Filters

Praktische tips voor de scootmobiel


In dit artikel vind je praktische tips voor het rijden met je scootmobiel. Lees hier alles over de belangrijkste verkeersregels, kentekens en verzekeringen, scootmobielles en over wat je moet doen bij pech onderweg.

De belangrijkste verkeersregels voor je scootmobiel 


Net als met de auto en de fiets, moet je je met een scootmobiel aan verschillende verkeersregels houden. Hieronder vind je de belangrijkste.

  • Je moet altijd rechts rijden.

  • Je mag niet met twee voertuigen naast elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig ook een scootmobiel is.

  • Gebruik de claxon alleen in gevaarlijke situaties.

  • Net als een voetganger, heb je op een zebrapad voorrang bij het oversteken.

  • Net als bij de auto of de fiets, moet je bij een scootmobiel je verlichting aandoen in het donker of bij slecht zicht overdag.

Waar mag je rijden met je scootmobiel?


Met een scootmobiel mag je rijden op de stoep, het (brom)fietspad, op een erf of op een rijbaan. Rijden op een auto- of snelweg mag niet.

Hoe hard mag ik met mijn scootmobiel?


Hieronder vind je de snelheidsregels voor verschillende verkeerssituaties. Let op: dit is de wettelijke maximumsnelheid. In de praktijk kan jouw scootmobiel die snelheid lang niet altijd bereiken. Dat is ook niet verplicht. Stel je veiligheid altijd voorop.

  • Op een stoep: maximaal 6 kilometer (km) per uur.

  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom: maximaal 30 km. per uur.

  • Op het (brom)fietspad buiten de bebouwde kom: maximaal 40 km. per uur.

  • Op de rijbaan (binnen en buiten de bebouwde kom): maximaal 45 km. per uur.

Waar moet ik mijn scootmobiel parkeren?


Je mag jouw scootmobiel gewoon op de stoep parkeren, bijvoorbeeld wanneer je een winkel ingaat. Let er wel op dat je je scootmobiel ergens neerzet waar anderen er geen last van hebben. Wandelwagens en rolstoelen moeten er nog langs kunnen.

Scootmobiel rijbewijs


Je hebt geen (bromfiets)rijbewijs nodig om een scootmobiel te mogen besturen. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn. Jongeren onder de 16 jaar kunnen hier een uitzondering op aanvragen.


Scootmobiel kenteken


Een scootmobiel heeft geen kenteken nodig. Wel moet je een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering) hebben. Als bewijs dat je scootmobiel verzekerd is, ontvang je een verzekeringssticker. Plak ‘deze achterop de scootmobiel.

Scootmobiel pech onderweg


Sta je met pech aan de kant van de weg? Hieronder lees je wat je moet doen als je niet meer verder kunt rijden met je scootmobiel.

Allereeerst moet jouw scootmobiel minimaal WA-verzekerd zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via de ANWB. Daar is jouw scootmobielverzekering het eerste jaar gratis én heb je recht op pechhulp via de Wegenwacht® Scootmobiel Service.

De ANWB kan misschien niet alles repareren of oplossen, maar kan jou in ieder geval wel thuisbrengen. Neem daarna contact op met onze Klantenservice via 0900 - 288 77 66, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.

Scootmobiel kapot: veelvoorkomende problemen


Veelvoorkomende problemen bij een scootmobiel zijn: een lekke band of slechte bandenspanning (1), defecte verlichting (2) of een accu die niet meer goed oplaadt (3). We raden je aan om altijd de hulp van een professionele monteur in te schakelen.
In dit artikel lees je meer over de reparatie, garantie en onderhoud van je scootmobiel. 

Cursus scootmobiel rijden


Wil je meer weten over rijden met een scootmobiel? Veilig Verkeer Nederland biedt scootmobieltrainingen aan op haar website. Zo leer je je scootmobiel op een veilige manier besturen. Twijfel je nog? Onze woonconsulent kan dan vrijblijvend voor een  thuis demonstratie bij je langskomen. Je kunt onder begeleiding een testrit maken en de woonconsulent ziet dan meteen of je het rijden voldoende onder de knie hebt.   

Kunnen we jou helpen?


Bij Vegro vind je een ruim aanbod aan scootmobielen. Je kunt scootmobielen bij ons kopen, maar ook huren. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze website of neem contact op met onze Klantenservice via 0900 2 88 77 66. We helpen je graag verder. Wil je meer lezen? Op onze adviespagina over scootmobielen vind je meer interessante artikelen, bijvoorbeeld over de verschillende modellen of over de accu van je scootmobiel. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden