Bloeddruk meten


U heeft vast regelmatig al eens gehoord over het belang van een gezonde bloeddruk, of wellicht kent u iemand met bloeddrukproblemen. Maar wat houdt de bloeddruk nou precies in? En hoe weet u of u zelf een gezonde bloeddruk heeft? In dit artikel leggen wij u graag uit hoe de bloeddruk gemeten kan worden, en welke factoren invloed hebben op de hoogte van uw bloeddruk.  

Wat is bloeddruk?


Doordat uw hart met kracht bloed in de slagaders pompt, ontstaat er een druk op de bloedvaten. Dit wordt de bloeddruk genoemd. Bij bloeddrukmetingen wordt er onderscheid gemaakt tussen een hoge en een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk is slecht voor uw gezondheid. De kans is dan aanwezig dat uw bloedvaten beschadigd raken en de wanden van uw slagaders langzaam nauwer worden, wat op lange termijn kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Een lage bloeddruk komt veel minder vaak voor en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Wel kunt u last krijgen van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd en soms kunt u zelfs flauwvallen. Dit kan ook voorkomen als u te snel opstaat. U kunt dan het beste van een ligpositie naar een zitpositie gaan, en een moment wachten voor u weer opstaat. Ook kunt u drop, of andere producten met zout consumeren. Een lage bloeddruk is dus niet schadelijk, maar soms wel lastig.

Wat te doen bij hoge bloeddruk?


Een hoge bloeddruk ontstaat vaak door een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een te hoge consumptie van zout en verzadigd vet, evenals een te hoog gewicht. Bij een hoge bloeddruk worden producten als drop en zoethout(thee) daarom echter afgeraden. Ook hebben roken, alcoholgebruik, stress en weinig lichaamsbeweging een negatieve invloed op uw bloeddruk. Hanteer een gezonde levensstijl als u uw bloeddruk wilt verlagen.

Let op! Een gezonde levensstijl hoeft niet altijd (genoeg) positief effect te hebben. Leeftijd, aanleg, ziekten en de overgang kunnen ook de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Bloeddruk meten


U kunt gemakkelijk zelf uw bloeddruk meten met meetapparatuur. Deze apparatuur meet uw bloeddruk via uw pols of middels een manchet om uw bovenarm. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen hebben we een ruim aanbod aan bovenarmbloeddrukmeters. Deze zijn betrouwbaarder dan de polsbloeddrukmeters. Ook organiseren wij elke eerste woensdag van de maand een landelijke bloeddruk meetdag. Hierbij kunt u gratis uw bloeddruk laten meten bij een van onze locaties.

Wilt u uw bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk vaststellen? Doe dan meerdere metingen, verdeeld over verschillende dagen. Neem voor de meting de volgende regels in acht:
  • Meet de bloeddruk zittend in een stoel. Ontspan en neem vijf minuten rust.
  • Dertig minuten voor de meting mag u niet baden, roken, eten, lichamelijke inspanning verrichten, en geen cafeïne of alcohol consumeren.
  • Leun uw arm ergens op, bijvoorbeeld een stoel of tafel.
Is uw bloeddruk thuis na meerdere metingen hoger dan 135/85 mmHg? Raadpleeg dan uw huisarts.

Leer meer over zelfmeten


Op 11 juni organiseerde Vegro de Publieksacademie over zelfmeten. Diverse experts uit het vak vertelden de voor en nadelen van zelfmeten en welke toegevoegde waarde het zelfmeten van uw lichaamswaarden heeft.Het witte jassensyndroom


Stel, u gaat naar de dokter om uw bloeddruk te meten. U wordt een beetje nerveus als de dokter uw bloeddruk meet, omdat u bang bent dat u iets mankeert. Deze nervositeit bij de dokter heet ook wel het witte jassensyndroom. Het gevolg van uw spanning is dat uw bloeddruk stijgt, met een vertekende bloeddrukmeting als resultaat!

Het voordeel van thuis uw bloeddruk meten is dat u op verschillende momenten van de dag kunt meten, zonder daarbij last te hebben van spanning of nervositeit. Ook voor mensen die geen last hebben van het witte jassensyndroom is het handig om zelf de bloeddruk te meten. Onze bloeddruk kan namelijk 20% hoger uitvallen op bepaalde momenten van de dag. 

Bloeddrukwaarden

Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten