Valpreventie protocol


Mantelzorgers tegen vallen


Bij ouderen is het risico op vallen aanzienlijk groot. Men wordt trager, maar ook het zicht en reactievermogen gaan vaak achteruit. Als mantelzorger kunt u daarom een grote rol spelen in het voorkomen van valpartijen. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de woning veilig is ingericht en dat er geen gevaarlijke plekken, of onvoorziene obstakels zijn. Zo wordt ook de kans op vallen kleiner, op momenten dat u niet aanwezig bent. Bent u mantelzorger? En wilt u bijdragen aan een veiligere omgeving voor degene voor wie u zorgt? Lees dan gauw de volgende tips.

Valpreventie thuis


De meeste valpartijen vinden thuis plaats. Kijk samen naar waar de moeilijkheden is huis liggen. Is er moeilijke drempel? Dan kunt u wellicht nadenken over een drempelverhoger. Of misschien gaat het traplopen steeds moeilijker? Dan zou u kunnen nadenken over wandbeugels, of misschien zelfs over een traplift. Loop samen door het huis om te kijken waar het gevaar op de loer ligt, en schakel waar nodig hulpmiddelen in.

Valpreventie op stap


Voor valgevaarlijke ouderen wordt de wereld al gauw kleiner en eenzaamheid kan heel snel toetreden. Als mantelzorger kunt u hierbij een belangrijke rol spelen, door de zorgdrager mee op stap te nemen. Om ook valpreventie toe te passen tijdens een dagje uit, kunt u nadenken over eventuele loophulpmiddelen. Als de zorgdrager nog wel zelfstandig kan lopen, zou een rollator wellicht de oplossing kunnen zijn. Is dit niet het geval, dan is een rolstoel misschien een betere oplossing. Bekijk ook van tevoren of de zorgdrager schoenen draagt met een goed zoolprofiel en een lage hak.

Ga in gesprek


Voor sommige ouderen is het moeilijk toe te geven dat hulp af en toe nodig is. Voor hen betekent dit vaak het opgeven van een stukje zelfstandigheid, wat een erg gevoelig onderwerp kan zijn. Probeer als mantelzorger een veilige omgeving te creëren, waarin alles gedeeld kan worden. Praat eerlijk met elkaar over waar de moeilijkheden in het dagelijks leven liggen. Focus hierbij niet enkel op wat niet meer gaat, maar probeer een positieve benadering, door vooral te kijken naar wat de zorgdrager nog wel kan.
 

Toch gevallen?


Hoe goed u uw best als mantelzorger ook heeft gedaan, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een valpartij kan toch altijd voorkomen, bijvoorbeeld wanneer een zorgdrager over de eigen voeten struikelt. Voor zulke situaties zou het erg raadzaam zijn om een alarmsysteem te installeren. Deze zou de zorgdrager om de nek kunnen dragen, waarmee er na een valpartij direct hulp kan worden ingeschakeld. Dit kan u als mantelzorger een geruster gevoel geven, op de momenten dat u niet aanwezig bent.

Wilt u weten op welke manier u het huis valpreventie-veilig kunt maken? Lees dan dit document

Checklist AMC valpreventie
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten