Filters

Stappenplan voor het verzorgen van een open wond

Groot of klein: elke beschadiging van de huid heeft goede wondverzorging nodig. Bij onvoldoende aandacht kunnen ook kleine wondjes op termijn vervelende gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe je zelf een open wond verzorgt en wanneer je naar de dokter moet.

1. Bepaal of je (snel) een dokter nodig hebt


Bij hele hevige bloedingen, bijvoorbeeld een open ader in de lies, bind je de wond zo snel mogelijk af (bijvoorbeeld met een theedoek of kledingstuk) en bel je 112. Neem contact op met jouw huisarts bij grote, diepe wonden, wonden die tekenen van infectie vertonen (roodheid, zwelling of warmte), wonden die je zelf niet goed kunt schoonmaken en grote brandwonden.
Schrammen, snijwonden, blaren en kleine (eerste- en tweedegraads) brandwonden kun je met onderstaande stappen zelf verzorgen. Houd er rekening mee dat de adviezen op deze pagina geen vervanging zijn voor medisch advies: raadpleeg bij twijfel altijd een (huis)arts.

2. Maak de wond schoon


Het eerste wat je aan wondverzorging moet doen is de wond grondig schoonmaken. Maar als de wond hard bloed, moet je deze stelpen en afknellen. Is dit niet het geval? Spoel de open wond dan altijd minstens twee minuten schoon met lauwwarm stromend water, zodat het vuil goed weg kan. Zit er daarna nog zichtbaar vuil in de wond, verwijder dit dan voorzichtig met behulp van een pincet. Gebruik eventueel wat ontsmettingsmiddel (zoals Betadine of desinfecterende alcohol) om de wond te desinfecteren, maar nooit in plaats van stromend water. Let op! Je gebruikt alcohol om het gebied rondom te wond schoon te maken. Gebruik dit nóóit in de wond.

Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.

Ook open blaren moet je goed schoonmaken, maar laat een dichte blaar het liefst dicht: gebruik een blarenpleister om de kwetsbare beschermlaag (het ‘dak’ van de blaar) te beschermen, totdat de blaar zelf zijn vocht kwijtraakt. Kleine (eerste- en tweedegraads) brandwonden koel je af door ze 10 minuten lang onder koud, stromend water te houden.

3. Dek de wond af


Wonden die door een arts zijn gedicht (met strips, zwaluwstaartjes, lijm of hechtingen) hoeven niet te worden afgedekt. Voor een open wond kies je voor een bijpassend wondverband. Is de wond helemaal droog? Kies dan voor een gaascompres en een pleister. Komt er nog vocht uit de wond? Gebruik dan een vette zalfgaas met daaroverheen een (druk)verband.

Kunnen we jou helpen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom altijd voor de juiste wondverzorgingsmaterialen. Met het ruime assortiment wondverzorging van Vegro maak je jouw verbanddoos compleet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Wil jij op de hoogte blijven van alle acties, evenementen en ontwikkelingen van Vegro? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Geef uw e-mailadres op en ontvang onze gratis nieuwsbrief.
Laden
Laden