Filters

Leuke activiteiten voor ouderen: 10 ideeën en voorbeelden

Ben je op zoek naar leuke activiteiten voor ouderen? Op deze pagina vind je 10 ideeën en voorbeelden. Ga naar buiten, blijf lekker binnen of onderneem activiteiten met anderen.

10 ideeën en voorbeelden


Naar buiten


Niets is zo goed voor lichaam en geest als activiteiten in de frisse buitenlucht. Buiten rondwandelen, rondkijken en naar de vogeltjes luisteren, helpt om de gedachten te verzetten en je geheugen te verbeteren - al is het maar een kort blokje om. Door elke dag te bewegen, zorg je ervoor dat jouw spierkracht op peil blijft. Zo blijf je soepel en verklein je de kans op vallen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als:

1. Tuinieren (planten verpotten, vogelvoeding maken en ophangen);

2. Fietsen (en een mooie fietsroute uitkiezen);

3. Sporten (kijk ook eens in het lokale buurt- of verzorgingstehuis voor een workshop).


Lekker binnen


Is het buiten koud, nat en glad? Ook binnen is genoeg te doen. Maak het jezelf in ieder geval zo prettig mogelijk. Je woning is een plek waar je jezelf kunt zijn. Je bent er op je gemak en ontspannen: de perfecte omstandigheden om eens iets nieuws te proberen.

 

3. Knutselen (maak ansichtkaarten of een kijkdoos met de spullen die je al hebt);

4. Koken en bakken (kies een thema voor je diner of versier zandkoekjes);

5. Spelletjes (gezelschapsspelletjes, puzzels of geheugentrainers);

6. Luisteren (muziek of audioboeken).


Samen


Gezamenlijke activiteiten kunnen erg leuk zijn. Daarnaast gaat nieuwe dingen leren vaak sneller in groepsverband. Bijvoorbeeld tijdens een workshop. Ook leer je op deze manier nieuwe mensen kennen. Informeer eens bij het lokale buurt- of verzorgingstehuis. Ook het Ouderenfonds organiseert regelmatig landelijk verschillende activiteiten.

 

8. Handwerken (bijvoorbeeld een brei- of haakclubje - ook voor beginners);

9. Zingen (in een koor);

10. Naar de bibliotheek (een bekende en fijne ontmoetingsplek).


Kunnen we jou helpen?


Wil je meer inspiratie opdoen voor leuke activiteiten met ouderen? Lees dan ook eens onze artikelen ‘Knutselen en 7 andere creatieve activiteiten voor ouderen’ en ‘Geheugentraining voor ouderen: 5 leuke oefeningen’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden