Filters

Eerder nieuws

 • Opening zorgwinkel Den Haag Betje Wolffstraat
  maandag 01 augustus 2022
  Eind juli heeft Vegro weer een vernieuwde zorgwinkel geopend. Kom naar onze winkel op de Betje Wolffstraat in Den Haag, geniet van de nieuwe sfeer en ontvang in de maand augustus minstens 15% korting. Kom snel een kijkje nemen!
  Lees verder
 • Betaalbaar aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers in Gouda
  woensdag 20 april 2022
  Vanaf nu haal je na reservering een gloednieuwe Zonnebloemauto op bij de Vierstroom/Vegro Thuiszorgwinkel aan de Bodegraafsestraatweg 3 in Gouda. De oude verhuurlocatie bij het Groene Hart Ziekenhuis is komen te vervallen.
  Lees verder
 • Feestelijke opening zorgwinkel Maastricht Herculeshof
  vrijdag 18 februari 2022
  Op 3 februari heeft Vegro de tweede zorgwinkel in Maastricht officieel geopend. Vanuit Envida werd door Judith Mertens (directeur Wijkzorg) het lintje doorgeknipt. Wij zijn blij met deze nieuwe winkel. Kom snel een kijkje nemen!
  Lees verder
Terug naar het nieuwsoverzicht

Radboudumc: motoriek van Parkinsonpatiënten verbetert door stevig te fietsen!

maandag 23 september 2019
Voldoende bewegen is goed! Voor niemand is dit nieuw nieuws. Maar wist u dat Parkinsonpatiënten – in de vroege fase van de ziekte – duidelijk baat hebben bij drie per week een flink stuk te fietsen op een hometrainer? Nee? Nou, wij ook niet! Totdat wij op een groot onderzoek stuitte van het Radboudumc.

Uit het onderzoek blijkt dat de motoriek van Parkinsonpatiënten zo verbeterde dat dit zelfs vergelijkbaar is met het effect van medicatie. Het overtreft de medicatie zelfs: waar de medicatie ervoor zorgt dat de patiënt minder last heeft van bepaalde symptomen, zorgt het fietsen ervoor dat sommige symptomen zelfs helemaal uitblijven. Bas Bloem (hoofdonderzoeker): "Een pijnstiller helpt tegen hoofdpijn, het fietsen zorgt er ook voor dat je minder vaak hoofdpijn krijgt."

Niet kunnen lopen, wél kunnen fietsen
Parkinson kan zo hevig zijn dat iemand niet eens meer kan lopen. Opvallend genoeg kan de patiënt (soms) nog wel fietsen. Iets dat Hoogleraar Bas Bloem in 2010 ontdekte. Daarop volgend wilde de wetenschapper weten of intensief bewegen, zoals fietsen, baat kan hebben voor mensen met Parkinson. Eén groep mensen werd verdeeld in twee groepen. Elke groep kreeg een verschillende opdracht.

Hartslag moet omhoog
Groep 1 kreeg enkel rek- en strekoefeningen. Groep 2 kreeg een hometrainer in huis, waarop minstens drie keer per week gedurende 30-45 minuten stevig gefietst moest worden. Om het leuk, uitdagend én bovenal effectief te houden was de hometrainer voorzien van een game. Denk hierbij aan: racen tegen een andere groep fietsers of tegen een eerdere prestatie van zichzelf. Want, “de hartslag moet echt omhoog gaan en de patiënt moet een beetje gaan hijgen”, volgens Bloem.

Minder medicijnen nodig
Dat de conditie van de fietsende patiënten beter is zal niemand verbazen, maar ook de motoriek was aanzienlijk verbeterd, vergeleken met de patiënten die enkel rek- en strekoefeningen kregen. Bas Bloem zegt hierover: “Mensen bewogen beter en bleven beter in evenwicht. Het aardige is: mensen hadden in ons onderzoek al iets minder medicijnen nodig.”

Bloem: "Formeel maakt het niet uit wat je doet, zolang je hartslag maar omhoog gaat en je ervan gaat hijgen. Een hometrainer vonden we uitermate geschikt, omdat je dit veilig thuis kunt doen."
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden