Filters

NAH: vragen en hulpmiddelen


Maar liefst één op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Een groot deel daarvan is niet-aangeboren hersenletsel (NAH): hersenschade die iemand in de loop van het leven heeft opgelopen. In dit artikel vind je antwoorden op de tien belangrijkste vragen over NAH. Ook lees je alles over de verschillende hulpmiddelen.

NAH: 10 veelgestelde vragen


Hieronder vind je de tien meestgestelde vragen over niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Heb je een medische vraag? Stel die dan altijd aan je (huis)arts.

1. Wat is NAH?


NAH staat voor ‘niet-aangeboren hersenletsel’. Het is een verzamelnaam voor schade aan de hersenen die in de loop van het leven (dus na de geboorte) is ontstaan.

2. Hoe ontstaat NAH?


Er zijn twee soorten niet-aangeboren hersenletsel (NAH): traumatisch hersenletsel (1) en niet-traumatisch hersenletsel (2). Traumatisch hersenletsel ontstaat buiten het lichaam, bijvoorbeeld door een (verkeers)ongeluk of een val. Niet-traumatisch hersenletsel, zoals een hersenbloeding of een tumor, ontstaat in het lichaam.

3. Wat zijn de kenmerken van NAH?


De kenmerken van NAH kunnen heel verschillend zijn. Het hangt sterk af van het soort letsel dat iemand heeft opgelopen, maar ook hoe het herstel verloopt. Iemand kan bijvoorbeeld last krijgen (en houden) van vermoeidheid, maar ook gedragsverandering of lichamelijke handicaps. Zie ook ‘Wat zijn de gevolgen van NAH?’.

4. Wat zijn de gevolgen van NAH?


NAH ontstaat vaak plotseling. De meeste aandacht gaat dus naar de dringende zorg en behandeling. Er ontstaat vaak zichtbare, lichamelijke schade. Denk bijvoorbeeld aan een hele of gedeeltelijke verlamming. Maar er is vaak ook veel schade die je niet ziet. Hier krijgt iemand soms pas na een tijdje last van. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in denken, emoties en gedrag. Dat kan heel moeilijk zijn, juist als iemand lichamelijk weer redelijk hersteld is.

5. Waar kan ik terecht voor een NAH-test?


De symptomen van NAH kunnen sterk verschillen. Iemand kan plotseling moeite krijgen met bewegen, maar er zijn ook minder zichtbare gevolgen, zoals een steeds minder goede concentratie. Er bestaat geen kant-en-klare ‘test’ om uit te vinden of er sprake is van NAH. Neem in ieder geval altijd zo snel mogelijk contact op met een arts als jij je niet goed voelt, en neem contact op met een spoedhulpdienst als je dringende, ernstige klachten hebt, zoals verlamming of een steeds minder goed spraakvermogen. Alleen een arts kan de juiste ziekte stellen en het beste behandelplan maken.

6. De behandeling van NAH: wat kan een arts doen?


Als de oorzaak van het letsel is verholpen, begint het revalideren. In overleg met een team van professionals wordt een behandelplan gemaakt. Het revalidatieplan is voor iedereen anders en wordt aangepast op de precieze klachten die iemand meemaakt.

7. Hoe zit het met NAH-begeleiding?


Het revalidatieplan van NAH kan bestaan uit verschillende oefeningen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van arm- en handvaardigheden of van de communicatieve vaardigheden. Het plan wordt altijd door een arts gemaakt.

8. NAH professionals: welke NAH-zorg is er beschikbaar?


Behalve de zorg uit het ziekenhuis zijn er ook verschillende organisaties die zich inzetten voor de begeleiding van mensen met hersenletsel. De organisatie Professionals in NAHlevert bijvoorbeeld specialistische begeleiding thuis aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun omgeving. De medewerkers weten welke gevolgen kunnen optreden en wat het met iemand doet. Daarom kunnen zij mensen met hersenletsel de juiste begeleiding geven die ze nodig hebben.

9. Hoe kan ik omgaan met NAH?


Er bestaan verschillende organisaties die met NAH kunnen helpen. Van psychische begeleiding tot het vinden van een (nieuwe) baan wanneer iemand zijn oude werk niet meer kan uitvoeren. Op de website van De Hersenstichting vind je een handig overzicht.

10. Hoe kan iemand met NAH goed aan de samenleving deelnemen?

Op de website werkenmethersenletsel.nl vind je informatie over hersenletsel, re-integratie, jobcoaching, rechten en plichten en handige tips.

Hulpmiddelen


Er zijn verschillende hulpmiddelen die het leven van iemand met niet-aangeboren hersenletsel makkelijker kunnen maken. Deze hulpmiddelen zorgen er ook voor dat iemand zo veel mogelijk zelf kan blijven doen. We hebben de beste hulpmiddelen voor mensen met NAH verdeeld in drie groepen: wonen, bewegen en dagelijkse activiteiten.

Wonen


Hulpmiddelen uit de categorie ‘wonen’ maken het leven binnenshuis snel makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan sta-opstoelen, trapliften of wandbeugels voor in de badkamer.

Bewegen


Sporten is voor iedereen gezond, maar zeker wanneer je aan het revalideren bent is voldoende beweging heel belangrijk. Het kan namelijk flink helpen bij je herstel. Met onderstaande mobiliteitshulpmiddelen weet je zeker dat je veilig aan de slag kunt.

Dagelijkse activiteiten


Ook voor dagelijkse activiteiten, zoals wassen en boodschappen doen, hebben we bij Vegro handige hulpmiddelen in ons assortiment. Voor binnen én buiten het huis.

Een belangrijk woord in de zorg is ‘ADL’, dat staat voor ‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’. In ons artikel over ADL vind je meer handige hulpmiddelen.

Kunnen we jou helpen?


Vond je dit artikel interessant? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen. Heb je nog vragen over dit artikel of over een van onze producten? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice via 0900 - 288 77 66. We helpen je graag!
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden