Filters

Omgaan met dementie: 6 tips


Dementie is er in heel veel verschillende vormen. In dit artikel lees je de oorzaken en symptomen van de 4 meest voorkomende – en hoe je met de ziekte omgaat.  

Wat is dementie en welke vormen zijn er? 


Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. Bij iemand met dementie kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. De meest bekende vormen van dementie zijn: alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie.   

1. Alzheimer


Alzheimer is een veelvoorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft alzheimer. De ziekte is vaak lastig te herkennen en ontstaat niet van de een op de andere dag. Het begint vaak in het geheugengebied en verspreidt zich daarna naar andere delen van de hersenen. In ons artikel ‘Het verschil tussen dementie en alzheimer’ lees je meer over deze vorm van dementie. 

2. Vasculaire dementie


Ook vasculaire dementie is een veelvoorkomende vorm van dementie. De ziekte wordt veroorzaakt door problemen in de doorbloeding van de hersenen. Bij 1 op de 6 mensen met dementie is vaatschade de hoofdoorzaak.  

3. Fronto-temporale dementie


Fronto-temporale dementie (FTD) komt vaak voor op jongere leeftijd. Deze vorm ontstaat doordat hersencellen in de frontaalkwab (het gedragsgebied) en de temporaalkwab (het taalgebied) afsterven. Veranderingen in het gedrag vallen vaak als eerste op. Ook het taal- en spraakvermogen kunnen aangetast zijn.  

4. Lewy body dementie


De symptomen van Lewy body dementie (LBD) kunnen grillig zijn en van uur tot uur veranderen. Mensen met deze vorm van dementie vertonen daarnaast vaak ook een aantal symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals spierbevingen en stijfheid.  

DayClock


De DayClock is een multifunctionele klok met belangrijke functies, maar geeft naasten ook de mogelijkheid om berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok weer te geven. 

Drempelhulp


Door dementie kan instabiliteit in het lichaam ontstaan. Een drempel wordt dan snel over het hoofd gezien. Een drempelhulp is een ideale en veilige oplossing om met obstakels in en rondom je huis om te gaan.

Alzheimer diner set


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met Alzheimer gevoelig zijn voor de kleur rood. De opvallende kleur rood zorgt ervoor dat Alzheimerpatiënten 25% meer voedsel tot zich nemen en zelfs 84% meer drinken.

Hoe ga ik met dementie om? 


Om welke vorm van dementie het ook gaat; de ziekte is in alle gevallen helaas progressief. Dat betekent dat de hersenfuncties langzaam achteruitgaan. Daarom is het heel belangrijk om je goed in te lezen en over de situatie te praten. Hoe kun jij, of degene waarvoor je zorgt, nog zo prettig mogelijk leven?  

Omgaan met het kwijtraken van spullen 


Bij mensen met dementie komt het soms voor dat spullen kwijtraken. Maar het kan ook voorkomen dat spullen worden verstopt, bijvoorbeeld uit angst dat er iets gestolen wordt. Het kan lastig zijn om die spullen daarna terug te vinden. Een aantal vuistregels: 

  • Laat jouw naaste spullen verstoppen als dat hem of haar geruststelling geeft.  
  • Houd een logboek bij van waar jouw naaste zijn of haar spullen legt. Probeer belangrijke dingen, zoals sleutels en brillen, op een vaste plek te leggen; 
  • Schaf van sommige spullen een tweede exemplaar aan en houd deze bij je. 
    Denk bijvoorbeeld aan extra huishoudelijke hulpmiddelen en een reservesleutel. 

Omgaan met waanbeelden en hallucinaties 


Naarmate de dementie erger wordt, neemt ook de kans op wanen en hallucinaties toe. Wanen zijn ideeën die niet op de waarheid berusten, bijvoorbeeld als je naaste ervan is overtuigd dat er iets is gestolen (geld of een portemonnee). Bij hallucinaties ziet, voelt, hoort of ruikt je naaste dingen die er niet zijn. Dat kunnen prachtige beelden zijn, maar ook heel angstige (her)belevingen. Een aantal belangrijke tips van Alzheimer Nederland zijn: 

  • Laat blijken dat je hem of haar begrijpt en dat je meevoelt. Vertel haar ook dat jij zelf niet ziet wat zij ziet en niet hoort wat zij hoort. Ga niet in discussie: het heeft geen zin om je naaste tegen te spreken of te ontkennen wat hij of zij ziet of hoort. 
  • Je kunt een verklaring geven voor wat ze ervaart, maar wel een die in haar ogen logisch is.  
  • Heeft je naaste een mooie hallucinatie, kijk dan eens of je erin mee kan gaan wat ze ziet.  

Kunnen we jou helpen? 


Heb je meer advies of hulp nodig? Kijk dan op de website van Alzheimer Nederland of bel eens met de Alzheimer Telefoon via 0800 5088 (gratis). Wil je meer lezen? Bekijk dan ons artikel Het verschil tussen dementie en alzheimer’. Of kijk eens bij onze andere artikelen over zelfredzaamheid. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij advies ontvangen over (mentale) gezondheid, en op de hoogte blijven van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden