Filters
Een vrouw meet haar bloeddruk met een bovenarmbloeddrukmeter

Bloeddruk meten


Je hebt vast regelmatig al eens gehoord over het belang van een gezonde of "normale" bloeddruk, of misschien ken je iemand met bloeddrukproblemen. Maar wat betekent bloeddruk eigenlijk precies? En hoe weet je of jouw waarden gezond zijn? In dit artikel leggen wij je graag uit hoe je je bloeddruk kunt (laten) meten en welke factoren invloed hebben.

Wat is bloeddruk?


Doordat je hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er druk op de bloedvaten. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge (hypertensie) en een lage bloeddruk (hypotensie). Een hoge bloeddruk is slecht voor je gezondheid. De kans is dan aanwezig dat je bloedvaten beschadigd raken en de wanden van je slagaders langzaam nauwer worden. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten.

Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kun je last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kun je zelfs flauwvallen. Dit kan ook voorkomen als je te snel opstaat. Je kunt dan het beste van een ligpositie naar een zitpositie gaan, en een moment wachten voor je weer opstaat. Ook kun je drop, of andere producten met zout gebruiken. Hypotensie is niet schadelijk, maar soms wel lastig.

Waarom meten?


Veel mensen meten regelmatig hun bloeddruk, gewoon omdat ze het fijn vinden om gerustgesteld te worden. Maar er zijn ook veel medische gevallen waarbij het handig is om het in de gaten te houden:

 • Als je al een tijdje last hebt van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, of slecht zicht;
 • Als bij jou in de familie hart- en vaataandoeningen voorkomen;
 • Als je zwanger bent;
 • Als je gebruikmaakt van medicijnen;
 • Als je eerder een hartinfarct, Tia of beroerte hebt gehad;
 • Als je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt.
Twijfel je of één van de bovenstaande situaties voor jou geldt? Vraag dan je huisarts om advies.

Hoe meet je bloeddruk?


Je kunt gemakkelijk zelf je bloeddruk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet bij de pols, of met een manchet om je bovenarm. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen hebben we een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Deze zijn betrouwbaarder dan de polsbloeddrukmeters.

Wil jij zelf jouw bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk meten? Doe dan meerdere metingen met een bovenarmbloeddrukmeter, verdeeld over verschillende dagen. Neem bij de meting de volgende stappen:
 • Stap 1: dertig minuten voor de meting mag je niet baden, roken, eten, lichamelijke inspanning verrichten, en geen cafeïne of alcohol gebruiken;
 • Stap 2: trek je jas, dikke trui of shirt uit, of doe de mouw omhoog;
 • Stap 3: meet zittend in een stoel. Ontspan en neem vijf minuten rust;
 • Stap 4: leg je arm rustig neer en leun ergens op, bijvoorbeeld een stoel of tafel;
 • Stap 5: probeer niet te bewegen en praten tijdens het meten;
 • Stap 6: doe de meting. De bloeddrukmeter voelt tijdens de meting een beetje strak om je arm;
 • Stap 7: noteer de uitslag. Meet bij een afwijkende waarde ook de andere arm;
 • Stap 8: is jouw bloeddruk na meerdere metingen thuis hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan je huisarts.
Of bekijk deze video, waarin Vegro winkelleider Erwin uitlegt hoe je gemakkelijk zelf jouw bloeddruk meet met onze bloeddrukmeters!Bloeddrukwaarden


BloeddrukniveauSystolisch (bovendruk)Diastolisch (onderdruk)
Normaal120 - 129 mmHg80 - 84 mmHg
Hoognormaal130 - 139 mmHg85 - 89 mmHg
Hypertensie niveau 1140 - 159 mmHg90 - 99 mmHg
Hypertensie niveau 2160 - 179 mmHg100 - 109 mmHg
Hypertensie niveau 3> 180 mmHg> 110 mmHg

Wil jij weten of jouw gemeten waarden in orde zijn? Lees dan ook: wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

Wat te doen bij hoge bloeddruk?


Een hoge bloeddruk (hypertensie) ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een te hoge inname van zout en verzadigd vet, en een te hoog lichaamsgewicht. In het geval van hypertensie worden producten als drop en zoethout(thee) daarom afgeraden. Ook hebben roken, alcoholgebruik, stress en weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed op jouw bloeddruk. Houd je daarom aan een gezonde levensstijl als je jouw bloeddruk wil verlagen.

Let op! Een gezonde levensstijl heeft niet altijd (genoeg) positief effect. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook een te hoge waarden tot gevolg hebben. Vooral op latere leeftijd komt hypertensie regelmatig voor. Geven jouw metingen te hoge waarden, of vermoed je dat dit zo is? Raadpleeg dan een arts.

Bekijk onze bloeddrukmeters:

€ 69,99
PRODUCTTILE
€ 49,99
PRODUCTTILE
€ 95,99
PRODUCTTILE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden