Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zorgverzekeringswet (Zvw) heeft als functie om alle mensen die in Nederland werken of wonen te verplichten om een basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot een leeftijd van 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd met één van de ouders.
De basisverzekering bevat de volgende zorg:
  • Geneeskundige zorg bij de huisarts en in ziekenhuizen
  • Tandheelkundige zorg
  • Farmaceutische zorg
  • Hulpmiddelen zoals een kunstgebit of gehoorapparaat
  • Persoonlijke verzorging en verpleging via wijkverpleegkundige
  • Kraam- en verloskundige zorg
  • Paramedische zorg
  • Ziekenvervoer
De zorgverzekering wordt via verschillende bijdragen bekostigd. De verzekerden betalen een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zvw aan de overheid. Daarnaast wordt er een zorgpremie betaald aan de verzekeraar. Ook heeft de verzekerde per jaar een eigen risico. Hierbij betaald men eerst het bedrag van de eigen risico alvorens het resterende bedrag door de verzekeraar wordt vergoed.

Mensen met geen of een laag inkomen kunnen aanspraak maken op zorgtoeslag. Hierbij krijgt men een financiële compensatie. De hoogte van deze compensatie hangt af van het inkomen en het vermogen van de verzekerde.

Verzekeraars hebben door de Zwv een acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat een verzekeraar iemand met een verzekeringsplicht niet mag weigeren. Daarnaast mag een verzekeraar geen extra premie vragen op basis van leeftijd, gezondheid en geslacht.

Invulling van de zorgverzekeringswet

De invulling van de zorgverzekeringswet verandert bijna elk jaar. Hierdoor is het goed om elk jaar de wijzigingen in de gaten te houden, zodat u op de hoogte bent van de laatste verandering. Hierdoor voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan en kunt u tijdig anticiperen.

Zowel de kosten voor een zorgverzekering als de invulling van het zorgpakket kunnen veranderen. Ga aan het eind van het jaar daarom na wat er voor u veranderd en of wellicht een andere zorgverzekeraar beter aansluit op uw behoeften.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 288 77 66 (lokaal tarief)
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten