Filters

Eenzame ouderen helpen: 6 manieren


Eenzaamheid bij ouderen in Nederland neemt al jaren langzaam toe. Ken jij iemand waarvan je vermoed dat hij of zij eenzaam is? Met onderstaande zes manieren kun je die eenzaamheid op een makkelijke manier helpen minder erg te maken.

Oorzaken eenzaamheid ouderen


De eenzaamheid bij ouderen in Nederland neemt al een aantal jaren langzaam toe. 75-plussers voelen zich sneller alleen door verschillende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, vrienden en kennissen en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Vast staat dat eenzaamheid met de leeftijd stijgt, en dat we in Nederland steeds ouder worden. 40% van de 50-jarigen in Nederland voelt zich eenzaam, en is dat bij 85-plussers zelfs 60% (bron: RIVM).

1. Eenzame ouderen bezoeken


Het beste middel tegen sociale eenzaamheid is bezoek. Begin klein: nodig iemand bijvoorbeeld uit voor een kopje koffie, of bied aan om af en toe boodschappen te doen. Bevalt dit, probeer het contact dan op vaste momenten te herhalen (bijvoorbeeld elke maandagochtend). Geef wel de ruimte om afstand te houden als iemand dat wenst. Iemand die wat meer op zichzelf is of gewend is geraakt aan de eenzaamheid zit niet altijd direct op veel contact te wachten.

2. Eenzame ouderen: kerst


Kerst is een feest dat je meestal met een groep familie of vrienden viert. Zijn die niet meer in de buurt, dan kan dat de gevoelens van eenzaamheid bij ouderen vergroten. Let tijdens de feestdagen dus extra op, en leg de mogelijkheid tot verschillende activiteiten voor. Veel buurt- of verzorgingstehuizen organiseren bijvoorbeeld etentjes en andere ontmoetingsactiviteiten rond de kerstdagen.

3. Een kaartje sturen naar eenzame ouderen


Een klein gebaar kan al een groot verschil maken. Een makkelijke manier om contact te maken met iemand die eenzaam is, is het sturen van een kaartje of het achterlaten van een briefje in de bus. Project Postmaatje koppelt schrijvers en ontvangers.

4. Vrijwilligerswerk eenzame ouderen


Vegro is al jaren trouwe partner van Stichting de Zonnebloem. De Zonnebloem zet zich in voor activiteiten voor mensen met een lichamelijke handicap, maar zorgt ook voor een gezellig samenzijn in de buurt. Vrijwilligers zetten zich in om samen met ouderen naar het winkelcentrum te gaan of even lekker uit te waaien op het strand.

5. Bewegen met ouderen


30 minuten bewegen per dag heeft verschillende voordelen. Het kan bijvoorbeeld meehelpen om mobiel en zelfstandig te blijven, zodat je zelf nog veilig bij mensen op bezoek kunt. Een goede lichamelijke conditie helpt ook de hersenen en het geheugen gezond te houden. In ons artikel ‘Bewegen voor ouderen: 5 activiteiten’ vind je verschillende voorbeelden.

6. Knutselen met ouderen (en andere creatieve activiteiten)


Creatieve activiteiten kunnen voor veel plezier en ontspanning zorgen. Veel buurt- en verzorgingshuizen organiseren cursussen - soms ook speciaal voor ouderen - waarbij er in groepsverband aan de slag wordt gegaan. Doe inspiratie op in ons artikel ‘ Knutselen en andere creatieve activiteiten voor ouderen en vraag bij het lokale buurthuis naar de mogelijkheden.

Kunnen we jou helpen?


Op de website ‘Één tegen eenzaamheid’ vind je meer tips. Voel jij je eenzaam? Bel de Zilverlijn van het Ouderfonds, via 088 344 2000. Hier kun je met een professionele vrijwilliger een gezellig gesprek voeren. Wil je meer artikelen lezen? Lees dan ook ‘Leuke activiteiten voor ouderen: 10 ideeën en voorbeelden.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden