Filters

Beïnvloed je eigen werkgeluk

Werkgeluk is een populair onderwerp, ook in de zorg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van blije medewerkers, en dat is niet voor niets. Een medewerker die lekker in zijn of haar vel zit, presteert beter, zorgt voor tevreden klanten en komt minder vaak ziek thuis te zitten. Daardoor ontstaat een win-winsituatie: de medewerker ervaart werkgeluk, de klant is blij, en de organisatie boekt goede cijfers. Werkgeluk is dus het sleutelwoord. Maar hoe is werkgeluk te vergroten? En wie is er verantwoordelijk voor?

Neem zelf de regie over je werkgeluk

In principe is het aan de werkgever om ervoor te zorgen dat medewerkers gelukkig en tevreden zijn met hun werk, de arbeidsomstandigheden, de uren, hun collega’s en de beloning. Toch blijkt uit onderzoek dat geluk maar voor 10% wordt bepaald door de omstandigheden. Het is voor 50% een kwestie van aanleg en voor 40% zelf te beïnvloeden. Bijna de helft van jouw werkgeluk heb je dus zelf in de hand. Maar hoe dan?
 
Om het antwoord daarop te vinden, stellen we eerst nog een vraag. Wat is voor jou werkgeluk? Als je muzikant bent en 80 uur per week werkt, is dat zwaar, maar kun je heel gelukkig zijn. Tenzij je helemaal geen muzikant wilt zijn, of moet werken onder vervelende omstandigheden. Dan hou je het waarschijnlijk niet lang vol.

Zoek een goede werk-privébalans

Ook heeft je werkgeluk veel te maken met de werk-privébalans. Is die goed? Wat voor jou prettig is, kan voor een ander juist niet werken. Van belang is: een goede werkgever geeft jou de vrijheid om te bepalen hoe de ideale balans tussen werk en privé eruitziet en hoe jij de beide werelden wilt combineren. Als ondernemer, met of zonder personeel, ben je sowieso zelf de baas. Onthoud dat een perfecte balans niet bestaat. Een goede balans wel. En hier kun je naartoe werken door kleine stappen te nemen.

Trainingen voor zorgprofessionals

Er zijn allerlei manieren om je werkgeluk te beïnvloeden. Zo zijn er trainingen voor veel voorkomende uitdagingen in de zorg, bijvoorbeeld over conflicten in zorgrelaties, positieve gezondheid en fysieke belasting. Ook leren communiceren is belangrijk. Door goed te communiceren maak je veel situaties makkelijker en los je problemen op een positieve manier op. Dat draagt allemaal bij aan jouw werkgeluk, maar ook aan die van je collega’s.

Werkgeluk in de praktijk: creëer rust

Als zorgprofessional is het lastig om te beseffen dat je een keuze hebt en dat je moet luisteren naar jezelf. Want in de zorg is steeds meer te doen, met steeds minder mensen.  ‘Creëer rust’ klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch kun je ook op dit punt iets verbeteren! Wij geven drie tips: 
  • Tip 1: luister naar je cliënt en stel proactief vragen

Stel dat jij zorgt voor een cliënt die driemaal per dag zijn medicijnen toegediend moet krijgen. Jij en je collega’s komen elke keer keurig op tijd en werken snel, en toch is de cliënt ontevreden. Door te vragen naar de oorzaak van het probleem en te luisteren naar de cliënt, ontdek je de reden achter zijn reactie. Hij wil bijvoorbeeld zo snel mogelijk zijn vrijheid terug en leren om zelf die medicatie toe te dienen. Kortom, een reactie van een cliënt of klant heeft vaak een duidelijke oorzaak. Vraag daarom proactief door naar de wensen en behoeften van de klant en speel daarop in.

  • Tip 2: zorg voor afwisseling

Al ben je nog zo hard aan het werk, je kunt rust creëren door af te wisselen. Wissel lichamelijk werk af met een mentaal klusje, of stilzitten met bewegen. Zo voorkom je dat je opbrandt. Weet je van jezelf dat je om 10 uur ’s morgens op je best bent? Doe dan op dat tijdstip de werkzaamheden die de meeste aandacht en concentratie vragen.

  • Tip 3: creëer een positieve houding

Stel, je staat in de file. Wat zie je: die eindeloze rij auto’s of de opkomende zon? Het is maar waar je de focus legt. Positief denken kun je leren. Oefen elke dag met uiteenlopende situaties. Als je de negatieve kant kunt zien, moet er ook een positieve kant zijn!
Door zelf de regie te nemen en je eigen werkgeluk te beïnvloeden, sta je veel krachtiger in je werk en je leven. Het idee dat je actief aan je werkgeluk gaat werken, geeft je al nieuwe energie. Dit werkt aanstekelijk: je collega’s gaan meedoen. Op die manier kun je met elkaar zelfs een negatieve spiraal ombuigen naar een positieve.

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden