Praktische tips voor de scootmobiel

Verkeersregels scootmobiel


Een scootmobiel heeft een elektrische motor, die door accu’s in beweging komt. Houd je als rijder van een scootmobiel aan de volgende verkeersregels:
 • Met een scootmobiel mag je bijna overal rijden: op de rijbaan, het fietspad of in een erf. Je mag niet op een auto- of snelweg rijden. Er gelden bepaalde snelheidsregels voor verschillende situaties:

  - Op een stoep: maximaal 6 km. per uur;
  - In een erf: maximaal 15 km. per uur;
  - Op het fietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 km. per uur *;
  - Op het fietspad buiten de bebouwde kom: maximaal 40 km. per uur *;
  - Op de rijbaan: maximaal 45 km. per uur *. 
* Let op: dit is de wettelijke maximale snelheid, maar in de praktijk kunnen de meeste scootmobielen deze snelheid niet bereiken. Stel altijd je veiligheid voorop. Bepaal aan de hand van jouw gewenste snelheid welke baan het veiligst is om op te rijden.

 • Je moet altijd rechts rijden;

 • Een scootmobiel heeft geen kenteken nodig. Wel moet je een scootmobiel verzekeren. Dit verzekeringsplaatje wordt achterop de scootmobiel geplaatst;

 • Geef met jouw richtingaanwijzer op tijd aan wanneer je van richting wil veranderen;

 • Gebruik de claxon alleen in gevaarlijke situaties;

 • Op een zebrapad heb je - net als een voetganger - voorrang bij het oversteken;

 • De minimum leeftijd voor het besturen van een scootmobiel is 16 jaar. Wel geldt een uitzondering voor jongere bestuurders: de scootmobiel wordt afgesteld op maximaal 10 km. per uur;

 • Een scootmobiel moet - net als andere voertuigen - verlichting aandoen in het donker of bij slecht zicht overdag;

 • Je mag op de rijbaan niet met twee voertuigen naast elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig ook een scootmobiel is;

 • Je mag jouw scootmobiel op de stoep parkeren, bijvoorbeeld wanneer je een winkel ingaat. Let er wel op dat je de scootmobiel ergens neerzet waar anderen er geen last van hebben. Wandelwagens en rolstoelen moeten er nog langs kunnen.

Pechhulp met de scootmobiel


Scootmobiel Hulpdienst is de enige landelijke professionele hulpdienst bij pech onderweg voor scootmobielen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, werkt Scootmobiel Hulpdienst samen met ruim 200 gespecialiseerde bedrijven. Hierdoor staat een complete organisatie van professionele hulpverleners 24 uur per dag, 7 dagen per week voor jou klaar. Als je pech krijgt met jouw scootmobiel, zorgt Scootmobiel Hulpdienst dat je snel en veilig naar huis of plaats van bestemming wordt gebracht.

Je gebruikt jouw scootmobiel vaak en verwacht daar altijd op te kunnen vertrouwen. Is dat een keer toch niet het geval, dan moet je kunnen rekenen op een betrouwbare hulpdienst, zodat je snel weer op pad kan. Naast hulp bij pech onderweg, heb je ook de mogelijkheid om jouw scootmobiel professioneel te laten repareren, onderhouden of voor aankoop te laten keuren. Sinds de start in 2006 heeft Scootmobiel Hulpdienst inmiddels meer dan 60.000 leden. Zij kunnen rekenen op hulp bij pech onderweg met de scootmobiel!

Pech onderweg


Heb je pech onderweg? Doe dan het volgende:
 1. Als lid van Scootmobiel Hulpdienst krijg je een abonnementspas met al jouw gegevens en het speciale alarmnummer;
 2. In geval van pech onderweg met jouw scootmobiel bel je het alarmnummer dat 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is;
 3. De medewerkers van de alarmdienst vragen waar jij staat en zorgen ervoor dat je snel door de hulpdienst wordt opgehaald;
 4. De hulpdienst streeft ernaar binnen 30 minuten bij jou te zijn;
 5. Je wordt samen met jouw scootmobiel veilig en snel naar huis, of een andere gewenste locatie in Nederland gebracht.

Belangrijk

 1. Hulp kan alleen gegeven worden als je in een gebied bent waar automobielen toegestaan zijn;
 2. Zorg dat je altijd een mobiele telefoon met volle batterij bij je hebt.

Reparatie


Jouw scootmobiel moet goed werken. Dat betekent dat er binnen de verwachte levensduur geen problemen mogen ontstaan én dat jij de scootmobiel normaal kan gebruiken. Als jouw scootmobiel toch - buiten jouw schuld om - te vroeg kapot gaat, dan zijn wij verplicht deze gratis te repareren of voor een vervangend model te zorgen. Lees hier alle garantievoorwaarden: ‘Ruilen en retourneren’.

Daarnaast kan je als pashouder van Scootmobiel Hulpdienst gebruikmaken van de unieke Scootmobiel Hulpdienst Reparatieservice. Jouw scootmobiel wordt snel en professioneel gerepareerd door specialisten van Scootmobiel Hulpdienst Reparatie & Onderhoudservice. Om veilig en vertrouwd op pad te kunnen gaan, is het handig om jouw scootmobiel één keer per jaar door een specialist te laten onderhouden. Jouw scootmobiel wordt opgehaald en in de werkplaats door een van de specialisten onderhouden en gecheckt; zowel mechanisch, elektronisch als de software.

Scootmobielles


Als jij twijfelt of een scootmobiel in jouw woonsituatie past, kan onze woonconsulent vrijblijvend bij jou langskomen voor een demonstratie. Een testrit maken is dan ook een optie. De woonconsulent ziet dan meteen of je het rijden onder de knie kan krijgen. Soms is scootmobielles nodig.

Wil je meer weten over rijden in een scootmobiel? Veilig Verkeer Nederland biedt informatie en scootmobieltrainingen aan op haar website. De training start met een stukje theorie. Je leert onder andere wat de juiste plek op de weg is. Wanneer je de theorie onder de knie hebt, volgt de rijvaardigheid. Op het rijvaardigheidsparcours leer je op een veilige manier sturen en omgaan met obstakels die je onderweg kunt tegenkomen. Hierna doe je een oogtest en wordt de training afgesloten met een ritje. De inhoud van de training verschilt soms iets per gemeente.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten