Filters

Advies over bedverhogers

Bedverhogers of bedklossen zijn hulpmiddelen voor het verhogen van je bed. Zo kunnen de verloskundige en kraamverzorgende tijdens én na je bevalling hun werk goed uitvoeren. Volgens de Arbowet is dat verplicht. Op deze pagina vind je antwoord op de meestgestelde vragen over bedverhogers en bedklossen.

Wat zijn bedverhogers of bedklossen?


Met bedklossen verhoog je je bed. Zo zorg je ervoor dat verloskundigen en kraamzorg hun werk goed kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan inknippen en hechten. Ook als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen is het plaatsen van bedklossen nodig; het kan door onverwachte omstandigheden toch gebeuren dat de bevalling thuis plaatsvindt, en ook de kraamzorg is geholpen bij een bed dat op de goede hoogte staat. Moet mijn bed verplicht ‘op klossen’? Waarom? In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat dat jouw bed een bepaalde hoogte moet hebben. Zo kunnen verloskundigen en kraamverzorgers hun werk veilig en in een gezonde werkhouding uitvoeren (en rugklachten voorkomen!). Als jouw bed niet de goede hoogte heeft, zijn bedklossen dus verplicht. Sommige mensen kiezen ervoor om hun matras op een andere manier te verhogen. Wij raden dat af, omdat dat al snel niet stevige en dus onveilige situaties kan veroorzaken. Ook voor jezelf!

Hoe hoog moeten bedklossen zijn?


Volgens de Arbowet moet je bed een hoogte hebben van minstens 80 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van je matras. Met bedklossen, die beschikbaar zijn in verschillende hoogtes, kun je de hoogte van je matras op een veilige manier verhogen. Soms wordt ook een bedhoogte van 70 of 75 centimeter toegestaan; neem van tevoren dus even contact op met je verloskundige of kraamzorg om dit te controleren.

Ik heb een (hoge) boxspring. Is een boxspring bedverhoger echt nodig?


Hoewel een boxspring meestal hoger is dan een ‘normaal’ bed, moet je er ook bij een boxspring voor zorgen dat je bed de goede hoogte heeft. Als dat lager is dan toegestaan (zie ook ‘Hoe hoog moeten bedklossen zijn?’) heb je dus ook bij een boxspring een bedverhoger nodig. Stem de hoogte van je bed dus goed af met je verloskundige en de kraamzorg.

Wanneer plaats ik bedklossen? En wanneer haal ik ze weer weg?


Wij raden je aan om maximaal in week 36 van je zwangerschap bedklossen bij ons aan te vragen. Vanaf week 37 ben je volgens de Arbowet verplicht een verhoogd bed te hebben. Je kunt ze laten staan tot een maand na je bevalling.

Hoe plaats ik bedklossen?


  1. Plaats een bedverhoger op elke plek waar je bed de grond raakt. Heb je een bed met 4 poten, dan heb je dus 4 bedklossen nodig. Voor elke extra poot zorg je voor een extra bedklos. Heb je alleen een hoofd- en een voetenbord? Bestel dan voor beide kanten 3 tot 4 klossen, zodat het gewicht voldoende wordt verdeeld en je (verhoogde) bed stevig op de grond staat.
  2. Doe het samen! Laat één iemand het bed optillen terwijl de ander de bedverhogers er 1 voor 1 onder plaatst.
  3. Test of je bed stevig op de grond staat. Twijfel je? Neem dan nog even contact met ons op.

Welke bedverhoger of bedklossen heb ik nodig?


Bij Vegro vind je verschillende soorten bedverhogers. Bedklossen zijn beschikbaar in verschillende hoogtes en meestal wigvormig, zodat ze stevig op de grond blijven staan. Welke je nodig hebt hangt helemaal af van de hoogte van je bed. Zie ook de alinea ‘Hoe hoog moeten bedklossen zijn?’.

Zijn bedverhogers duur?


Bedverhogers kun je lenen, huren (niet online) of kopen. Ze worden in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Je hoeft er dus meestal niet voor te betalen. Controleer je verzekeringspolis om erachter te komen waar je recht op hebt.

Kunnen we jou helpen?


Lukt het plaatsen van je bedverhogers niet goed, of kun je niet meer zo gemakkelijk in en uit je bed komen? Neem dan gerust contact met ons op. We zoeken dan samen naar een handige oplossing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden