Praktische tips

Verkeersregels scootmobiel

Een scootmobiel heeft een elektrische motor die door accu’s wordt aangedreven. Het voertuig kan tot gemiddeld 35 kilometer per uur rijden. Een berijder van de scootmobiel dient zich wel te houden aan onderstaande verkeersregels.

 • Met een scootmobiel mag u vrijwel overal rijden: op de rijbaan, het fietspad of in een erf. U mag niet op een auto- of snelweg rijden. Wel gelden bepaalde snelheidsregels. U dient zich aan te passen aan de situatie:
  - In een erf: maximaal 15 km. per uur;
  - op het fietspad binnen de bebouwde kom: max. 30 km. per uur;
  - op het fietspad buiten de bebouwde kom: max. 40 km. per uur;
  - op de rijbaan: max. 45 km. per uur;
  - op een stoep: max. 6 km. per uur.

 • U moet altijd rechts rijden.

 • Een scootmobiel heeft geen kenteken nodig. Wel moet u een scootmobiel verzekeren. Dit verzekeringsplaatje wordt achterop de scootmobiel bevestigd.

 • Geef op tijd met uw richtingaanwijzer aan wanneer u van richting wilt veranderen.

 • Gebruik uw claxon alleen in gevaarlijke situaties.

 • Op een zebrapad heeft u net als een voetganger voorrang bij het oversteken.

 • De minimum leeftijd voor het besturen van een scootmobiel is 16 jaar. Er is echter een uitzondering voor jongere bestuurders. Voor hen wordt de scootmobiel afgesteld op maximaal 10 km. per uur.

 • Net als andere voertuigen moet een scootmobiel verlichting voeren wanneer het donker is of bij slecht zicht overdag.

 • U mag op de rijbaan niet met twee voertuigen naast elkaar rijden, ook niet als het andere voertuig ook een scootmobiel is.

 • U mag uw scootmobiel op de stoep parkeren, bijvoorbeeld wanneer u een winkel ingaat. Let er wel op dat u de scootmobiel ergens neerzet waar anderen geen hinder van het voertuig ondervinden. Wandelwagens en rolstoelen moeten er nog langs kunnen.

Pechhulp met de scootmobiel

Scootmobiel Hulpdienst is de enige landelijke professionele hulpdienst bij pech onderweg voor scootmobielen. Om snelheid van hulp te kunnen garanderen werkt Scootmobiel Hulpdienst samen met ruim 200 gespecialiseerde bedrijven met ruim 1.000 medewerkers. Dit maakt het landelijk netwerk tot een complete organisatie van professionele hulpverleners die 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaarstaan. Als u onverhoopt stil komt te staan met uw scootmobiel, zorgt Scootmobiel Hulpdienst dat u snel en veilig naar huis of plaats van bestemming wordt gebracht.

U gebruikt uw scootmobiel veelvuldig en verwacht daar altijd op te kunnen vertrouwen. Is dat een keer toch niet het geval, dan moet u kunnen rekenen op een betrouwbare en deskundige hulpdienst zodat u snel weer op pad kunt. Naast hulp bij pech onderweg heeft u ook de mogelijkheid uw scootmobiel vakkundig te laten repareren, onderhouden of voor aankoop te laten keuren. Sinds zijn start in 2006 biedt Scootmobiel Hulpdienst inmiddels meer dan 60.000 gebruikers de zekerheid van het zelfstandig thuiskomen in geval van pech onderweg met de scootmobiel!


Pech onderweg
Heeft u pech onderweg? Ga dan als volgt te werk:
 1. Als abonnee van Scootmobiel Hulpdienst krijgt u een abonnementspas met al uw gegevens en het speciale alarmnummer.
 2. In geval van pech onderweg met uw scootmobiel belt u het alarmnummer dat 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is.
 3. De medewerkers van de alarmdienst noteren waar u staat en zorgen ervoor dat u snel door de hulpdienst bij pech onderweg wordt opgehaald.
 4. De hulpdienst streeft ernaar binnen 30 minuten bij u ter plaatse te zijn.
 5. U wordt samen met uw scootmobiel veilig en snel naar huis of een andere gewenste locatie in Nederland gebracht.

Belangrijk
 1. Hulp kan enkel verleend worden als u bereikbaar bent in een gebied waar automobielen toegestaan zijn.
 2. Zorg dat u altijd een mobiele telefoon met volle batterij bij u heeft.

Reparatie
Pashouders van Scootmobiel Hulpdienst kunnen gebruik maken van de unieke Scootmobiel Hulpdienst Reparatieservice. Uw scootmobiel wordt snel en vakkundig gerepareerd door specialisten van Scootmobiel Hulpdienst Reparatie & Onderhoudservice. Om veilig en vertrouwd op pad te kunnen blijven gaan, is het raadzaam om uw scootmobiel door een specialist één keer per jaar te laten onderhouden. Uw scootmobiel wordt opgehaald en in de werkplaats door een van de scootmobielspecialisten zowel mechanisch, elektronisch als softwarematig grondig geïnspecteerd en preventief onderhouden.

Scootmobielles

Onze woonconsulent zegt eerlijk: “Niet iedereen kan rijden in een scootmobiel, maar veel mensen wel.” Wanneer de woonconsulent mensen thuis een scootmobiel demonstreert, behoort een testrit altijd tot de opties. De woonconsulent ziet dan direct of iemand het rijden onder de knie kan krijgen.

Wilt u meer weten over rijden in een scootmobiel? Veilig Verkeer Nederland biedt informatie en scootmobieltrainingen aan op haar website. De training start met een stukje theorie. U leert onder andere wat de juiste plek op de weg is. Wanneer u de theorie onder de knie heeft volgt de rijvaardigheid. Op het rijvaardigheidsparcours leert u op een veilige manier sturen en omgaan met obstakels die u onderweg kunt tegenkomen. Hierna volgt een oogtest en wordt de training afgesloten met een praktijkrit. De inhoud van de training kan per gemeente enigszins variëren.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten