Filters

Veelgestelde vragen over het gratis lenen van anti decubitus (AD) materialen

U kunt een AD-matras en/of zitkussen aanvragen door te bellen naar 0900 - 2 88 77 66 (gratis). Tevens kunt u het aanvragen via de webwinkel. Voor de aanvraag van een AD-matras en/of zitkussen dient u in het bezit te zijn van een correcte verwijsbrief. Deze verwijsbrief kunt u faxen naar 071 - 409 30 39, mailen naar AD@vegro.nl of per post sturen naar:

Vegro
T.a.v. Special Services Specialistenteam
Antwoordnummer 253
2160 VB Lisse

Op de verwijsbrief moet vermeld worden welk hulpmiddel wordt aangevraagd (in dit geval een AD-matras en/of zitkussen), de medische indicatie en een handtekening van een behandeld arts. Om te voorkomen dat de verwijsbrief niet volledig is en aangevuld moet worden hebben wij een aanvraagformulier  ontwikkeld. Als elk onderdeel van dit aanvraagformulier wordt ingevuld is de aanvraag compleet.

U kunt hier het speciaal ontwikkelde formulier Medische Indicatie Zorghulpmiddelen downloaden.
Decubitus is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel van de huid. Decubitus ontstaat door druk bij het zitten of liggen, schuifkracht en een verminderde bloedtoevoer in een bepaald gebied van de huid. Decubitus komt meestal voor ter hoogte van een botuitsteeksel zoals de stuit, zitbeenknobbels, heupen, hielen, knieën, enkels, schouderbladen, ellenbogen, oren en de wervelkolom.
Risicofactoren zijn onder andere een verminderde mobiliteit, gevoelsstoornissen, incontinentie, transpiratie, koorts, algemene veroudering van de huid en de voedingstoestand.

Decubitus bestaat uit 4 categorieën:
Categorie 1: Niet wegdrukbare roodheid, bij een intacte huid.
Categorie 2: Huidletsel dat zich beperkt tot de opperhuid. Er is sprake van zichtbare blaarvorming en/of ontvelling.
Categorie 3: Huiddefect met schade of necrose van de huid en onderhuids weefsel. De schade kan zich uitstrekken tot aan het onderliggende bindweefsel.
Categorie 4: Uitgebreide weefselschade of necrose aan spieren, botweefsel of ondersteunende weefsels.
Er bestaat een verschil tussen de kortdurende en de langdurende uitleen. Voor elke zorgverzekeraar kunnen wij het AD-materiaal uitlenen voor de kortdurende uitleen, dit is 26 weken. Bij de volgende zorgverzekeraars kan het AD-matras en/of zitkussen ook geleend worden voor de langdurige uitleen, dit houdt in dat u het materiaal zo lang als nodig kunt lenen:

- CZ (Politie Zorgpolis, Delta Lloyd, OHRA en CZ);
- DSW (DSW en Stad Holland);
- Menzis (Anderzorg, HEMA en Menzis);
- Multizorg (Aevitae, De Amersfoortse, Ditzo, Eno, ONVZ, Salland en Zorg en Zekerheid);
- VGZ (VGZ, IZZ, IZA, Zorgverzekeraar UMC, VGZ Cares en Univé Zorg);
- Zilveren Kruis (Avéro Achmea, Aevitae, Centraal Beheer Achmea, FBTO, Kiemer, OZF, Pro Life en Zilveren Kruis).

Bij de bovenstaande zorgverzekeraars toetsen wij periodiek het recht op het AD-materiaal middels een indicatie.
Het verschilt per zorgverzekeraar hoe vaak er een indicatie wordt gesteld. Deze indicatiemomenten zijn verplicht gesteld door de zorgverzekeraar, zodoende dient de indicatiestelling altijd doorgang te vinden. In onderstaand overzicht staat beschreven hoe vaak Vegro een indicatie stelt en op welke manier.

CZ: Binnen 24 uur na aanvraag van AD-materiaal wordt er een indicatie gesteld middels een huisbezoek. Vervolgens wordt er elk half jaar een indicatie gesteld.

DSW: Bij DSW wordt de indicatie gesteld door DSW zelf. Na het aflopen van de kortdurende uitleen dient er een machtiging aangevraagd te worden bij DSW. Na het ontvangen van de machtiging zetten wij de hulpmiddelen om naar de langdurige uitleen.

Menzis: Na de kortdurende uitleen wordt er een telefonische indicatie gesteld. Vervolgens wordt er jaarlijks een telefonische indicatie gesteld.

Multizorg: Na 3 maanden en 6 maanden wordt er een telefonische indicatie gesteld. Vervolgens wordt er jaarlijks een telefonische indicatie gesteld.

VGZ: Na elke 6 maanden wordt er een telefonische indicatie gesteld.

Zilveren Kruis: Gedurende het eerste jaar wordt er eens per kwartaal een indicatie gesteld middels een huisbezoek. Vervolgens wordt er jaarlijks een indicatie gesteld middels een huisbezoek.
Een indicatie wordt altijd gesteld door een BIG-geregistreerde verpleegkundige die gespecialiseerd is in de preventie en behandeling van decubitus. Tijdens de indicatie worden enkele vragen gesteld inzake de medische situatie. Naar aanleiding van dit gesprek wordt bekeken of het huidige matras en/of zitkussen nog steeds voldoet aan de situatie. Tevens wordt er advies gegeven om de decubitus te verminderen of te voorkomen.
De AD-verpleegkundige stelt periodiek een indicatie. Naar aanleiding van de indicatiestelling wordt door de AD-verpleegkundige bepaald welk type matras het meest geschikt is voor de situatie. Indien het matras en/of zitkussen niet naar wens is kan er altijd contact met ons opgenomen worden via 0900 - 2 88 77 66. De eindbeslissing voor het type matras ligt bij de AD-verpleegkundige van Vegro. Uiteraard is het mogelijk om een ander type matras te kopen of te huren.

Matrassen:
Medium care foam (max. 110 kg) (200 x 90 x 14 cm)
High care low air (max. 250 kg) (200 x 80 x 17,5 cm)
High care luchtwissel (max .180 kg) (200 x 87 x 20 cm)
High care+ low air (max. 150 kg) (200 x 87 x 20 cm)
High care+ luchtwissel (180 kg) (200 x 90 x 20 cm)
Van elk type matras hebben wij verschillende soorten, de specificaties kunnen zodoende per individueel matras verschillen. Tevens hebben wij een XL-lijn met afwijkende maten en gewichtsklassen. De verpleegkundigen nemen dit mee in de keuze van het matras.

Zitkussens:
Medium care foam (max. 75 kg) (45 x 45 x 5,5 cm)
Medium care gel/foam (max. 90 kg) (45 x 45 x 5,5 cm)
High care low air (max. 120 kg) (48 x 48 x 10 cm)
High care incl. pomp (max. 120 kg) (44 x 44 x 10 cm)

Van elk type zitkussen hebben wij verschillende soorten, de specificaties kunnen zodoende per individueel zitkussen verschillen. Tevens hebben wij ook een XL-lijn met afwijkende maten en gewichtsklassen. De verpleegkundigen nemen dit mee in de keuze van het zitkussen.
1. Zit de stekker in het stopcontact (zonder verlengsnoer)?
2. Zitten de slangen goed aan de pomp (niet dubbel of tussen bedframe)?
3. Is de matras volledig op druk alvorens het matras in gebruik is genomen?
4. Is de CPR dicht?
5. Staat de hoofd- en de voetverstelling omlaag?

Is de storing nog steeds niet verholpen dan kan er contact opgenomen worden via 0900 - 2 88 77 66.
Neem contact met ons op via 0900 - 2 88 77 66 of mail naar klantenservice@vegro.nl. Het materiaal wordt dan bij u opgehaald. Aangezien de hulpmiddelen in bruikleen verstrekt zijn, dienen deze retour te komen. De hulpmiddelen staan op naam en zijn niet overdraagbaar aan anderen.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden