Filters

Het verschil tussen dementie en alzheimer


Alzheimer is een veelvoorkomende vorm van dementie. Dementie is niet altijd alzheimer, maar alzheimer is wél altijd dementie. In dit artikel lees je meer over dit verschil. 

Wat is dementie? 


Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. De meest bekende vormen zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie (zie ook ‘Andere vormen van dementie’).
 
Bij iemand met dementie kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Dat kun je merken op verschillende manieren. In de eerste fase vallen vooral geheugen- en spraakproblemen op. In de middenfase ontstaat vaak een verandering in gedrag. Zo kan iemand sneller boos of achterdochtig worden, maar ook verward raken. In de laatste fase van de ziekte worden mensen vaak compleet afhankelijk van hulp. Zij kunnen dan last krijgen van slikproblemen, incontinentie, maar ook emotioneel of onrustig zijn.

Wat is alzheimer? 


Alzheimer is een vorm van dementie. Kort gezegd is het verschil tussen dementie en alzheimer het volgende: dementie is niet altijd alzheimer, maar alzheimer is wél altijd dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft alzheimer.  
 
Alzheimer is vaak lastig te herkennen en ontstaat niet van de een op de andere dag. Het begint vaak in het geheugengebied en verspreidt zich daarna naar andere delen van de hersenen. Daarom zijn geheugenproblemen vaak een van de eerste symptomen. Hoe en hoe snel de ziekte zich daarna ontwikkelt, is voor iedereen anders. Sommige mensen gaan snel achteruit, anderen kunnen nog lang een redelijk zelfstandig leven hebben. Gemiddeld is de levensverwachting voor iemand met alzheimer acht tot tien jaar. 

Andere vormen van dementie 


Naast alzheimer is ook vasculaire dementie een veelvoorkomende vorm van dementie. De ziekte wordt veroorzaakt door problemen in de doorbloeding van de hersenen. Bij jongere mensen komt frontotemporale dementie (FTD) het meest voor. In ons artikel ‘Omgaan met dementie: 6 tips’ lees je meer over deze verschillende vormen. 

Hulpmiddelen bij dementie


Hulpmiddelen voor mensen met dementie kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven. Denk bijvoorbeeld aan geheugensteuntjes, maar ook aan hulpmiddelen voor de persoonlijke verzorging.
  • DayClock

    De DayClock is een multifunctionele klok met belangrijke functies, maar geeft naasten ook de mogelijkheid om berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok weer te geven.

  • Drempelhulp

    Door dementie kan er instabiliteit in het lichaam ontstaan. Een drempel wordt dan snel over het hoofd gezien. Een drempelhulp is een ideale en veilige oplossing om met hindernissen in en rondom je huis om te gaan.

  • Alzheimer dinerset

    Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met Alzheimer gevoelig zijn voor de kleur rood. Deze opvallende kleur zorgt ervoor dat zij tot 25% meer voedsel tot zich nemen en zelfs tot 84% meer drinken.

Andere handige hulpmiddelen

In ons artikel ‘Niet-aangeboren hersenletsel ’ vind je een uitgebreid overzicht van handige hulpmiddelen.

Kunnen we jou helpen?


Heb je meer advies of hulp nodig? Kijk dan op de website van Alzheimer Nederland of bel met de AlzheimerTelefoon via 0800 5088 (gratis). Meer lezen? Bekijk dan ons artikel ‘Omgaan met dementie: 6 tips’. Of kijk eens bij onze andere artikelen over zelfredzaamheid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij advies ontvangen over (mentale) gezondheid, en op de hoogte blijven van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden