Het verschil tussen dementie en alzheimer


Dementie is een verzamelnaam


Kort gezegd is het verschil tussen dementie en alzheimer het volgende: dementie is niet altijd alzheimer, maar alzheimer is wél altijd dementie. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig aandoeningen die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De ziekte van Alzheimer is één van zulke aandoeningen en is de bekendste vorm van dementie.

Alzheimer is dus een vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft alzheimer. Alzheimer is vaak lastig te herkennen en ontstaat niet van de een op de andere dag. Het begint vaak in het geheugengebied en verspreidt zich daarna naar andere delen van de hersenen. Daarom zijn geheugenproblemen vaak een van de eerste symptomen van alzheimer. Hoe en hoe snel de ziekte zich daarna ontwikkelt, is voor iedereen anders. Sommige mensen gaan snel achteruit, anderen kunnen nog lang een redelijk normaal leven hebben. Gemiddeld is de levensverwachting voor iemand met alzheimer 8 tot 10 jaar.

Leestip:

De ontwikkeling van alzheimer in drie fases


De ontwikkeling van alzheimer gebeurt meestal in drie fases: de vroege fase, de middenfase en de laatste fase. In de eerste fase vallen vooral geheugen- en spraakproblemen op. In de middenfase ontstaat vaak een verandering in gedrag. Iemand kan sneller boos of achterdochtig worden, maar ook verward raken over de tijd en het dagdeel. Mensen in de middenfase hebben meer hulp nodig bij de dagelijkse bezigheden. In de laatste fase van de ziekte worden mensen vaak compleet hulpbehoevend. Zij kunnen dan last krijgen van slikproblemen, incontinentie, maar ook emotioneel of onrustig zijn.

Is dementie erfelijk?


In de meeste gevallen is dementie niet erfelijk. Dat iemand in jouw familie dementie heeft, wil niet zeggen dat jij het ook krijgt. Maar het wil dus ook niet zeggen dat wanneer dementie niet voorkomt in jouw familie, jij het ook niet zult krijgen. De grootste risicofactor voor dementie is ouderdom. Bij mensen die dementie krijgen, begint dit meestal na de 60-65 jaar. Als dementie op eerdere leeftijd voorkomt, is er meestal wel sprake van erfelijkheid. Daarnaast zijn roken, ongezond leven en bepaalde ziektes risicofactoren voor dementie. Maar ook hier geldt: een ongezonde leefstijl hoeft niet te betekenen dat je dementie krijgt.

Kan je dementie voorkomen?


Er is dus helaas geen garantie dat, als je je houdt aan een gezonde leefstijl, dementie voorkomen kan worden. Wel heeft onderzoek bewezen dat een actief brein de kans op dementie vermindert. Het is daarom goed omregelmatig te lezen, leren, muziek spelen, naar een museum gaan, en geheugenspelletjes te spelen.

Heb je behoefte aan een luisterend oor of advies? Dan kun je altijd de Alzheimer Telefoon bellen.

Sleutels of spullen kwijt? Tips voor terugvinden


Bij mensen met dementie komt het soms voor dat spullen kwijtraken. Maar zij kunnen ook spullen dwangmatig verzamelen of expres verstoppen, omdat ze anders bang zijn dat iets gestolen wordt. Hij of zij verstopt bijvoorbeeld kostbare spullen, maar kan zich daarna niet meer herinneren waar het is gebleven. Volgens jouw naaste is dat hét bewijs dat er inderdaad dingen gestolen zijn.

Hoe vind je spullen, zoals sleutels, terug? En welke oplossingen zijn er als jouw naaste regelmatig zijn of haar mobiel verstopt? Wij geven advies.
  • Houd een logboek bij van waar jouw naaste zijn of haar spullen legt. Probeer belangrijke dingen, zoals sleutels en brillen, op een vaste plek te leggen;
  • Schaf van sommige spullen een tweede exemplaar aan en houd deze bij je. Denk aan extra huishoudelijke hulpmiddelen en een reservesleutel;
  • Als jouw naaste belangrijke documenten verstopt, zoals een identiteitskaart of bankpas, denk er dan over na om deze in een kluis te bewaren;
  • Laat jouw naaste spullen verstoppen als dat hem of haar geruststelling geeft. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij advies ontvangen over (mentale) gezondheid, en op de hoogte blijven van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
  • Bezoek één van onze winkels.
  • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten