gezonde levensstijl als je jouw bloeddruk wil verlagen.

Let op! Een gezonde levensstijl hoeft niet altijd (genoeg) positief effect te hebben. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk. Vooral op latere leeftijd kan een hoge bloeddruk namelijk voorkomen. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Bekijk onze bloeddrukmeters

€ 69,99
PRODUCTTILE
€ 91,99
PRODUCTTILE
€ 49,99
PRODUCTTILE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden