Filters

Valpreventie protocol

Mantelzorgers tegen vallen


Bij veel ouderen is de kans op vallen groot, doordat het reactievermogen en zicht achteruit zijn gegaan. Als mantelzorger kun je een grote rol spelen in het voorkomen van valpartijen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de woning veilig is ingericht en dat er geen gevaarlijke plekken of obstakels zijn. Zo wordt ook de kans op vallen kleiner, op momenten dat je niet aanwezig bent. Ben jij mantelzorger? En wil je bijdragen aan een veiligere omgeving voor degene voor wie jij zorgt? Lees dan het volgende protocol voor valpreventie.

1. Valpreventie thuis


De meeste valpartijen vinden thuis plaats. Kijk samen naar waar de moeilijkheden is huis liggen. Is er moeilijke drempel? Verlaag deze met een drempelhulp. Of misschien gaat het traplopen steeds moeilijker? Dan zou je kunnen nadenken over wandbeugels, of misschien zelfs over een traplift. Loop samen door het huis om te kijken waar het gevaar ligt, en schaf waar nodig hulpmiddelen aan.

2. Doe de AMC checklist voor valpreventie


Met behulp van deze checklist test je de veiligheid bij jouw naaste thuis. Wil je weten op welke manier jij het huis valpreventie-veilig kunt maken? Doe dan de test.

3. Valpreventie op stap


Voor valgevaarlijke ouderen wordt de wereld al gauw kleiner en eenzaamheid kan heel snel ontstaan. Als mantelzorger kun je hierbij een belangrijke rol spelen, door jouw naaste mee op stap te nemen. Om vallen ook tijdens een dagje uit te voorkomen, kun je nadenken over loophulpmiddelen. Als jouw naaste nog wel zelfstandig kan lopen, kan een rollator de oplossing zijn. Is dit niet het geval, dan is een rolstoel misschien een betere oplossing. Bekijk ook van tevoren of jouw naaste schoenen draagt met een goed zoolprofiel en een lage hak.

4. Ga in gesprek


Voor sommige ouderen is het moeilijk toe te geven dat hulp af en toe nodig is. Het betekent namelijk vaak een stukje zelfstandigheid opgeven, wat een erg gevoelig onderwerp kan zijn. Probeer als mantelzorger een veilige omgeving te creëren, waarin alles gedeeld kan worden. Praat eerlijk met elkaar over waar de moeilijkheden in het dagelijks leven liggen. Focus hierbij niet enkel op wat niet meer gaat, maar probeer een positieve benadering, door ook te kijken naar wat jouw naaste nog wel kan.

5. Maak een afspraak met onze woonconsulent


Wil jij graag iets doen om de woning van jouw naaste veiliger te maken, maar weet je niet zo goed wat? Onze woonconsulent denkt hier graag over mee. De woonconsulent komt gratis en vrijblijvend langs voor persoonlijk advies en een thuisdemonstratie.

Toch gevallen?


Hoe goed jij je best als mantelzorger ook hebt gedaan, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een valincident kan toch altijd voorkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand over de eigen voeten struikelt. Voor zulke situaties is een alarmsysteem een belangrijk hulpmiddel. Deze kan jouw naaste om de nek dragen, en na een valpartij direct hulp mee inschakelen. Dit kan jou als mantelzorger een geruster gevoel geven, op de momenten dat je niet aanwezig bent.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden