Filters

6 leuke en zinvolle activiteiten voor dementerende ouderen

Ben je op zoek naar activiteiten voor dementerende ouderen? Zorg ervoor dat je een activiteit kiest waar iemand met dementie zoveel mogelijk uitdaging en plezier aan beleeft. Hieronder vind je 6 activiteiten die niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk zijn.

6 leuke activiteiten


1. Sorteren


Het uitzoeken en sorteren van spullen kan veel voldoening geven. Denk bijvoorbeeld aan het sorteren van schroeven of knutselspullen. Ook het opruimen of reorganiseren van bijvoorbeeld een bureau- of keukenla kan voor een ontspannen gevoel zorgen.

2. Lezen


Verhalen lezen of zelfs aan elkaar voorlezen kan een hele leuke activiteit zijn. Het is ook een goede geheugentraining. Kan je naaste niet meer zelf lezen? Probeer dan eens een luisterboek.

3.  Muziek luisteren


Muziek kan ouderen met dementie rust geven, activeren en vrolijk maken. Het kan ook herinneringen oproepen waarvan je dacht dat ze niet meer terug zouden komen. Het kan dementie niet verminderen of vertragen, maar wel heel veel toevoegen aan de kwaliteit van leven.

4. Een spelletje spelen


Een eenvoudig gezelschapsspelletje, zoals mens-erger-je-niet, kan een leuke gezamenlijke onderneming zijn. Ook bestaan er speciale geheugentraining spelletjes voor ouderen, die voor ouderen met dementie een leuke uitdaging kunnen zijn. Lees ons artikel over geheugentraining voor ouderen voor een overzicht van leuke spelletjes en apps.

5. Knutselen


Van tekenen, schilderen en knutselen met ouderen tot bakken en breien: de mogelijkheden zijn eindeloos! Zorg bij jouw gekozen activiteit wel voor een veilige, goed geventileerde en lichte werkruimte en kijk uit met scherpe voorwerpen. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan eens ons artikel ‘Knutselen en 7 andere creatieve activiteiten voor ouderen.’

6. Activiteiten voor buitenshuis


Ook zijn activiteiten in de frisse buitenlucht voor ouderen met dementie heel prettig om te ondernemen. Denk bijvoorbeeld eens aan bladeren harken, onkruid wieden, een wandeling maken of picknicken. Buiten rondwandelen en naar de vogeltjes luisteren helpt om de gedachten te verzetten. Én: voldoende beweging zorgt ervoor dat de spierkracht op peil blijft!

Kunnen we jou helpen?


Wil je meer inspiratie opdoen voor activiteiten met ouderen? Lees dan eens ‘Leuke activiteiten voor ouderen: 10 ideeën en voorbeelden’ en ‘Geheugentraining voor ouderen: 5 leuke oefeningen’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden