Filters

Zwangerschapskwaaltjes

De vijf meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes

Hoe mooi en bijzonder een zwangerschap ook is, zwangerschapskwaaltjes komen bij bijna alle zwangerschappen voor. Al vanaf het begin van je zwangerschap kun je hiermee te maken krijgen. Heb jij (veel) zwangerschapskwaaltjes? Dan ben je vast op zoek naar een oplossing, of naar antwoorden. Wij kunnen je helpen!

Lees ook: zwangerschapsklachten

kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Welke klachten komen het meest voor tijdens de zwangerschap?

Er zijn ontelbaar veel kwaaltjes die tijdens jouw zwangerschap kunnen voorkomen. Denk aan misselijkheid, een hoge bloeddruk of zelfs bloedend tandvlees. Toch zijn er een aantal klachten die het vaakst voorkomen tijdens een zwangerschap. We zetten deze op een rij.

1. Vermoeidheid

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is één van de vaakst voorkomende klachten. Maar waarom ben je eigenlijk zo moe? Hier zijn verschillende redenen voor.

  • .Slecht slapen: slecht slapen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. In het eerste trimester van je zwangerschap slaap je misschien slecht omdat nog veel nieuw en spannend is. Maar als jij verder bent in de zwangerschap en je buik steeds groter wordt, zul je waarschijnlijk meer moeite hebben om een comfortabele slaaphouding te vinden.Gebruik een voedingskussen om jouw slaaphouding te verbeteren! Dit geeft jouw buik extra ondersteuning, waardoor jij weer heerlijk kunt slapen. Klem het kussen tussen je benen, draai op je linkerzij, leg je buik op het middelste gedeelte en je hoofd op het einde van het zwangerschapskussen. Lekker slapen gegarandeerd!
  • .Een verandering in jouw hormonen: tijdens de zwangerschap verandert er veel in jouw hormonen. Je lichaam maakt onder andere een grote hoeveelheid progesteron (een geslachtshormoon) aan. Dit is nodig om jou de hele zwangerschap te beschermen, maar kost wel erg veel energie.
  • .Mentale vermoeidheid: er verandert veel. Niet alleen in jouw lichaam, maar ook in jouw leven. Dat is ook niet niks! Luister vooral goed naar jouw lichaam en neem rust als dat nodig is. Erover praten met jouw naasten helpt ook.

2. Bekkenbodempijn

Terwijl jij nog zwanger bent, is jouw lichaam zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Gewrichtsbanden worden losser, en spieren en bindweefsel verslappen. Dit is allemaal zodat het geboortekanaal zich tijdens de bevalling kan vergroten en jouw kindje er doorheen past.

Maar al deze veranderingen kunnen bekkenklachten veroorzaken, of zelfs bekkeninstabiliteit: de bekken verschuiven de botten ten opzichte van elkaar en belanden in een andere positie. En dat geeft bekkenpijn. Met een bekkenband - een soort brace die de billen en het bekken omsluit – kun je deze pijn verlichten.

3. Pijnlijke borsten

Pijnlijke en gevoelige borsten tijdens de zwangerschap komen heel veel voor! De borsten maken zich vast klaar voor het geven van borstvoeding, waardoor ze groter en gevoeliger worden. Heb jij last van zere borsten? Een zwangerschapsbeha kan jou helpen! Naast het geven van de nodige ondersteuning, zit een voedingsbeha gewoon lekkerder.

4. Misselijkheid en maagzuur

Veel vrouwen ervaren misselijkheid tijdens de zwangerschap. Dit is een vrij normaal symptoom, vooral in het eerste trimester (tot 14 weken van de zwangerschap). Blijft de misselijkheid, wordt deze steeds erger en houd je eigenlijk niets binnen? Dan heb je misschien Hyperemesis Gravidarum, en is het verstandig om de dokter of verloskundige te bellen.

Daarnaast komt brandend maagzuur ook heel vaak voor. Doordat jouw baarmoeder groeit, heeft de maag minder ruimte. De zure inhoud uit de maag wordt dan richting je slokdarm geduwd en zo ontstaat brandend maagzuur. Heb jij hier last van? Wij geven een paar tips tegen maagzuur tijdens de zwangerschap.

  • .Probeer iets rechterop te slapen met behulp van een rugsteun. Deze plaats je achter je rug. Zo heeft het maagzuur geen kans om omhoog te stromen. Zo heeft het maagzuur geen kans om omhoog te stromen.
  • .Eet voldoende vezels. Probeer ook om koolzuur, cafeïne en vet en pittig eten te vermijden.
  • .Eet vaker kleinere porties: verdeel het liever wat meer over de dag dan in één keer veel te eten.

5. Rugpijn

Het extra gewicht dat je met je meedraagt, kan voelbaar zijn in de rug. Jouw buik wordt groter en je lichaam past zich hier automatisch op aan. Rugklachten, zoals lage rugpijn, kunnen dan ontstaan. Maar let op: rugpijn kan ook de oorzaak zijn van een blaasontsteking. Sluit dit eerst uit!

Daarbij is vaak moeten plassen één van die symptomen waar je al vanaf het begin van je zwangerschap mee te maken kunt krijgen. Helaas verdwijnt dit meestal niet na het eerste trimester, maar wordt het vaak erger. Veel zwangere vrouwen houden vocht vast en daarnaast wordt de buik steeds groter, waardoor deze drukt op de blaas.

Heb jij een zeurende pijn in je rug? Probeer dan eens een verstelbare buikband. Dit ondersteunt jouw buik en zorgt dat jij rechterop gaat staan.

Let op! Bestel je leenhulpmiddelen voor iemand anders? Dan moet dit altijd op naam en met gegevens van de gebruiker.

Handige hulpmiddelen bij zwangerschapskwaaltjes

Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden