Filters

Wat is decubitus? Oorzaken en decubitus voorkomen


Wat is decubitus?


Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel. Dit is het gevolg van druk- en schuifkracht op de huid. Decubitus wordt ook wel doorligwond, doorligplek of doorliggen genoemd. Het komt vaak voor bij mensen die veel in bed liggen of in een (rol)stoel zitten, mensen met overwicht en te vroeg geboren kinderen.

Wat zijn de risicofactoren bij decubitus?

  • Ouderdom 
  • Verminderde mobiliteit 
  • Krachtsvermindering/gevoelsstoornissen 
  • Incontinentie en transpiratie 
  • Koorts 
  • Verminderde voedingstoestand
Decubitus wordt onderverdeeld in vier categorieën:

Categorie I: niet- wegdrukbare roodheid bij een intacte huid
Categorie II: verlies van een deel van de huidlaag of blaar
Categorie III: verlies van een volledige huidlaag (vet zichtbaar)
Categorie IV: verlies van een volledige weefsellaag (spier/bot zichtbaar)

Preventie van decubitus


Het voorkomen van decubitus is belangrijker dan het genezen. Dat is ook de reden waarom er vaak gekozen wordt om AD-materialen preventief in te zetten, vooral wanneer het risico op decubitus groter is. Bijvoorbeeld bij iemand met een hogere leeftijd, verminderde mobiliteit door ouderdom, of ziekte en een verminderde voedingstoestand. Diegene hoeft dan nog geen decubitus te hebben, maar wordt er toch gekozen om preventief een Medium care foam matras of zitkussen in te zetten.Er zijn meerdere risicofactoren die de ontwikkeling van decubitus kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere leeftijd, het aantal uur dat je in bed ligt of in een (rol)stoel zit, jouw ziektebeeld, voeding en mate van incontinentie. Er zijn verschillende maatregelen die toegepast kunnen worden om decubitus, of doorligplekken, zoveel mogelijk te voorkomen.

Naast het (preventief) inzetten van een AD-matras of zitkussen zijn er nog andere dingen die de cliënt of zorgmedewerker kan doen om decubitus te voorkomen en genezen:

1. Voorkom schuiven in bed


Druk- en schuifkrachten vormen een hoog risico, daarom is het belangrijk dit zoveel mogelijk te vermijden. Door de voetensteun en hoofdsteun een klein stukje omhoog te brengen, wordt het hele lichaam goed ondersteund en blijft je beter rechtop zitten. Daarnaast kun je onder de onderbenen een kussen leggen, zodat de hielen vrij komen te liggen van het matras en deze dus niet meer op het matras drukken. Ontstaat er toch roodheid door het schuiven van de voeten? Dan kan het aantrekken van katoenen sokken handig zijn. Ter verlichting van de hielen kun je ook een schapenvacht gebruiken.

2. Wissel regelmatig van houding


Als je veel in bed ligt, is het belangrijk om elke vier uur van houding te verwisselen. Wissel het op de rug liggen af met liggen op de zij. Als je zelf niet in staat bent om van houding te verwisselen, vraag dan om hulp van een zorgverlener of een familielid. Voor een stoel is het aan de raden om iedere twee uur van houding te wisselen.

Daarnaast kan er met behulp van de standen van een hoog-laagbed een andere drukverdeling worden gerealiseerd. Ook op een antidecubitusmatras of -zitkussen blijft het veranderen van houding belangrijk.

Probeer bij het veranderen van de houding het schuiven van jouw lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn transferhulpmiddelen om het makkelijker te maken om van houding te verwisselen, bijvoorbeeld een papegaai boven het bed of een glijlaken voor mantelzorgers.

3. Let op je voeding


Voeding is erg belangrijk. Probeer gezond te eten en voldoende te drinken. De huid zal op deze manier in goede conditie blijven. Het eten en drinken van eiwitten is goed voor de huid. Ook zal het nemen van extra eiwitten bijdragen aan de genezing van decubitus.

4. Verzorg de huid goed met zalf voor doorligplekken


Het is belangrijk de huid goed te verzorgen. Smeer de huid 1 tot 3 keer per dag voorzichtig in met een vette crème. Wrijf hierbij niet te krachtig.

5. Houd de huid droog


Incontinentie en transpiratie maken de huid week en kwetsbaar. Zorg dus regelmatig voor schoon incontinentiemateriaal. Ook hierbij is het belangrijk de huid te beschermen met een crème zoals zinkolie, een barrierecrème of -spray of siliconencrème.

6. Blijf in beweging


Zorg dat je voldoende beweging hebt. Beweging is namelijk goed voor de doorbloeding van de huid.

AD-verpleegkundigen van Vegro


Om AD-materialen te bestellen, is een medische indicatie nodig. De medische indicatie kan onder andere door een huisarts, (wijk)verpleegkundige, ergotherapeut of transferverpleegkundige gesteld worden. Je kunt de materialen ook kopen of huren, zonder indicatie.

Vegro heeft anti-decubitusverpleegkundigen in dienst, die hulpmiddelen voor de zorgverzekeraar indiceren. Aan de hand van persoonlijke vragen over jouw gezondheid, wordt beoordeeld welk matras of zitkussen het beste past bij jouw situatie. Er bestaan verschillende soorten Medium care foam matrassen, zitkussens, luchtmatrassenen luchtzitkussens.

Let op! Zitkussens die in een aangepaste rolstoel gebruikt worden, kunnen voor langdurige termijn niet vergoed worden vanuit de zorgverzekeraar, alleen ter overbrugging. Antidecubitus zitkussens voor in een rolstoel kunnen aangevraagd worden bij de gemeente via de Wmo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.Geschreven door: Leanne Steijger | Antidecubitus verpleegkundige Vegro
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden