Het aantal Nederlanders met hart- en vaatziekten zal explosief stijgen

donderdag 10 december 2015

Hart- en vaatziekten zijn aan de orde van de dag. Momenteel is het na kanker doodsoorzaak nummer twee in Nederland en de verwachting is dat het aantal Nederlanders met hart- en vaatziekten explosief zal stijgen. In opdracht van de Hartstichting, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze ziekte en komen zij met een prognose.

Stijging van een half miljoen
Uit berekeningen van het RIVM blijkt dat er in 2040 1,4 miljoen Nederlanders getroffen zullen zijn door een beroerte, hartaanval of lijden aan hartfalen. Een stijging van meer dan 33%, ofwel een half miljoen mensen, in vergelijking met nu. Hiermee zijn hart- en vaatziekten een levensbedreigende ziekte. Bovendien zijn de zorgkosten voor alle patiënten met hart- en vaatziekten enorm. Dit bedraagt namelijk volgens de Hartstichting momenteel al meer dan 8 miljard euro per jaar.

Oorzaak
De sterkte stijging van het aantal Nederlanders dat lijdt aan hart- en vaatziekten is vooral te wijten aan een ongezonde levensstijl. Denk hierbij aan een gebrek aan beweging, overgewicht en met name roken, dat kan lijden tot een te hoge bloeddruk en / of een te hoog cholesterolgehalte. Daarnaast speelt in kleinere mate ook de vergrijzing een belangrijke rol.

Wat te doen?
Aan een ongezonde levensstijl is iets te doen en dat is mooi, want zo neemt de kans op hart- en vaatziekten sterk af. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt verder dat als alle Nederlanders hun bloeddruk op het juiste peil houden dat tot 360.000 hart- en vaatpatiënten in 2040 scheelt. In de meeste Vegro Thuiszorgwinkels kunt u elke eerste woensdag van de maand gratis uw bloeddruk laten controleren. Daarnaast vindt u in onze webwinkel diverse bloeddrukmeters, om zelf uw bloeddruk te controleren.

Bovenop die 360.000 patiënten scheelt het in 2040 nog eens tot 320.000 hart- en vaatpatiënten als niemand meer zou roken. Uiteraard zijn er ook makkelijkere maatregelen, zoals meer bewegen, gezonder eten en afvallen.

8.5
568 Thuiswinkel reviews

helemaal tevreden

Janny 17-12-2017 09:25:55 meer...

Veilig winkelen

  • Veel producten op voorraad
  • Snelle levering
  • Veilig online betalen
  • Gratis klantenservice (24 uur / 7 dagen per week)