Filters

De expert aan het woord: 5 tips om babbeltrucs te voorkomen


Hoe herken je een babbeltruc?


Dat oplichters creatief zijn met hun babbeltrucs, dat is algemeen bekend. Maar oplichters maken nu zélfs misbruik van het coronavirus. Zij gebruiken hiervoor verschillende babbeltrucs, maar hoe herken je deze?  
  • Door mensen die zich voordoen als zorgmedewerkers of ziekenhuismedewerkers. Zij komen bijvoorbeeld aan de deur, en geven aan onderzoek te doen naar besmetting van het coronavirus;
  • Door oplichters die met een overtuigend verhaal aanbieden om boodschappen voor je te doen. Let op: ze zijn uit op jouw pinpas en pincode. Geef deze nooit af!;
  • Door brieven die zogenaamd door de gemeente zijn verstuurd met een invulformulier en een envelop. Daarin staat dat je een voedselpakket kunt bestellen, waarvoor je het contante geld in de envelop kunt doen, aan de voordeur kunt hangen en je het voedselpakket geleverd krijgt. Dit gebeurt vervolgens helaas niet!
Het is natuurlijk verschrikkelijk dat er mensen zijn die misbruik maken van angst voor het virus, bij een groep die daar gevoelig voor is.

Kort geleden heeft de Vegro Academie een lezing ontwikkeld over het weren van babbeltrucs. De lezing wordt op dit moment helaas niet gegeven, vanwege het virus.

Wel kunnen we de verschillende babbeltrucs in omloop vermelden (zoals bovenstaand) en tips geven om te voorkomen dat jij, jouw vader, moeder of andere bekende, slachtoffer wordt van een babbeltruc.

Hoe voorkom je een babbeltruc?

  1.  Gebruik altijd een kierstandhouder bij het openen van de deur;
  2. Laat niemand binnen waar je geen afspraak mee hebt gemaakt. Heb je de huisarts gebeld om hulp of voor een afspraak? Vraag dan altijd om een legitimatiebewijs via de kierstandhouder;
  3. Geef nooit je pinpas en/of pincode af;
  4. Als er boodschappen voor je worden gedaan, betaal dan nooit vooraf;
  5. Het ziekenhuis doet geen controles aan huis. Dit is een taak van de GGD. GGD of zorgmedewerkers komen nooit onaangekondigd langs.
Laten we in deze tijden van crisis vertrouwen hebben in elkaar en voor elkaar zorgen. Maar pas goed op jezelf en vertrouw niet iedereen. Heb je een naar gevoel of vertelt jouw intuïtie dat iets niet klopt, dan is dit meestal ook zo. Een legitimatiebewijs vragen is niet raar. Behulpzame en eerlijke mensen zullen hier alle begrip voor hebben.

Let extra op de gevoelige groepen en vertel hen niet zomaar de deur open te doen.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.



Geschreven door: Carly Westrik en Rianne Meulenberg | Trainsters Vegro Academie
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden