Dementie en alzheimer


Wat is het verschil tussen dementie en alzheimer?


Kort gezegd is het verschil tussen dementie en alzheimer het volgende: dementie is niet altijd alzheimer, maar alzheimer is wél altijd dementie. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig aandoeningen die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De ziekte van Alzheimer is één van zulke aandoeningen en is veruit de bekendste vorm van dementie.

De ziekte van Alzheimer is dus een vorm van dementie. Circa zeventig procent van de mensen met dementie heeft alzheimer. Andere vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Helaas kan dementie nog niet worden genezen, maar gelukkig zijn er wel middelen die het proces kunnen vertragen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.


Tips voor omgaan met dementie / alzheimer


U heeft dementie, of verzorgt iemand die dementie heeft. Hoe kunt u uw leven, of het leven van degene waar u voor zorgt, zo prettig mogelijk inrichten? Wij geven tips voor beide groepen en voorzien u van advies.

Tips voor mensen met dementie
De diagnose dementie kan voor u als een verrassing komen, maar het kan ook een heleboel verklaren. Hoe u zich er ook bij voelt; het is belangrijk om dementie bespreekbaar te maken met uw familie en vrienden. Het is fijn om uw gevoelens te kunnen uiten en eventueel om hulp te vragen bij uw naasten.

Dementie is helaas progressief, wat betekent dat de hersenfuncties op den duur langzaam achteruit gaan. Juist daarom is het belangrijk om uw situatie bespreekbaar te maken. Wij geven u daarnaast de volgende tips:
 • Probeer een positieve houding aan te nemen. Dementie betekent zeker niet dat u niets meer kunt. Kijk naar wat u nog wél kunt en blijf positief. Doe dingen die u leuk vindt en blijf in beweging. Overweeg om hulpmiddelen aan te schaffen die uw woon- en leefgemak verhogen
 • Zorg voor regelmaat en orde. Leg spullen op dezelfde plek terug en schaf een dementieklok- of kalender aan. 
 • Ga de uitdaging aan. Probeer zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Blijf werken, maar laat uw werkgever wel weten dat u dementie heeft. Zo kunnen jullie rekening met elkaar houden. 
 • Sta open voor hulp. Hoewel u moet proberen om zelfstandig te blijven, zult u met sommige dingen ook hulp nodig hebben. Ga actief naar hulp op zoek. Bel bijvoorbeeld de Alzheimer Telefoon als u behoefte heeft aan een luisterend oor of advies bij dementie. 

Tips voor mantelzorgende partners van mensen met dementie 
Als uw partner dementie heeft gekregen, kan dat ook voor u een aantal zaken veranderen. U zult rekening moeten houden met de manier waarop u met elkaar omgaat. Dementie is een geleidelijk proces; de situatie zal dus niet van de een op de andere dag veranderen.

Hoe gaat u als partner om met de veranderende situatie? We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:
 • Zorg goed voor uzelf. Als partner bent u veel bezig met verzorging. Dat vraagt veel van u. Neem daarom regelmatig tijd voor uzelf en blijf vitaal. Vraag om hulp van anderen en schakel eventueel een mantelzorgmakelaar in. Een mantelzorgmakelaar kan persoonlijke en zakelijke taken tijdelijk van u overnemen.
 • Blijf samen in beweging. Zo blijft u allebei geestelijk en lichamelijk fit. 
 • Probeer te communiceren in beelden, deze zijn makkelijker te herkennen voor uw partner dan tekst en woorden. 
 • Communiceer in korte zinnen. Overlaad uw partner niet met bakken aan informatie. 
 • Zorg voor regelmaat en orde voor uw partnerLeg spullen op dezelfde plek terug en schaf een dementieklok- of kalender aan. 
 • Blijf positief. Kijk vooral naar wat u en uw partner nog wél kunnen, in plaats van naar obstakels te zoeken. 

Sleutels / spullen kwijt? Tips voor terugvinden


Als uw partner dementie heeft, komt het soms voor dat hij of zij spullen kwijtraakt en geen idee heeft waar ze zijn gebleven. Sleutels en mobiel zijn bijvoorbeeld zoekgeraakt. Deze wilt u natuurlijk zo snel mogelijk terugvinden voor uw partner. Mensen met dementie kunnen echter ook spullen dwangmatig verzamelen of expres verstoppen, omdat ze anders bang zijn dat die gestolen worden. Uw naaste verstopt bijvoorbeeld zijn of haar kostbare spullen, maar kan zich daarna niet meer herinneren waar die zijn opgeborgen. Volgens uw naaste is dat hét bewijs dat er inderdaad dingen gestolen zijn.

Hoe vindt u spullen zoals sleutels terug? En welke oplossingen zijn er als uw partner regelmatig zijn of haar mobiel verstopt? Wij geven advies.
 • Houd een logboek bij van waar uw partner zijn of haar spullen legt. Probeer belangrijke dingen, zoals sleutels en brillen, op een vaste plek te leggen. 
 • Schaf van sommige spullen een tweede exemplaar aan en houd deze bij u. Denk aan extra huishoudelijke hulpmiddelen en een reservesleutel. 
 • Als uw naaste belangrijke documenten verstopt, zoals een identiteitskaart of bankpas, overweeg dan om deze in een kluis te bewaren. 
 • Laat uw partner spullen verstoppen als dat hem of haar geruststelling geeft. 
Laden
Laden
Waarom Vegro?
Uit voorraad leverbaarUit voorraad leverbaar
Snelle leveringSnelle levering
Met ruim 60 winkels altijd in de buurtAltijd in de buurt
Klantenservice 24/7Klantenservice 24/7 0900 - 2 88 77 66 
Winkels
 • Bezoek één van onze winkels.
 • Altijd een winkel bij u in de buurt!
Vegro Nieuwsbrief
Ontvang regelmatig tips over positieve gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en evenementen.

Max. 1 nieuwsbrief per week, uitschrijven altijd mogelijk


Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten