Filters

Knutselen en andere creatieve activiteiten voor ouderen

In dit artikel vind je 8 creatieve activiteiten voor ouderen. Van tekenen, schilderen en knutselen met ouderen tot bakken, breien en bewegen. Doe inspiratie op en ga los met je creativiteit!

8 creatieve activiteiten


1. Knutselen


Voor knutselen met ouderen heb je niet veel nodig. Wel is het goed om voor een prettige werkruimte te zorgen, zodat je veilig en ongestoord aan de slag kunt. Zorg voor een groot, leeg werkblad en een lichte, goed geluchte ruimte. Trek kleding aan die vies mag worden. Verzamel handig gereedschap; dingen als lijm, plakband, een potlood en een schaar heb je meestal wel in huis. En maak ook eens een rondje voor knutselmaterialen. Verzamel bijvoorbeeld oude kranten en tijdschriften, eier- en cornflakesdozen en verpakkingsmateriaal.

Heb je inspiratie nodig? Denk eens aan het maken van ansichtkaarten. Ook is het maken van miniatuurhuizen erg leuk om te doen. Zoek op internet eens op ‘wenskaart maken’ of ‘huis knutselen’. Op YouTube vind je handige instructievideo's. Voor creatieve activiteiten als houtbewerking of boetseren heb je misschien wat meer spullen nodig. Vraag eens in je lokale buurthuis of je het een en ander mag lenen of huren. Of schrijf je in voor een workshop.

2. Tekenen


Je bent nooit te oud om goed te leren tekenen. Voor instructieboeken en -video’s kun je terecht in de bibliotheek of op internet. Tekenen is ook een hele makkelijke hobby: alles wat je nodig hebt is een vel papier en een stel potloden. Wil je het goed aanpakken, koop dan wat dikker papier of een tekenblok. Probeer ook eens de hardheid van het potlood uit. Bekende merken (Bruynzeel, bijvoorbeeld) verkopen tekenpotloden van verschillende hardheden. Zo leer je snel verschillende tekentechnieken, zoals arceren en het maken van schaduwen.

3. Schilderen


Ook in schilderen kun jij jouw creativiteit kwijt. Olieverven is bijvoorbeeld een hele bekende techniek, maar overweeg ook eens om te aquarelleren (ook wel ‘waterverven’) als je nog niet zoveel ervaring hebt. Vooral de nat-op-nat-techniek, waarbij je het papier eerst nat maakt voordat je begint met schilderen, is heel leuk om te doen. De kleuren lopen dan heel gemakkelijk in elkaar over en dat zorgt altijd voor een prachtig resultaat.

4. Koken en bakken


Het leuke van kook- en bakactiviteiten met ouderen is dat je actief bezig bent én dat je na afloop kunt genieten van een zelfgemaakt hapje. Kies bijvoorbeeld voor een thema-middag, zodat je voor-, hoofd- en nagerechten gemakkelijk op elkaar kunt afstemmen. Organiseer een (taarten)bakwedstrijd. Of kies een heel gemakkelijk recept uit, zoals zandtaartkoekjes, en ga los met het versieren hiervan.

5. Lezen en schrijven


Je gedachten op papier zetten kan heel ontspannend zijn. Schrijf in een dagboek, of begin aan een kort verhaal of gedicht. Een Japanse Haiku is bijvoorbeeld ook een vorm van dichten, dat veel weg heeft van een puzzel. Het moet namelijk worden geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Lees jij liever en vind jij het leuk om over boeken te praten? Misschien kun jij je aansluiten bij een leesclub, of er zelf een vormen. En als lezen niet meer zo goed lukt, overweeg dan eens een audioboek. Op het internet zijn verschillende (gratis!) luisterboeken te vinden. Ook in de bibliotheek kunnen ze jou hier goed mee helpen.

6. Luisteren


Behalve het luisteren naar luisterboeken, vinden veel ouderen het prettig om naar muziek – vooral van vroeger - te luisteren. Het kan herinneringen oproepen en aanleiding zijn voor een mooi gesprek. Het organiseren van een muziekavond is misschien ook een leuk idee. Print de teksten van de muzieknummers uit, zodat iedereen die meedoet kan meezingen.

7. Breien, haken en borduren


Breien, haken en borduren zijn misschien wel de meest populaire creatieve bezigheden - vooral onder ouderen. Het kost misschien wat oefening, maar levert al snel mooie resultaten op. Met bijzondere wol maak je van een simpel patroon al gauw de mooiste creaties. Bezoek eens een wolmarkt, of bestel mooie wolsoorten en -kleuren op internet.

8. Bewegen


Voldoende beweging levert allerlei gezondheidsvoordelen op. En wist je dat creativiteit en beweging heel goed samengaan? Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende (sportieve) dansklasjes voor ouderen. Denk bijvoorbeeld aan Zumba.

Kunnen we jou helpen?


Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook eens onze artikelen ‘Leuke activiteiten voor ouderen: 10 ideeën en voorbeelden’ en ‘Geheugentraining voor ouderen: 5 leuke oefeningen’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden