Tips voor omgaan met dementie

Is er dementie bij jou vastgesteld, of verzorg je iemand die dementie heeft? Hoe dan ook, de diagnose dementie komt als een klap. Toch kan het ook een hoop verklaren, bijvoorbeeld als iemand al een tijdje vergeetachtig is, last heeft van taalproblemen, of moeite heeft met de dagelijkse handelingen.

Wat betekent dementie?


Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes, waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. De meest bekende vormen van dementie zijn alzheimer, frontemporale dementie, vasculaire dementie en Lewy body dementie.

Dementie is helaas progressief. Dat betekent dat de hersenfuncties langzaam achteruitgaan. Juist daarom is het belangrijk om over de situatie te praten. Hoe kun jij, of degene waarvoor je zorgt, nog zo prettig mogelijk leven? Wij geven tips voor beide groepen:

Omgaan met dementie als het jou overkomt

 • Praat met elkaar

  Het is belangrijk om dementie bespreekbaar te maken met familie en vrienden. Zo kun je gevoelens uiten en om hulp vragen, maar ook alvast jouw wensen voor de toekomst delen. Mocht het later nodig zijn, dan kunnen naasten beslissingen nemen waarvan ze weten dat jij erachter staat.
 • Zorg voor regelmaat en orde

  Leg spullen op dezelfde plek terug om te voorkomen dat je het kwijtraakt. Je kunt ook een dementieklok aanschaffen. Deze laat de dag, datum en het dagdeel zien. Daarnaast geeft het naasten de mogelijkheid om vanaf een afstand berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok weer te geven.
 • Ga de uitdaging aan, maar sta open voor hulp

  Probeer zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, maar sta open voor hulp. Blijf bijvoorbeeld werken, maar laat je werkgever wel weten dat je dementie hebt. Zo kunnen jullie rekening met elkaar houden. Ook met andere dingen zul je hulp nodig hebben. Je kunt altijd de Alzheimer Telefoon bellen als je behoefte hebt aan een luisterend oor of advies.
 • Probeer een positieve houding aan te nemen

  Als je de diagnose dementie hebt gekregen, is het natuurlijk lastig om positief te blijven. Maar dementie betekent zeker niet dat je niets meer kunt. Probeer daarom te focussen op de dingen die je nog wél kunt. Doe dingen die je leuk vindt en blijf in beweging. Je kunt eventueel hulpmiddelen aanschaffen die het woongemak vergroten.

DayClock


De DayClock is een multifunctionele klok met belangrijke functies, maar geeft naasten ook de mogelijkheid om berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok weer te geven. 

Drempelhulp


Door dementie kan instabiliteit in het lichaam ontstaan. Een drempel wordt dan snel over het hoofd gezien. Een drempelhulp is een ideale en veilige oplossing om met obstakels in en rondom je huis om te gaan.

Alzheimer diner set


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met Alzheimer gevoelig zijn voor de kleur rood. De opvallende kleur rood zorgt ervoor dat Alzheimerpatiënten 25% meer voedsel tot zich nemen en zelfs 84% meer drinken.

Omgaan met dementie als familie


Als jouw naaste dementie heeft, kan dat ook voor jou een aantal zaken veranderen. Hoe ga je om met een dementerende oudere? Welke benaderingswijze past bij dementie?
 • Zorg ook voor jezelf

  Een naaste met dementie verzorgen kan erg zwaar zijn. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Neem bijvoorbeeld regelmatig even wat tijd vrij. Vraag om hulp van anderen en schakel eventueel een mantelzorgmakelaar in. Een mantelzorgmakelaar kan persoonlijke en zakelijke taken tijdelijk overnemen.
 • Probeer te communiceren in beelden

  Voor mensen met dementie is beeld makkelijker te herkennen dan tekst en woorden. Ook zijn beelden van vroeger beter te herkennen dan beelden van nu.
 • Communiceer in korte zinnen

  Overlaad jouw naaste niet met te veel informatie tegelijk. Wacht ook even tot de informatie is binnengekomen.
 • Zorg voor regelmaat en orde

  Ook als verzorgende is het belangrijk om spullen op dezelfde plek terug te leggen. Zo voorkom je dat jouw naaste in de war raakt over waar spullen liggen. Je kunt ook een dementieklok aanschaffen. Daarmee kun je vanaf een afstand berichten, agenda-afspraken en foto’s op de klok laten zien.
 • Blijf samen in beweging

  Zo blijven jullie allebei fit en gaat de aandacht even ergens anders naartoe. Het hoeft niet intensief te zijn. Ga bijvoorbeeld samen wandelen of tuinieren.
 • Doe aan geheugentraining

  Helaas is er geen manier om te garanderen dat iemand geen dementie krijgt. Wel is uit onderzoek gebleken dat een actief brein de kans op dementie vermindert. Doe daarom samen dingen om het brein actief te houden, bijvoorbeeld geheugentraining. 
 • Blijf positief

  Kijk vooral naar wat jij en jouw naaste nog wél samen kunnen doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij advies ontvangen over (mentale) gezondheid, en op de hoogte blijven van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten