Filters
Een vrouw zit op haar scootmobiel voor een bloemenkraam

Praktische tips voor de scootmobiel

In dit artikel vind je praktische tips voor het rijden met je scootmobiel. Je leest hier alles over de belangrijkste verkeersregels voor scootmobiels. Daarnaast bespreken we kentekens en verzekeringen, rijcursussen, wat je kunt doen bij pech onderweg en waar en hoe snel je mag rijden.


De belangrijkste verkeersregels voor je scootmobiel 

Net als voor andere chauffeurs gelden er verkeersregels voor je scoootmobiel. Dit zijn de belangrijkste:  

  • Je moet rechts rijden.

  • Deze verkeersregel voor de scootmobiel leven niet alle chauffeurs even goed na: je mag niet met twee voertuigen naast elkaar rijden.

  • Gebruik de claxon alleen in gevaarlijke situaties.

  • Net als een voetganger heb je op een zebrapad voorrang bij het oversteken.

  • Net als bij een auto of fiets, is er een verkeersregel voor je scootmobiel die verplicht stelt dat je je verlichting aanzet in donkere omstandigheden.

Waar mag je rijden met je scootmobiel?

Met een scootmobiel mag je rijden op de stoep of op het fietspad. Daarnaast mag je er de weg mee op. We raden wel aan voor het fietspad te kiezen, als deze beschikbaar is. Op een autoweg rijden met een scootmobiel mag dan weer niet. En uiteraard is de snelweg ook verboden terrein, maar u was vast niet van plan daar te gaan rijden.

Houd bij het rijden met uw scootmobiel wel rekening met andere verkeersdeelnemers. Een wandelaar kan ineens stoppen met lopen en u gaat op het fietspad wat langzamer dan de anderen.


Hoe hard mag een scootmobiel rijden?

Je mag dus op de stoep, het fietspad of de weg. Maar hoe hard mag een scootmobiel eigenlijk rijden? Dat verschilt per verkeerssituatie. Als je langere afstanden over een doorgaande weg moet afleggen, is het handig als je ongeveer zo snel als een fiets gaat. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om zo hard over de stoep of door een winkelstraat te scheuren.

Hieronder vind je de regels voor verschillende verkeerssituaties. Let op: dit is de wettelijke maximumsnelheid voor een scootmobiel. Zo hard In de praktijk kan jouw scootmobiel die snelheid lang niet altijd bereiken. Dat is ook niet verplicht. Stel je veiligheid altijd voorop.

  • Op een stoep: maximaal 6 kilometer (km) per uur.

  • Op het fietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 km. per uur.

  • Op het fietspad buiten de bebouwde kom: maximaal 40 km. per uur.

  • Op de weg: maximaal 45 km. per uur.

Waar mag ik mijn scootmobiel parkeren?

Je mag je scootmobiel parkeren op veel plaatsen waar een ander voertuig niet mag staan. Het is namelijk een eigen categorie voortuig: een gehandicaptenvoertuig. Daarvoor gelden speciale regels. Zo mag je je scootmobiel gewoon op de stoep parkeren. Let er wel op dat je hem zo neerzet dat anderen er geen last van hebben. Blokkeer geen ingangen of geparkeerde fietsen en zorg dat wandelwagens en rolstoelen niet van de stoep af hoeven.

Een scootmobiel mag je ook op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren, als deze niet bij een kenteken hoort. Het is dan juist weer niet toegestaan om hem op een gewone parkeerplaats te zetten.


Rijbewijs

Er bestaat niet zoiets als een scootmobielrijbewijs. De enige verplichting is een verzekering, en een leeftijd van minimaal zestien jaar. Mensen jonger dan zestien kunnen wel een ontheffing aanvragen. Alle anderen mogen met een verzekerde scootmobiel rijden zonder rijbewijs.  


Moet er een kenteken op je scootmobiel?

Net als voor andere gehandicaptenvoertuigen is voor een scootmobiel geen kenteken nodig. Wel ben je verplicht een verzekering af te sluiten voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als verzekeringsbewijs ontvang je een sticker. Plak deze op de achterkant. In plaats van een kenteken zit er dus een verzekeringssticker achterop elke scootmobiel.


Scootmobiel en pech onderweg

Sta je met pech aan de kant van de weg? Hieronder lees je wat je moet doen als je niet meer verder kunt rijden met je scootmobiel.

Allereeerst moet jouw scootmobiel minimaal WA-verzekerd zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via de ANWB. Daar is jouw scootmobielverzekering het eerste jaar gratis én heb je recht op pechhulp via de Wegenwacht® Scootmobiel Service.


De ANWB kan misschien niet alles repareren of oplossen, maar kan jou in ieder geval wel thuisbrengen. Neem daarna contact op met onze Klantenservice via 0900 - 288 77 66, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.


Scootmobiel kapot: veelvoorkomende problemen

Veelvoorkomende problemen bij een scootmobiel zijn: een lekke band of slechte bandenspanning (1), defecte verlichting (2) of een accu die niet meer goed oplaadt (3). We raden je aan om altijd de hulp van een professionele monteur in te schakelen.
In dit artikel lees je meer over de reparatie, garantie en onderhoud van je scootmobiel . 


Cursus scootmobiel rijden

Wil je meer weten over rijden met een scootmobiel? Veilig Verkeer Nederland biedt scootmobieltrainingen aan op haar website. Zo leer je je scootmobiel op een veilige manier besturen. Twijfel je nog? Onze woonconsulent kan dan vrijblijvend voor een  thuis demonstratie bij je langskomen. Je kunt onder begeleiding een testrit maken en de woonconsulent ziet dan meteen of je het rijden voldoende onder de knie hebt.   


Kunnen we jou helpen?

Bij Vegro vind je een ruim aanbod aan scootmobielen. Je kunt scootmobielen bij ons kopen, maar ook huren. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze website of neem contact op met onze Klantenservice via 0900 2 88 77 66. We helpen je graag verder. Wil je meer lezen? Op onze adviespagina over scootmobielen vind je meer interessante artikelen, bijvoorbeeld over de verschillende modellen of over de accu van je scootmobiel. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden