De meeste dromen zijn bedrog?

donderdag 01 maart 2018

Dromen doen we allemaal. De een onthoudt zijn droom alleen beter dan de ander. Maar waarom dromen we? En wat betekent het als we in onze droom naar beneden vallen of geen kleding aanhebben?

Iedereen droomt elke nacht meerdere keren. Dat doen we tijdens de REM-slaap (REM staat voor rapid eye movement). In het nieuwsitem van vorige week is uitgelegd dat naarmate de nacht vordert, de REM-slaap steeds langer duurt.

Als u een droom onthoudt, dan is dit er vaak een die u aan het eind van de REM-slaap hebt gehad. Kunt u zich uw laatste droom nog herinneren? Dan heeft u deze waarschijnlijk al eens vaker gehad. Mensen leren namelijk door herhaling en onthouden pas een droom wanneer deze zich een aantal keer heeft herhaald.
Gek genoeg weet niemand exact waarom we dromen. De meeste wetenschappers zijn van mening dat we dromen om de gebeurtenissen van overdag te verwerken. Andere denken dat het een reactie is vanuit ons diepste verlangen, of dat dromen een betekenis overbrengen. 

Betekent de wetenschappelijke onduidelijkheid dat de meeste dromen bedrog zijn? Nee. Een aantal dromen is volgens sommige wetenschappers wél te verklaren. Kent u het gevoel dat u in uw droom naar beneden valt? Dat betekent dat u ergens geen controle heeft. Of dat u wegrent zonder dat er een eind aan komt? Dan heeft u waarschijnlijk teveel aan uw hoofd. En realiseert u zich midden in uw droom wel eens dat u geen kleding aan heeft? Dat kan betekenen dat u iets probeert te verbergen. Wat ook vaak voorkomt is dat mensen in hun dromen hun tanden verliezen. Waarschijnlijk komt dat voort uit zorgen over financiën.

Dromen kunnen ook zorgen voor oplossingen. Wist u dat Beethoven de inspiratie voor zijn muziek vond in zijn dromen? Tijdens een droom komt er vaak een hoge dosis creativiteit vrij en denkt u aan dingen die overdag nooit in uw gedachte zouden opkomen. Vandaar de uitspraak: “Ik slaap er nog een nachtje over”.
Tenslotte zijn hier nog een aantal interessante weetjes over dromen:

      - Dromen duren tussen de 5 en 20 minuten
      - Sommige mensen dromen in kleur en andere in zwart-wit
      - Ongeveer 12% van de dromen van mannen gaan over seks
      - Je droomt enkele keren per nacht
      - Dromen van blinden worden niet gevormd door kleur of beeld maar door geur en geluid
      - Kinderen hebben vaker nachtmerries dan volwassenen
      - Mensen die snurken dromen op dat moment niet
      - We vergeten bijna 90% van onze dromen

Wilt u nog meer weten over dromen? Vegro organiseert op 14 maart de Publieksacademie over nachtrust in de Oosterpoort te Groningen. Hier worden al uw vragen beantwoord door experts van het Martiniziekenhuis, en ook (ex)-topsporter Maarten van der Weijden doet zijn verhaal. Meer te weten komen over de Publieksacademie? Klik op de volgende link: https://www.vegro.nl/publieksacademie/

Welterusten!

8
807 Thuiswinkel reviews

Duidelijke en correcte afhandeling van het bestelde. Klantvriendelijk en betrouwbaar.

C.H. Bos 22-6-2018 12:29:32 meer...

Veilig winkelen

  • Veel producten op voorraad
  • Snelle levering
  • Veilig online betalen
  • Gratis klantenservice (24 uur / 7 dagen per week)