Filters

Eerder nieuws

 • Betaalbaar aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers in Gouda
  woensdag 20 april 2022
  Vanaf nu haal je na reservering een gloednieuwe Zonnebloemauto op bij de Vierstroom/Vegro Thuiszorgwinkel aan de Bodegraafsestraatweg 3 in Gouda. De oude verhuurlocatie bij het Groene Hart Ziekenhuis is komen te vervallen.
  Lees verder
 • Vegro en Vierstroom thuiszorgwinkel partner van Samen voor Woerden
  woensdag 26 mei 2021
  Vegro en Vierstroom thuiszorgwinkel sluiten zich aan bij het netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers van Samen voor Woerden! De partijen kwamen met elkaar in contact naar aanleiding van het evenement Rollatorloop Woerden. Een vrolijk en laagdrempelig evenement met muziek en gezelligheid, waarbij ouderen worden aangemoedigd in beweging te komen door een parcours af te leggen. Met rollator, op een loopfiets voor volwassenen of in een rolstoel met een begeleider.
  Lees verder
 • Opening uitleenpunten Breukelen en Amsterdam
  donderdag 01 april 2021
  Vanaf 1 april kan je voor de uitleen van hulpmiddelen ook terecht bij Mango Mobility in Breukelen en in Amsterdam.
  Lees verder
Terug naar het nieuwsoverzicht

Weerbaar tegen babbeltrucs

woensdag 29 augustus 2018
Ze worden steeds vaker ingezet door criminelen: babbeltrucs. Een groep van twee of meer kwaadwillenden belt aan bij iemand aan huis. Ze gebruiken een smoes om binnen te komen door bijvoorbeeld een glas water te vragen. Terwijl het slachtoffer het glas water haalt en door een persoon van de groep wordt afgeleid, berooft de andere het slachtoffer van allerlei waardevolle bezittingen.
Harry van Schaik, oud-politieagent en ruim 15 jaar trainer in zelfverdediging, leert senioren in de gemeenten Utrecht en Barneveld om weerbaar te worden tegen zulke babbeltrucs. In groepen van maximaal dertig ouderen doceren Harry en zijn vaste actrice hoe de deelnemers misleiding door dieven herkennen en tegengaan. De trainingen zijn dusdanig populair dat de huidige Utrechtse burgemeester Jan van Zanen er ambassadeur van is.
Wij vroegen Harry over zijn manier van lesgeven en naar de beste tips tegen babbeltrucs. Ook vertelde hij een wijze les: positieve gezondheid is dé manier om zelfredzaam te blijven.

Je leert senioren om zich weerbaar op te stellen. Hoe doe je dat?  


“Ik ben in 2003 begonnen met het geven van cursussen zelfverdediging aan een Indonesische groep ouderen in Utrecht. Zij woonden niet in een leuke omgeving. Er was veel hangjeugd en er waren regelmatig problemen gerelateerd aan geweld en criminaliteit. In enkele weken heb ik de groep ouderen een hoop kunnen leren over zelfverdediging. De trainingen bevielen zo goed dat ik er jarenlang mee ben doorgegaan. Helaas subsidieerde de gemeente de trainingen niet meer toen in 2007 de crisis toesloeg.In de jaren na de crisis werden babbeltrucs populairder onder criminelen. Daar heb ik op ingespeeld. Tijdens mijn trainingen identificeren we eerst het probleem met een groep van twintig tot vijfentwintig ouderen. Er zijn talloze smoezen die dieven gebruiken om zich naar binnen te babbelen. De een zegt de dakbedekking te komen vervangen, de ander vraagt of zijn of haar kinderen even naar het toilet mogen en weer iemand anders zegt dat zijn telefoon kwijt is en even moet bellen.
Na herkenning van het probleem gaan we zoeken naar oplossingen. Mijn actrice en ik voeren een interactief gesprek met de deelnemers in de zaal. We doen een rollenspel: mijn actrice belt aan en dan oefenen we de reactie van het ‘slachtoffer’. In ongeveer twee uur leren ouderen op een interactieve manier hoe ze zich weerbaarder opstellen. Wanneer moet je bijvoorbeeld wel of niet de voordeur opendoen als er iemand aanbelt?
De trainingen vinden voornamelijk plaats in zorgcentra en andere locaties waar senioren elkaar treffen. De doelgroep is erg waardevol en ik heb er in de loop der jaren een warme band mee opgebouwd. Ze tonen veel waardering doordat ze iets nieuws leren en serieus genomen worden. Dankbaar werk!”

Waarom zijn veelal ouderen doelwit van babbeltrucs?


“Helaas zijn de meeste ouderen langzaam en niet zo goed ter been. Dat komt veelal doordat deze doelgroep weinig in beweging is. Juist daarom is het zo belangrijk om ook op latere leeftijd in beweging te blijven. Dan blijf je fysiek en mentaal sterk.
Verder hebben ouderen meestal een minder goed geheugen. Na afloop van een diefstal zijn zij minder goed in staat om de daders te omschrijven voor de politie. De pakkans wordt daardoor lager.
Ik merk ook dat deze doelgroep voor het merendeel christelijk is opgevoed. De instelling is om altijd mensen te helpen, zeker als er een meisje aan de deur staat met de vraag of zij haar ouders even mag bellen. Er is natuurlijk niets mis met dergelijke normen en waarden, maar helaas worden die vaak misbruikt.”

Hoe kun je een babbeltruc herkennen?


“Als er iemand om hulp vraagt, gebeurt dat om een reden. Waarom vragen ze juist ouderen om hulp? Ik zeg altijd tegen mijn groep dat ze niet de leeftijd hebben om hulp te bieden. Dat klinkt misschien hard, maar ouderen kunnen simpelweg niemand wegdragen of binnen enkele seconden 112 bellen.
Ik leer mijn doelgroep om nee te zeggen. Staan er verkopers of vertegenwoordigers van goede doelen aan de deur? Je hebt waarschijnlijk voldoende spullen en ook genoeg bijgedragen. Zeg maar gewoon eens nee. Je kunt je goedheid op een andere manier tonen.
De herkenning zit hem ook in het onderbuikgevoel. Wanneer iets niet goed zit voel je dat aan.”

Hoe kun je je weerbaar opstellen tegen babbeltrucs? 


“Belt er iemand aan terwijl je niemand verwacht? Kijk altijd eerst uit het raam of door het kijkgat in de deur. Praat met de deur dicht als je het niet volledig vertrouwt. Dat kan onbeleefd overkomen, maar het is wel harstikke veilig. Als je geen afspraak met iemand hebt gemaakt en degene aan de deur zegt van wel, doe dan niet open. Bij twijfel kan het geen kwaad om even te bellen met de organisatie waar de persoon (zogenaamd) vandaan komt.
Het is ook handig om een familielid een cameraatje te laten kopen en deze te installeren. Dan kun je vanaf de bank zien wie er voor de deur staat. Zorg daarnaast voor een kierstandhouder. Hiermee kan de deur niet verder geopend worden dan een kier. Familieleden willen dat vaak niet, omdat ze dan niet naar binnen kunnen als er iets aan de hand is. Een goede oplossing is om de kierstandhouder er alleen op te zetten als er iemand voor de deur staat. Dan kunnen familieleden altijd naar binnen, maar voorkom je dat anderen binnendringen als je de deur opendoet.
Komt iemand toch binnen? Doe dan de deur achter diegene dicht, zodat er niet iemand anders binnen kan komen en ongezien waardevolle spullen kan meenemen. Is er iemand binnen en lijkt het alsof er iets niet klopt? Doe dan net alsof je een afspraak hebt. Je zet dan tijdsdruk op de bezoeker. Bel altijd 112 als er echt iets niet klopt; de politie geeft tegenwoordig hoge prioriteit aan dit soort meldingen.
Kijk naar de schoenen van de verdachte als je de politie wilt bellen. Hiermee kun je eenvoudiger een signalement doorgeven aan de agenten. Kijk niet alleen naar het gezicht; schoenen zijn eenvoudiger te onderscheiden en zijn een goed signalement voor de politie. De aangifte wordt aan huis opgenomen, naar het politiebureau gaan is niet nodig.”

Wat kunnen ouderen nog meer doen om veilig zelfstandig te wonen? 


“Je moet blijven oefenen om weerbaar te blijven, dan krijg je een soort topsportmentaliteit. Ik raad iedereen aan om lichamelijk actief te blijven, dan word je vanzelf weerbaarder. Eet gezond en zorg ook dat je geestelijk goed in je vel zit. Met een topsportmentaliteit kun je je verdedigen tegen babbeltrucs en blijf je over het algemeen zelfstandiger. Wij moeten onze mede-ouderen informeren over hoe het wél kan en positief blijven. Je hoeft echt niet naar de sportschool te gaan, maar probeer wel sterk te blijven. De maatschappij lost de problemen niet voor je op; daar zijn de overheid en de samenleving te wispelturig voor. Jezelf trainen om zelfstandig te blijven is de beste stap naar zelfredzaamheid. Ik geef mensen altijd mee dat ze niet moeten treuren als er iets misgaat.”
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden