Luuk (52) ontdekte per toeval zijn hoge bloeddruk: “Ik ben blij dat ik erachter ben gekomen”
Luuk (52) heeft een drukke baan als leidinggevende in de haven. Sinds 2 jaar weet hij dat hij een te hoge bloeddruk heeft. Daar kwam hij bij toeval achter. Gelukkig maar, want zo kon hij er op tijd iets aan doen.
Nooit klachten
“Tot mijn 50e kwam ik nooit bij een dokter. Maar 2 jaar geleden kreeg ik een wespensteek in mijn nek. Ik reageerde heftig en kreeg een allergische reactie. Zo kwam ik in het ziekenhuis terecht. Eenmaal daar werd mijn bloeddruk gemeten. Die bleek te hoog. Hetzelfde gold voor mijn cholesterol en suiker.”
Verbaasd over hoge bloeddruk
“Ik had een bovendruk van 170 en een onderdruk van 110. Dat verbaasde me. Mijn bloeddruk was wel eens vaker gemeten en was altijd goed. Het was dus ineens veranderd en daar had ik niets van gemerkt, ik voelde me gewoon goed.”
Niet alleen voor ouderen
“Ik dacht eigenlijk altijd dat hoge bloeddruk iets is voor oudere mensen, maar dat is dus niet zo. Maar nu ik er zelf ineens mee te maken heb, schrok ik best van de gevolgen. Als je er lang mee rondloopt, kun je er een hartinfarct of beroerte van krijgen. Dit geldt zeker voor mij, omdat ik ook diabetes en een hoog cholesterol heb. Daarom krijg ik nu medicijnen om al deze waarden weer omlaag te krijgen. Ik ben alleen maar blij dat ik erachter ben gekomen. Die wespensteek is niet voor niets geweest. Ik zie het maar als een teken van boven.”
Meten is weten
“Tegen anderen wil ik zeggen ‘denk niet dat het jou niet kan overkomen’. Ik ben zelf niet iemand die snel naar een dokter gaat. Maar nu weet ik dat, ook al voel je je goed, er toch iets aan de hand kan zijn. Een hoge bloeddruk is niet alleen iets voor ouderen. Al vanaf je 40ste heb je meer kans op een hoge bloeddruk, dus meet die gewoon jaarlijks. Dat kan thuis met een eigen bloeddrukmeter, of laat het meten op het Hartstichting checkpunt. Als ie dan echt te hoog is, kun je er tenminste iets aan doen.”
Geen 3 gehaktballen meer
“Sinds ik weet dat ik een hoog risico loop, let ik beter op mijn voeding. Ik was nogal een flinke jongen, ik woog 113 kilo bij een lengte van 1.93. Je zult het niet geloven, maar ik kon gerust 3 gehaktballen of 4 speklapjes bij het avondeten nemen. Dat doe ik niet meer, ik neem nu kleinere porties en nog maar 1 gehaktbal. En 's avonds geen cola en chips meer. En verder beweeg ik veel op mijn werk, zo’n 8 kilometer per dag.”
Flink afgevallen en minder zout
“Al die veranderingen in mijn voeding hebben effect. Ik ben 14 kilo afgevallen. Er is inmiddels wel weer iets bij gekomen, maar ik houd het goed in de gaten. Het is niet zo dat ik me alles ontzeg, ik drink echt nog wel eens een wijntje, maar ik let veel beter op. Ook ben ik gaan letten op het gebruik van zout. Vroeger gooide ik een scheut maggi over mijn tosti, nu niet meer. Ik gebruik nu vaak
kurkuma in plaats van zout, voor de smaak. Mijn bloeddruk was bij de laatste meting 140/90. Dat is nog steeds wel aan de hoge kant.”
Benieuwd hoe het bij jou zit?
Ben je benieuwd naar je eigen bloeddruk, cholesterol of bloedsuikerwaarden? Laat ze gratis meten op het Hartstichting checkpunt in een van de twee Vegro winkels in Den Haag! Klik hier voor meer informatie.
Lees meer over gezondheid
Bloeddruk meten
Je hart pompt bloed met kracht door je slagaders, dit zorgt voor druk op je bloedvaten: de bloeddruk. Wat is een normale bloeddruk? En hoe kun je deze het beste meten?
Meet je bloeddruk
Hartslag meten
Normaalgesproken slaat je hart regelmatig, in een bepaald ritme. Door thuis geregeld je eigen hartslag te meten, krijg je een beter inzicht in je hartritme.
Meet je hartslag
Saturatie meten
Je kunt het zuurstofgehalte in je bloed, oftewel saturatie, eenvoudig meten met een saturatiemeter. Maar wat zijn gezonde waardes?
Meet je saturatie
BMI berekenen
Ben je benieuwd of je op een gezond gewicht bent? Dit kun je meten, aan de hand van de Body Mass Index (BMI).
Bereken je BMI
Gezonde nachtrust
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich voldoende kunnen opladen. Maar hoe doe je dat, goed slapen?
Lees de tips
Gezonde voeding voor ouderen
Wat is gezonde voeding voor ouderen? En waarom is energierijke voeding voor ouderen extra belangrijk?
Leer over voeding
De klok verzetten
Het verzetten van de klok gebeurt twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Deze overgang kan bij sommige mensen het dagelijkse ritme flink verstoren.
Lees waarom
Lichttherapie bij depressie
Een gebrek aan daglicht kan voor depressieve klachten zorgen. Bij lichttherapie word je door middel van een daglichtlamp aan intensief licht blootgesteld.
Ontdek lichttherapie
Wat is bloeddruk?
· De bovendruk is de druk op je vaten op het moment dat je hart samentrekt en bloed door je slagaders pompt. De bovendruk wordt ook wel systolische druk of systole genoemd.
· De onderdruk is de druk op je vaten op het moment dat je hart zich ontspant en weer volstroomt met bloed. De onderdruk wordt ook wel diastolische druk of diastole genoemd.
Lees hier meer over bloeddruk.
Waarom is een hoge bloeddruk slecht voor je hart?
· Hartinfarct of beroerte: de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.
· Hartfalen: Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
· Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.
Als er op het checkpunt een hoge bloeddruk bij jouw wordt ontdekt, krijg je direct advies over wat je kunt doen.
Wat is cholesterol?
Er zijn verschillende soorten cholesterol. Samen vormen die het totaal cholesterol. Op het checkpunt meten we alleen je totaal cholesterol.
Wil je meer weten over cholesterol, klik dan hier.