Eenzaamheid onder ouderen

Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact. (Onderzoek TNS/NIPO). Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam.

75-plussers voelen zich sneller eenzaam door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner en andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid (bron: RIVM). Het is dus duidelijk dat, wanneer u zich eenzaam voelt, u niet alleen bent.

Ik voel mij eenzaam. Wat kan ik doen?


Vegro realiseert zich dat in contact komen en blijven met anderen bijdraagt aan de gewenste kwaliteit van leven. Met diverse samenwerkingspartners zorgt Vegro voor verbinding op dit vlak. Zo is Vegro al jarenlang trouwe partner van de Zonnebloem. De Zonnebloem zet zich in voor activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking, maar zorgt ook voor een gezellig samenzijn in de buurt. Vrijwilligers zetten zich in om samen met u naar het winkelcentrum te gaan of even lekker uit te waaien op het strand.

Ook uw gemeente kan u helpen nieuwe mensen te ontmoeten en leuke activiteiten te ondernemen. Bibliotheken en ouderenorganisaties in de buurt organiseren vaak cursussen of clubjes waar u zich bij aan kunt sluiten. Informeer bij uw eigen gemeente, bibliotheek of lokale ouderenorganisatie voor meer informatie.

Onder andere het Nationaal Ouderenfonds helpt actief mee met het organiseren van activiteiten voor ouderen. zo helpen zij gemeenten met het organiseren van breiclubs. Want waarom zou u thuis alleen breien als dat gezellig in een groep kan met een goed kop koffie en een goed gesprek. Kijk hier voor een lijst met alle locaties.

Zilverlijn


Heeft u behoefte aan een gezellig gesprek of een luisterend oor? De zilverlijn van het Ouderenfonds biedt uitkomst. Wekelijks belt een getrainde vrijwilliger van de zilverlijn u op voor een praatje. Het kan gaan over wat u maar wilt, of het nu over uw week gaat of iets waar u mee zit. Een wekelijks gesprek kan de stilte van de week goed doorbreken.

Wilt u meer informatie? Bezoek https://www.ouderenfonds.nl/activiteiten/zilverlijn of bel naar de Zilverlijn 0800 1325 (gratis)

Ik wil graag anderen helpen

Samen zorgen wij dan geen enkele oudere zich meer eenzaam hoeft te voelen. Begin met goed om uw heen te kijken. Is er iemand in uw familie die u al te lang niet bezocht hebt? Of valt het u op dat de buurvrouw altijd alleen boodschappen gaat doen? Maak eens een praatje en vraag of zij het fijn vindt dat af en toe helpt met de boodschapjes.  Een kleine moeite voor u kan een enorm verschil betekenen voor iemand anders.

Vrijwilligerswerk

Instanties zoals de Zonnebloem en Zilverlijn  staan altijd klaar om nieuwe vrijwilligers te ontvangen. Bij de Zonnebloem kunt u dag gezellig op pad als vrijwilliger bij één van de vele activiteiten. Ook bij de Zilverlijn kunt u gemakkelijk vanuit huis ouderen helpen met het breken van de stille week door eens in de week gezellig telefonisch contact. Ook kunt u informeren bij uw eigen gemeente of er activiteiten of cursussen worden georganiseerd waar u ondersteuning kunt bieden.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten