Hoe kan ik decubitus voorkomen?

woensdag 28 december 2016

Er zijn meerdere risicofactoren die het ontwikkelen van decubitus kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere leeftijd, aantal uur in bed of in de (rol)stoel, ziektebeeld, voedingstoestand en incontinentie. Er zijn verschillende preventieve maatregelen die toegepast kunnen worden om decubitus zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder informeren wij u daar graag over.

Gezien druk en/of schuifkrachten een hoog risico vormen is het belangrijk dit te voorkomen. Probeer daarom regelmatig van houding te verwisselen, zelfstandig of met hulp. Probeer schuiven hierbij zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn transferhulpmiddelen om het van houding verwisselen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld een papegaai boven het bed of voor mantelzorgers een glijlaken.

Het gebruik van een wisselhoudingschema is een handig handvat. Voor cliënten die op bed liggen wordt geadviseerd dat ze om de 4 uur van houding moeten wisselen, in een stoel is het advies om de 2 uur. Wanneer in bed het verwisselen van houding niet mogelijk is dan kan er met behulp van de standen van een hoog/laag-bed een andere drukverdeling worden gerealiseerd. Ook op een anti decubitus matras of zitkussen blijft het veranderen van houding van groot belang.

Probeer in bed de hielen zoveel mogelijk vrij te leggen om decubitus aan de hielen te voorkomen. Dit kan gedaan worden door een hoofdkussen onder de kuiten te leggen. Ontstaat de roodheid door het schuiven van de voeten? Dan kan het aantrekken van katoenen sokken handig zijn.

Verzorg de droge huid zoveel mogelijk met een vetcrème of zalf. Wrijf hierbij niet te krachtig. Bescherm de huid tegen blootstelling aan vocht. Het regelmatig verwisselen van incontinentiemateriaal is hierbij een must. Smeer daarnaast de huid in met een barrièrecrème. Zorg voor een zo goed mogelijke voedingstoestand. Het tot u nemen van eiwitverrijkte voeding kan hierbij ondersteuning bieden.

Naast preventieve maatregelen kan er ter ondersteuning ook een anti decubitus matras en/of zitkussen worden ingezet. Hiervoor is afhankelijk van uw zorgverzekeraar een verwijsbrief van uw behandeld arts nodig. Er zijn verschillende matrassen en zitkussens die ingezet kunnen worden, afhankelijk van gezondheidssituatie en decubitus. Thuiszorgwinkel Vegro heeft anti decubitus verpleegkundigen in dienst die dit voor de zorgverzekeraar indiceren. Aan de hand van persoonlijke vragen over uw gezondheid zal er beoordeeld worden welk matras of zitkussen het beste past bij uw situatie.  Er bestaan verschillende soorten Medium care foam matrassen, zitkussens, luchtmatrassen en luchtzitkussens. Zitkussens die in een aangepaste rolstoel gebruikt worden, kunnen voor langdurige termijn niet vergoed worden vanuit  de zorgverzekeraar, alleen ter overbrugging. Anti decubitus zitkussens voor in een rolstoel kunnen aangevraagd worden bij de gemeente via de Wmo.

8.4
661 Thuiswinkel reviews

vriendelijk en behulpzaam personeel, snelle levering.

yvon 24-2-2018 11:06:17 meer...

Veilig winkelen

  • Veel producten op voorraad
  • Snelle levering
  • Veilig online betalen
  • Gratis klantenservice (24 uur / 7 dagen per week)