Filters

Geheugentraining voor ouderen: 5 leuke oefeningen

In dit artikel vind je 5 geheugentraining-spelletjes voor ouderen. Met deze geheugentraining-oefeningen train je je geheugen op een leuke manier. Regelmatig oefenen kan zelfs de kans op dementie verkleinen*.

5 geheugentraining-oefeningen


1. De Geheugentest van Alzheimer Nederland


De Geheugentest van Alzheimer Nederland is een goed begin voor het trainen van jouw geheugen. De vragenlijst is ontwikkeld in de Geheugenpolikliniek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Alzheimer Centrum in Limburg. Met deze geheugentest weet jij binnen een paar minuten hoe goed jouw geheugen is. Het is natuurlijk ook mogelijk om de test samen met iemand te doen.

2. De Geheugentrainer van MAX (en andere apps)


De Geheugentrainer van Omroep MAX is een leuke manier om jouw geheugen te verbeteren. De app, die gratis is te downloaden op de website van de omroep, geeft je toegang tot 14 geheugentraining-spelletjes. Denk bijvoorbeeld aan het boodschappenspel, waarbij je op een slimme manier de boodschappen van je boodschappenlijstje moet zien te krijgen met het geld dat je gegeven is. In de App Store (Apple) of Google Play Store (Android) zijn nog veel meer (gratis) geheugentraining-apps voor ouderen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Wordfeud (een soort Scrabble) of Brainwell.

3.  Oefenen met de basis


Liever oefenen zonder smartphone of tablet? Dat kan natuurlijk! Sla bijvoorbeeld jouw favoriete krant of tijdschrift open en kies een foto van een willekeurig persoon (een voorwerp mag ook). Probeer er zoveel mogelijk over te onthouden. Wat is zijn of haar naam en leeftijd? Hoe ziet diegene eruit? Wat valt op? Herhaal steeds wat je weet - ook hardop. Opschrijven mag ook, als je dat makkelijker vindt. Leg het tijdschrift dan weg en zet een wekker (begin met een uur). Kun je na het uur alles wat je weet herhalen? Pak de foto of je aantekeningen erbij als je het niet meer zo goed lukt. Oefen dit ook in het echte leven. Stelt iemand zich voor? Herhaal zijn of haar naam hardop en probeer de basis te onthouden.

4. Iets nieuws leren


Het leren van iets nieuws prikkelt je hersenen en heeft een positieve invloed op je geheugen. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een nieuwe taal of plaatsnamen. Ook hier is herhaling heel belangrijk. Beeld helpt ook. Ga je bijvoorbeeld met nieuwe plaatsnamen aan de slag? Plak een kleefnotitie over de plek van de plaatsnaam en zeg deze hardop. Doe dit een aantal keer per dag. Plak er elke dag eentje bij en herhaal. Kun je aan het einde van de week alle zeven plaatsnamen uit je hoofd opnoemen? Begin dan opnieuw met zeven andere plaatsen.

5. Geheugentraining voor gevorderden


Toe aan een uitdaging? Probeer dan dagelijks te schaken, te dammen of leer een nieuw muziekinstrument te bespelen. Sudoku’s en puzzels zijn ook een goede manier om je hersens uit te dagen. Of speel eens een (strategie)spel op de computer, bijvoorbeeld samen met je (klein)kinderen!

* Let op: er is helaas geen garantie dat je dementie voorkomt. Wel blijkt uit onderzoek dat een actief brein de kans op dementie verkleint.

Kunnen we jou helpen?


Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook eens ‘Leuke activiteiten voor ouderen: 10 ideeën en voorbeelden’ en ‘6 leuke en zinvolle activiteiten voor dementerende ouderen’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden